Σύγκλιση σε μια σειρά θεμάτων δείχνει ο απολογισμός των διαπραγματεύσεων για το Brexit, σύμφωνα με τον Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την ΕΕ και τον Ντέιβιντ Ντέιβις από την πλευρά του ΗΒ.
Σε απολογισμό του πρώτου τετραημέρου των διαπραγματεύσεων για το Brexit προέβησαν οι δύο επικεφαλής τους, Μισέλ Μπαρνιέ και Ντέιβιντ Ντέιβις. Πίσω από τις γενικολογίες διαφαίνεται ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε μια σειρά θεμάτων. Μέλη της ομάδος του Ντέιβιντ Ντέιβις αποκαλύπτουν ότι η βρετανική κυβέρνηση συμφωνεί να διατηρηθεί το καθεστώς της ελεύθερης μετακίνησης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως έχει για επιπλέον δυο χρόνια μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το 2019. Συμφωνεί επίσης να ανταποκριθεί στις οικονομικές της δεσμεύσεις έως του ποσού των 60 δισ. στερλινών, μικρότερο από τα 100 δις που είναι η αρχική απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κερδίζει έδαφος το ενδεχόμενο μεταβατικής περιόδου
Το θέμα της μεταβατικής περιόδου -η Μ. Βρετανία να παραμείνει δηλαδή για δύο χρόνια μετά το 2019 σε ένα καθεστώς σύνδεσης τύπου Νορβηγίας- που προωθεί με ζέση ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, φαίνεται να κερδίζει έδαφος στο υπουργικό συμβούλιο. Η Τερέζα Μέι σε συνάντηση που είχε χθες με τους εκπροσώπους βιομηχάνων, επιχειρήσεων και του Σίτι, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει μεγάλη μεταβατική περίοδος προσαρμογής των επιχειρήσεων μετά το 2019. Υποσχέθηκε δε ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας του Σίτι δεν πρόκειται να επηρεαστεί από το Brexit, επειδή καμιά βρετανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να βλάψει τα συμφέροντα της χώρας και να πάρει αποφάσεις ερήμην και σε βάρος της Οικονομίας. Είναι σαφές πλέον ότι το σκληρό Brexit, εγκαταλείπεται ακόμα κι από τους πιο φανατικούς εχθρούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, βλέπουν και τις δημοσκοπήσεις βάσει των οποίων σχεδόν το 70% των βρετανών θέλουν μια συμφωνία που θα διατηρεί τη Βρετανία στη τελωνιακή Ένωση. Η πραγματικότητα αποδεικνύεται αμείλικτη για όλους.
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο
- Deutsche Welle