Η Ελλάδα πώλησε χρέος σε ιδιώτες επενδυτές για πρώτη φορά σε τρία χρόνια την Τρίτη, ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη οικονομικής ανεξαρτησίας και την έξοδο από το τρίτο διεθνές σχέδιο διάσωσης το επόμενο έτος.
Η συμφωνία έρχεται ένα μήνα μετά την υπογραφή των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης για νέο δάνειο και τον σχεδιασμό μέτρων για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας διάσωσης τον Αύγουστο του 2018.
Η Αθήνα αναφέρει ότι η πώληση ενός νέου πενταετούς ομολόγου την Τρίτη είναι μια δοκιμαστική άσκηση για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα μπορεί να βασιστεί στη χρηματοδότηση της αγοράς το επόμενο έτος. Μια προσφορά παλαιών ομολόγων που τρέχει παράλληλα με την πώληση θα συμβάλει στη μείωση των αποπληρωμών της κατά τα έτη που ακολουθούν την έξοδο από τη διάσωσή της.
Η συμφωνία δεν προσέλκυσε τόσο μεγάλη ζήτηση όσο η σύντομη έξοδος της χώρας στις αγορές το 2014, αλλά η Αθήνα φαινόταν να έχει πληρώσει λιγότερο για να δανειστεί το ίδιο ποσό, 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Η επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές ήταν και είναι ο στόχος του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στην αγορά βήμα προς βήμα», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικώς της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Οι αναλυτές ανέφεραν ότι ορισμένοι επενδυτές ενδέχεται να αποθαρρυνθούν από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα επειδή έχουν τη χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα στη ζώνη του ευρώ και δεν είναι επιλέξιμα για αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του συστήματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Όταν η Ελλάδα πώλησε 3 δισεκατομμύρια ευρώ πενταετών ομολόγων με τοκομερίδιο 4,75% το 2014, η ζήτηση έφτασε τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ από 600 επενδυτές.
Την Τρίτη, η IFR της Thomson Reuters ανέφερε ότι είχαν διατεθεί παραγγελίες ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και ότι ένα ομόλογο 3 δισεκατομμυρίων θα τιμολογηθεί αργότερα στην ημέρα με απόδοση 4,625% και πιθανό τοκομερίδιο 4,375%.
Η επιστροφή της Ελλάδας έχει προγραμματιστεί για να επωφεληθεί από το κόστος δανεισμού της που αγγίζουν επταετή χαμηλά. GR2YT = RR GR10YT = RR
Στέλεχος μιας από τις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας, που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε στο Reuters ότι αναμένει μεγάλο μέρος της ζήτησης για το ομόλογο να προέλθει από εγχώριες τράπεζες και συνταξιοδοτικά ταμεία.
Πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα ανοίξει επίσης το δρόμο για τις ελληνικές τράπεζες να δανειστούν στις κεφαλαιαγορές.
Η Αθήνα έχασε την πρόσβαση στην αγορά λίγο μετά την πώληση ομόλογών το 2014, επειδή η πρόσφατα εκλεγμένη αριστερή κυβέρνηση συγκρούστηκε με τους πιστωτές για την ελάφρυνση του χρέους.
Κάποιοι επενδυτές ίσως έχουν αποθαρρυνθεί από αυτή την εμπειρία, ανέφεραν οι αναλυτές, ειδικά επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το χρέος της Ελλάδας που ανέρχεται στο 180% της οικονομικής παραγωγής.
«Δεδομένων των θεμελιωδών στοιχείων της Ελλάδας, το πρόβλημα με αυτήν την πώληση ομολόγων είναι ότι πυροδοτεί τις εικασίες σχετικά με την προθυμία των επενδυτών να δανείσουν σε μια σχεδόν αφερέγγυα χώρα», δήλωσε ο αναλυτής της ABN AMRO, Κιμ Λιου.
«Ανεξαρτήτως της επιτυχίας της συμφωνίας, τα επίπεδα του χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα».
Ωστόσο, ο αρμόδιος για την οικονομία της Ευρώπης, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε την Τρίτη ότι ήταν σίγουρος ότι η Ελλάδα «γυρίζει σελίδα» από την οικονομική κρίση.
Η πώληση των ομολόγων είναι επίσης εμβληματική για την ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της, που έρχεται περίπου πέντε χρόνια αφού ο πρόεδρςο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι επανέφερε την ένωση από το χείλος του γκρεμού με δέσμευση να κάνει «ό, τι χρειαστεί».
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έχει προσφέρει οικονομική στήριξη στην Ελλάδα παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΕΚΤ, αναβάθμισε την πρόβλεψη ανάπτυξης του ΑΕΠ για τη ζώνη του ευρώ το 2017 και επεσήμανε τη «σταθερή δυναμική».
«Πιστεύουμε ότι οι αλλαγές στο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο, μαζί με πρόσφατα ισχυρά οικονομικά στοιχεία, σημαίνουν ότι το ομόλογο θα πρέπει να έχει καλές επιδόσεις», δήλωσε ο Νίκολας Γουόλ, διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Old Mutual Global Investors.