Image default
Πρώτο Θέμα

Το Faux Pas του Μακρόν

macron pollΟ νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δεσμεύθηκε να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις και να προωθήσει τη βαθύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Η απόφαση της κυβέρνησής του να εμποδίσει την ιταλική ανάληψη του γαλλικού ναυπηγείου STX έχει σπάσει και τις δύο υποσχέσεις σε μια συρρίκνωση.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε την Πέμπτη ότι η Γαλλία θα εθνικοποιήσει προσωρινά το ναυπηγείο – εμποδίζοντας μια συμφωνία που θα έβλεπε την ιταλική Fincantieri SpA να παίρνει το 48% του STX, με ένα ιταλικό τραπεζικό ίδρυμα να αγοράζει επιπλέον 6%. Ο Λε Μερ δήλωσε ότι υπερασπίζεται «τα στρατηγικά συμφέροντα της Γαλλίας στη ναυπηγική βιομηχανία».

Αυτή η λογική είναι δύσκολο να πιστωθεί. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του ναυπηγείου ήταν η εταιρία STX Offshore & Shipbuilding Co. Ltd. της Κορέας, οπότε η εγκατάσταση βρισκόταν ήδη σε ξένα χέρια. Ο Φρανσουά Ολλάντ, ο προκάτοχος του Μακρόν, είχε ήδη εγκρίνει τη νέα συμφωνία τον Απρίλιο, αφού εξασφάλισε μια σειρά παραχωρήσεων. Αυτές περιλαμβάνουν δικαίωμα βέτο για τη γαλλική κυβέρνηση για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και των στρατιωτικών πόρων.

Η απόφαση έχει να κάνει περισσότερο με την παράδοση στις πιέσεις των εργατικών συνδικάτων, τα οποία είχαν ζητήσει να παρέμβει το κράτος. Η κυβέρνηση μπορεί επίσης να επιδιώκει να ασκήσει πίεση στην ιταλική κυβέρνηση, η οποία κατέχει τον έλεγχο της Fincantieri: ο Λε Μερ ζήτησε η Ιταλία και η Γαλλία να είναι ίσοι εταίροι στο STX, αλλά η Ρώμη είπε όχι.

Και στις δύο περιπτώσεις, η κίνηση μειώνει την αξιοπιστία της επιμονής του Μακρόν ότι ο στόχος του είναι να εκσυγχρονίσει τη χώρα και να την ανοίξει στις επιχειρήσεις. Δύο μήνες μετά την άνοδό του στην εξουσία, αφήνει ήδη να φανεί το προστατευτιστικό συναίσθημα που έκανε τις ξένες εταιρείες απρόθυμες να επενδύσουν στη Γαλλία.

Το ίδιο ισχύει και για τη δέσμευσή του για την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά σχέδια για ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, η Γαλλία δείχνει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη σε έναν βασικό σύμμαχο. Και η ανακοίνωση θα μπορούσε να ενισχύσει τον οικονομικό εθνικισμό στην Ιταλία. Τα τελευταία χρόνια, οι γαλλικοί όμιλοι όπως η Lactalis SA και η LVMH έχουν αναλάβει ιταλικές εταιρίες σε μια σειρά επιφανών συμφωνιών. Οι ιταλοί μπορούν να αναρωτηθούν γιατί δεν τους επιτρέπεται να κάνουν το ίδιο στη Γαλλία.

Η εκλογή του Μακρόν χαιρετίστηκε ως νίκη για το άνοιγμα και τον οικονομικό φιλελευθερισμό. Πρέπει να ελπίζουμε ότι αυτό το πρώτο παραπάτημα είναι μια εκτροπή, και όχι ένδειξη των μελλοντικών γεγονότων.

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin