Image default
Πρώτο Θέμα

Οι δύο όψεις του ισχυρού ευρώ

Οι καταναλωτές το αισθάνονται ήδη στις τσέπες τους, όταν ταξιδεύουν σε χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ. Με λιγότερα ευρώ αγοράζουν περισσότερα αγαθά. Αλλά εκεί που η διαφορά είναι μεγάλη είναι στις ΗΠΑ που το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα βρίσκεται σε ανοδική πορεία εδώ και κάποιο διάστημα φτάνοντας στο μεγαλύτερο ύψος των τελευταίων δυόμισι χρόνων.

Από ευφορία σε “μπλουζ” λόγω Τραμπ

Η ευτυχής αυτή εξέλιξη οφείλεται στην εκλογική επιτυχία του Μακρόν που συνέβαλε στο να περιοριστεί η πολιτική ανασφάλεια στην ευρωζώνη. “Οι φόβοι ότι το Brexit θα έβρισκε μιμητές σε άλλες χώρες της ΕΕ δεν επιβεβαιώθηκαν” υποστηρίζει ο Ούβε Μπούρκερτ, επικεφαλής οικονομολόγος της LBBW. “Επίσης δεν συνεχίστηκε η νικηφόρος πορεία υπερσυντηρητικών κομμάτων, η οικονομία κινείται, η ανεργία πέφτει ενώ καταναλωτές και επιχειρηματίες το διασκεδάζουν”. Από την πλευρά του ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW, υποστηρίζει ότι το ισχυρό ευρώ είναι το απότοκο μιας κυρίως γρήγορης οικονομικής ανάκαμψης. Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη στην ευρωζώνη που θα αγγίξει το 1,9 % για φέτος, λίγο περισσότερο από πέρυσι. Η εμπιστοσύνη επανέρχεται και μαζί της οι επενδυτές.

Το δολάριο αντίθετα έχει εξασθενήσει, όχι μόνο απέναντι στο ευρώ αλλά και σε άλλα σημαντικά νομίσματα, όπως το ιαπωνικό γιεν ή το ελβετικό φράγκο. “Στις ΗΠΑ η ευφορία έχει μετριαστεί λόγω Τραμπ” σχολιάζει στέλεχος της τράπεζας Helaba. Στον κόσμο των επενδυτών καταγράφεται κλίμα προσγείωσης στην πραγματικότητα μετά τις εξαγγελίες του αμερικανού προέδρου για επενδύσεις πολλών δις δολαρίων σε υποδομές και φορολογικές ελαφρύνσεις. Οι “απατηλές ελπίδες για μια γενναία μείωση των φόρων στις ΗΠΑ και οι ανησυχίες για το ασταθές πολιτικό στιλ του προέδρου έχουν προκαλέσει πιέσεις στο δολάριο” εξηγεί η τράπεζα DZ. Μειονεκτήματα για “made in Germnay” Οι επιπτώσεις του ισχυρού ευρώ στην οικονομία σε σχέση με το δολάριο και άλλα νομίσματα γίνονται αισθητές σε προϊόντα “made in Germany” που τα κάνει ακριβότερα εκτός ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα μεταφράζεται σε μείωση της ζήτησης. “Σε χώρες με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό όπως η Γερμανία, μια καθόλου καλή εξέλιξη στην αγορά συναλλαγματικών ισοτιμιών”, δηλώνει ο Μάρκο Βάγκνερ, αναλυτής της Commerzbank. Όμως για τους καταναλωτές πρώτων υλών όπως του πετρελαίου που η αγορά του καθορίζεται σε δολάρια, σημαίνει καταρχήν μείωση της τιμής που μπορεί να ελαφρώσει τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, τον Ιούνιο η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης έπεσε. Ένα άλλο προτέρημα από πλευράς του καταναλωτή ιδιαίτερα για την περίοδο αύξησης της τουριστικής κίνησης είναι τα φτηνά ταξίδια. Το ευρώ είναι τέλος το δεύτερο σε σημασία νόμισμα του κόσμου, βέβαια σε μεγάλη απόσταση από το δολάριο.

Σχετικα αρθρα

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin

ΗΠΑ:Το επικείμενο μεγάλο τραπεζικό κράχ…

admin

Που πάνε οι αγορες; 

admin

Το weekend που άλλαξε τον τραπεζικό χάρτη

admin

Ελ-Εριάν: Ναι, ήταν διάσωση – Κινδυνεύουν άλλες τράπεζες;

admin

Η επικείμενη συντριβή της Ρωσίας και το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής – George Soros

admin