Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Τα πολιτικά μηνύματα του Νίκου Ανδρουλάκη και οι μπηχτές στον Τσίπρα – Αποστολάκης και Αυλωνίτης στο Βελλίδειο

    September 13, 2026

    Bitcoin: Έφυγε η μόχλευση, όχι ο κίνδυνος — Τα ETF μπλοκάρουν τον δρόμο προς τα 82.000 δολάρια

    September 13, 2026

    Λαγκάρντ: Η ανάπτυξη δεν είναι χαμένη υπόθεση στην Ευρώπη

    September 13, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Τα πολιτικά μηνύματα του Νίκου Ανδρουλάκη και οι μπηχτές στον Τσίπρα – Αποστολάκης και Αυλωνίτης στο Βελλίδειο
    • Bitcoin: Έφυγε η μόχλευση, όχι ο κίνδυνος — Τα ETF μπλοκάρουν τον δρόμο προς τα 82.000 δολάρια
    • Λαγκάρντ: Η ανάπτυξη δεν είναι χαμένη υπόθεση στην Ευρώπη
    • Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: Πάνω από 7.000 κρούσματα και σχεδόν 4.000 νεκροί
    • Σομαλοί πειρατές απελευθέρωσαν το φορτηγό πλοίο M/V Sward μετά την καταβολή λύτρων
    • Defense Industry: Swedish FDI Frigates, the Achilles Shield, and the window of opportunity for Greek companies
    • Εκδόθηκε στις ΗΠΑ απόστρατος αξιωματικός της Ουγκάντας για σχέδιο πώλησης όπλων σε μεξικανικά καρτέλ
    • Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Η μισαλλοδοξία και το μίσος να μη βλάψουν ποτέ ξανά τον ιερό τόπο του Αγίου Νικολάου
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Sunday, September 13
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Πρώτο Θέμα

    Στο 3,5% επί του ΑΕΠ ανέβηκε το 2016 η συνεισφορά του ξενοδοχειακού τουρισμού

    By adminAugust 2, 2017 Πρώτο Θέμα No Comments5 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    tourism officesΣε σταθερό πυλώνα ανάπτυξης αναδείχτηκαν τα ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια της κρίσης, ανεβάζοντας τη συνεισφορά τους στο ελληνικό ΑΕΠ στο 3,5% το 2016, από 2,5% το 2008 (έναντι 1,6% κατά μέσον όρο στις βασικές ανταγωνίστριες μεσογειακές χώρες), σύμφωνα με μελέτη που συνέταξε η διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας. 

    Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στη Google
    Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.


    Η μελέτη εστιάζει στον εντοπισμό των κινητήριων δυνάμεων που έχουν τεθεί σε λειτουργία (κυρίως από τη δυναμική των ξένων τουριστών και την αναβάθμιση των υποδομών του κλάδου) αλλά και των παραγόντων που φρενάρουν την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών ξενοδοχείων (κυρίως εποχικότητα και ποιότητα του τουριστικού μείγματος).

    Βασικό συμπέρασμα της ανάλυσης είναι η ύπαρξη σημαντικού κενού έναντι των ανταγωνιστικών προορισμών, το οποίο, αν καλυφθεί με επαναφορά των ξενοδοχειακών επενδύσεων στο προ κρίσης επίπεδό τους και στρατηγική στόχευση για δημιουργία τουριστικού προϊόντος υψηλής προστιθέμενης αξίας, θα αυξήσει τις τουριστικές εισπράξεις κατά 40%, με άνω του ½ αυτών να κατευθύνεται στα ξενοδοχεία.

    Ο ελληνικός ξενοδοχειακός κλάδος αύξησε την εξωστρέφειά του και υπερκάλυψε την πτώση της εγχώριας ζήτησης, με αποτέλεσμα η συνολική ζήτηση σε όρους αφίξεων να ανέβει κατά 12% στη διάρκεια της κρίσης. Αιχμή της ανόδου αποτέλεσαν οι μεμονωμένοι ξένοι τουρίστες, οι οποίοι αύξησαν το μερίδιο τους στην εξωτερική ζήτηση ξενοδοχείων σε 45% το 2016 από 25% το 2008, περιορίζοντας αντίστοιχα τη συνεισφορά των πρακτορείων εξωτερικού. Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική, καθώς οι μεμονωμένες κρατήσεις είναι πιο προσοδοφόρες, με τις δαπάνες ανά διανυκτέρευση να είναι κατά 8% υψηλότερες του κοινοτικού μέσου όρου την τελευταία δεκαετία, έναντι των κρατήσεων μέσω πρακτορείων – με τη διαφορά να αγγίζει το 20% το 2016.

    Επίσης, αξιοσημείωτη εξέλιξη της περιόδου κρίσης είναι η ποιοτική αναβάθμιση (που συνοδεύτηκε από αύξηση κλινών κατά 10% την περίοδο 2008-2016), με περισσότερο από το 80% των νέων κλινών να αφορούν ξενοδοχεία 4-5 αστέρων, διαμορφώνοντας το συνολικό τους μερίδιο στο 43% των κλινών το 2016, έναντι 37% το 2008.

    Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, σύμφωνα με την μελέτη, οι πωλήσεις των ελληνικών ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά 18% την περίοδο 2008-2015 και το περιθώριο λειτουργικού κέρδους επανήλθε κατά την τελευταία τετραετία στα προ κρίσης επίπεδα (24% το 2015 από 20% το 2010).

    Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι η θετική μακροοικονομική εικόνα του κλάδου δεν είναι ομοιόμορφη για όλα τα ξενοδοχεία. Συγκεκριμένα, βάσει έρευνας πεδίου της ΕΤΕ, σε δείγμα 200 μικρομεσαίων ξενοδοχείων ξεχωρίζει στον κλάδο η παρουσία ενός σημαντικού κομματιού δυναμικών ξενοδοχείων (που καλύπτουν το ½ των πωλήσεων) το οποίο φαίνεται να είναι η μηχανή ανάπτυξης του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα. Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του δυναμικού αυτού κομματιού, είναι η υψηλή ποιότητα υποδομών (με τα ¾ να αφορούν κλίνες 4 ή 5 αστεριών, έναντι 44% για το λοιπό τομέα), η υψηλή εξωστρέφεια (με το 73% των πωλήσεων του να προέρχεται από το εξωτερικό, έναντι 59% για το λοιπό τομέα), και το μεγάλο μερίδιο πελατών υψηλού εισοδήματος (28%, έναντι 18% για το λοιπό τομέα).

    Παρά τη σημαντική δυναμική του τουριστικού κλάδου κατά τα τελευταία χρόνια, η απόσταση που τον χωρίζει από τις ανταγωνιστικές χώρες παραμένει αισθητή και συνεπώς δυνητικά αξιοποίησιμη για περαιτέρω ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, ξεχωρίζουν δύο πτυχές του ελληνικού τουριστικού προϊόντος που επιδέχονται στρατηγικές βελτίωσης:

    (i)            ποιότητα τουριστικού μείγματος και

    (ii)           (ii) εποχικότητα.

    Εστιάζοντας στην πρώτη παράμετρο, οι συντάκτες της έρευνας διαπιστώνουν ότι η ημερήσια δαπάνη των ξένων τουριστών στην Ελλάδα (περίπου το 1/2 αυτής κατευθύνεται στα ξενοδοχεία) παραμένει την τελευταία δεκαετία κοντά στα 70 ευρώ – επίπεδο χαμηλότερο κατά 15% από τον μέσο όρο των άμεσα ανταγωνιστικών προορισμών. Πιθανή ερμηνεία αυτής της εξέλιξης αποτελεί η ποιοτική σύνθεση των τουριστών, καθώς αυξάνεται το μερίδιο αφίξεων από τη ΝΑ Ευρώπη σε 11% το 2016 από 4% το 2005 (εν μέρει λόγω της σταδιακής βελτίωσης των σχετικών υποδομών οδικής σύνδεσης, όπως η Εγνατία Οδός και οι νέοι συνοριακοί σταθμοί, αλλά και της αύξησης του κατά κεφαλήν εισοδήματος στις χώρες αυτές).

    Επιβεβαιωτικά στοιχεία για αυτή την εξέλιξη, ανέδειξε η προαναφερθείσα έρευνα πεδίου της ΕΤΕ, δεικνύοντας ότι το μερίδιο ξένων τουριστών υψηλού εισοδήματος μειώθηκε σε 23% το 2016, από 27% το 2008.

    Όσον αφορά το δεύτερο διαρθρωτικό πρόβλημα, την εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού, αυτή παραμένει υψηλή, με άνω των ¾ των διανυκτερεύσεων να αφορούν την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου (έναντι 60% για ανταγωνιστικούς προορισμούς), με αποτέλεσμα να περιορίζεται η πληρότητα έτους στο 27% (έναντι 40% για τους ανταγωνιστές) και η απόδοση των ξενοδοχειακών υποδομών, η οποία είναι 8% χαμηλότερη έναντι των ανταγωνιστών σε όρους λειτουργικής κερδοφορίας ανά μονάδα παγίων (παρά τη στήριξη της κερδοφορίας από τις υψηλές τιμές των καλοκαιρινών μηνών).

    Συνεπώς, μεσοπρόθεσμα, η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου στα πρότυπα των άμεσα ανταγωνιστικών προορισμών σε συνδυασμό με την προσέγγιση της ποιοτικής σύνθεσης των τουριστών στην Ελλάδα με αυτή σε άμεσους ανταγωνιστικούς προορισμούς, θα μπορούσε να αυξήσει τις τουριστικές εισπράξεις κατά 5 δισ. ευρώ ετησίως (αύξηση 40%). Οι απαιτούμενες επιπλέον επενδύσεις για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής, είναι σωρευτικά 6 δισ. ευρώ σε ξενοδοχεία και 16 δισ. ευρώ σε λοιπές τουριστικές υποδομές – με τις αναβαθμισμένες υποδομές να προσελκύουν υψηλότερου εισοδήματος τουρίστες, λειτουργώντας αυξητικά τόσο για τις τιμές των ξενοδοχείων, όσο και για την ευρύτερη κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών.

    Οι παραπάνω υποδομές θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν σε ορίζοντα πενταετίας, αν οι ετήσιες τουριστικές επενδύσεις επιστρέψουν κοντά στο προ κρίσης επίπεδό τους.

    Επιπλέον, ο περιορισμός της εποχικότητας συνάδει με την προώθηση των αστικών προορισμών, των οποίων τα ξενοδοχεία τονίζουν ως σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης την ανάδειξη ειδικών μορφών τουρισμού (συνεδριακός, ιατρικός, αθλητικός κτλ.).

    Ακολουθήστε μας στα social media!
    Facebook X LinkedIn TikTok

    admin

    Keep Reading

    Star Bulk: Ψήφος εμπιστοσύνης €656 εκατ. στο ΧΑ – Το μεγάλο τεστ για την επιστροφή της ναυτιλίας

    Χρηματιστήριο: Τραπεζικό ράλι και ανακατατάξεις 280 εκατ. ευρώ με ορίζοντα τη 18η Σεπτεμβρίου

    Χρηματιστήριο: Ράλι 23,8% στο εξάμηνο — Αντέχει το διπλό σοκ πετρελαίου και επιτοκίων;

    Χρηματιστήριο: Άμυνα κάτω από τις 2.700 μονάδες — Τράπεζες και επιλεκτικά στηρίγματα απέναντι στη διεθνή πίεση

    Λαγκάρντ: Η ακρίβεια θα επιμείνει έως το 2027 — Ακριβότερο χρήμα και φόβοι για νέο ενεργειακό σοκ (UPD)

    Εξαγωγές για πανηγυρισμούς, έλλειμμα 19 δισ. για πληρωμή: Το παραγωγικό στοίχημα παραμένει ανοιχτό

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    Τα πολιτικά μηνύματα του Νίκου Ανδρουλάκη και οι μπηχτές στον Τσίπρα – Αποστολάκης και Αυλωνίτης στο Βελλίδειο

    September 13, 2026

    Bitcoin: Έφυγε η μόχλευση, όχι ο κίνδυνος — Τα ETF μπλοκάρουν τον δρόμο προς τα 82.000 δολάρια

    September 13, 2026

    Λαγκάρντ: Η ανάπτυξη δεν είναι χαμένη υπόθεση στην Ευρώπη

    September 13, 2026

    Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: Πάνω από 7.000 κρούσματα και σχεδόν 4.000 νεκροί

    September 13, 2026

    Σομαλοί πειρατές απελευθέρωσαν το φορτηγό πλοίο M/V Sward μετά την καταβολή λύτρων

    September 13, 2026
    Facebook X (Twitter)
    © 2026

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.