Image default
Πρώτο Θέμα

Το μακροπρόθεσμο κόστος της αβεβαιότητας του Brexit

bank of england image via shutterstockΜετά από μια δεκαετία κατά την οποία οι κεντρικοί τραπεζίτες πρωτοστάτησαν στον αγώνα κατά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ο Μαρκ Κάρνεϊ βρίσκεται σε μια μοναδική θέση.

Όπως αναγνώρισε ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη, οι «μεγάλες, μεγάλες μακροοικονομικές αποφάσεις» στο σημερινό περιβάλλον της Βρετανίας δεν ανήκουν στους παράγοντες της νομισματικής πολιτικής. Όλα εξαρτώνται από το Brexit.

Δεδομένου του βαθμού πολιτικής αβεβαιότητας, οι ανανεωμένες οικονομικές προοπτικές της Τράπεζας της Αγγλίας, που παρουσιάζονται στην τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό, είναι πιο αυστηρές από ό, τι θα περίμενε κανείς. Η BoE έχει περικόψει τις προβλέψεις ανάπτυξης για το τρέχον και επόμενο έτος, σημειώνοντας ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός, προϊόν της αδύναμης λίρας, θα συνεχίσει να πιέζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και να χτυπά την κατανάλωση. Ωστόσο, περιμένει ισχυρότερες καθαρές εμπορικές και επιχειρηματικές επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη το 2019, ενώ το εισόδημα των νοικοκυριών θα ανακάμψει επίσης λόγω της μέτριας αύξησης των μισθών.

Αυτές οι προβλέψεις υποθέτουν την ομαλή μετάβαση στις εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit με την ΕΕ. Κατά το περασμένο έτος, ο κ. Κάρνεϊ σημείωσε ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν συμπεριφερθεί σαν να μην αναμένουν «ουσιώδεις διαταραχές» στο εμπόριο ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Πρόσθεσε ότι αυτή η υπόθεση «θα δοκιμαστεί» καθώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Αυτή η δήλωση υποτιμά την πραγματικότητα, δεδομένης της ασυνέπειας στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των ανοικτών ρηγμάτων στο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με τον τρόπο πραγματοποίησης οποιασδήποτε μετάβασης. Η αποτυχία των συνομιλιών του Brexit παραμένει μια εμφανής πιθανότητα και είναι περίεργο το γεγονός ότι η BoE δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνει κανένα τέτοιο αποτέλεσμα στο φάσμα των προοπτικών της.

Ο κ. Κάρνεϊ ήταν ειλικρινής σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ζημία που δέχεται ήδη η βρετανική οικονομία ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που σχετίζεται με το Brexit.

Από κάθε άλλη άποψη, το επιχειρηματικό κλίμα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευνοϊκό. Η ασθενής λίρα θα πρέπει να βοηθήσει τους βρετανούς κατασκευαστές να επωφεληθούν από την ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης και την ανάκαμψη της ευρωζώνης ειδικότερα. Αυτό το ισχυρό εξωτερικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με την υψηλή κερδοφορία, το χαμηλό κόστος δανεισμού και την περιορισμένη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις. Ωστόσο, ενώ οι εξαγωγείς λένε ότι βλέπουν κάποια οφέλη, οι επιχειρήσεις έχουν επενδύσει πολύ λιγότερο επιθετικά από ό, τι συνήθως κατά το τελευταίο έτος, δεδομένου του ευνοϊκού περιβάλλοντος.

Αυτό έχει δυσάρεστες συνέπειες. Η BoE αναμένει ότι το επίπεδο επενδύσεων στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι χαμηλότερο κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες το 2020 από ό, τι προέβλεπε πριν από το δημοψήφισμα. Η παρατεταμένη χαμηλή επένδυση θα περιορίσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Ηνωμένου Βασιλείου και της χαμηλής παραγωγικότητάς του. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις προοπτικές για την προσφορά στην οικονομία, ο κ. Κάρνεϊ επισήμανε, ακόμη και μια μικρή αύξηση της ανάπτυξης θα μπορούσε να απαιτήσει μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Αν και οι πολιτικοί δεν φαίνονται να τείνουν να αυξήσουν τα επιτόκια αμέσως – με μόνο δύο διαφωνούντες στην τελευταία απόφαση να μείνουν σε αναμονή – η BoE σημείωσε ότι θα μπορούσε να συσφίξει την πολιτική περισσότερο από ό, τι προβλέπουν οι αγορές μέχρι τα τέλη του 2019.

Οι επενδυτές φαίνονται σκεπτικοί ότι αυτές οι αυξήσεις επιτοκίων θα πραγματοποιηθούν, κρίνοντας από την ελαφρά αποδυνάμωση της στερλίνας μετά την έκδοση της έκθεσης για τον πληθωρισμό. Ίσως πιστεύουν ότι η BoE απλώς θέλει να διατηρήσει τη δυνατότητα υψηλότερων επιτοκίων ζωντανή, έτσι ώστε να μη βρει τις αγορές απροετοίμαστες όταν έρθει τελικά η ώρα. Ή ίσως πιστεύουν ότι οι συνομιλίες του Brexit θα είναι πιο ταραχώδεις από ό, τι ο κ. Κάρνεϊ έχει την ελευθερία να πει – κι έτσι η BoE θα καταλήξει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει τη ζήτηση.

Οι πολιτικοί, ωστόσο, θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ένα σαφές συμπέρασμα. Επί του παρόντος, η διαδικασία Brexit αποτελεί εμπόδιο και όχι βοήθεια για την απαραίτητη επανεξισορρόπηση της οικονομίας της Βρετανίας από την κατανάλωση στο εμπόριο και τις επενδύσεις. Όσο περισσότερο η αβεβαιότητα εξακολουθεί να υφίσταται όσον αφορά τη μορφή των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων και τη φύση της μετάβασης, τόσο υψηλότερο θα είναι το κόστος.

Σχετικα αρθρα

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin

Το μεγάλο παιχνίδι με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Ο Άλμπερτ Μπουρλά βοήθησε να σωθεί ο κόσμος – Μπορεί να σώσει και τη μετοχή της Pfizer;

admin

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin