Image default
Πρώτο Θέμα

Η Μέρκελ έχει έξι εβδομάδες για να γράψει ιστορία

angie electionsΤο μόνο που στέκεται ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και μια τέταρτη θητεία τηςείναι έξι εβδομάδες εκστρατείας.

Η γερμανίδα καγκελάριος μπαίνει στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου με ισχυρά ποσοστά προσωπικής έγκρισης και ένα κομματικό προβάδισμα περίπου 15 ποσοστιαίων μονάδων από τον κύριο αντίπαλό της, τον Μάρτιν Σουλτς. Με την εξαίρεση απρόβλεπτων αναστατώσεων, η κύρια ανησυχία της ομάδας της εκστρατείας της είναι η επανάληψη της πρώτης απόπειράς της για την καγκελαρία, όταν ένα αποφασιστικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις μειώθηκε σε διαφορά μίας ποσοστιαίας μονάδας την ημέρα των εκλογών.

Επιστρέφοντας από τις διακοπές στις ιταλικές Άλπεις, η Μέρκελ, 63 ετών, σκοπεύει να αποφύγει οποιαδήποτε αίσθηση εφησυχασμού: Το Σάββατο θα ξεκινήσει μια προεκλογική περιοδεία με 50 στάσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Μετά από 12 χρόνια στο αξίωμα που την έχουν καταστήσει πυλώνα της παγκόσμιας σταθερότητας που εκτιμούν οι γερμανοί ψηφοφόροι, οι εκλογές μοιάζουν να είναι στο χέρι της Μέρκελ να τις χάσει.

«Σίγουρα επωφελείται από όλες τις διεθνείς κρίσεις», συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής πάλης μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ, δήλωσε σε συνέντευξή της η Αντρέα Ρέμελε, πολιτικός επιστήμονας στη Σχολή Διακυβέρνησης Hertie στο Βερολίνο. Ως η εν ενεργεία καγκελάριος, η Μέρκελ βρίσκεται σε κατάσταση αποφυγής κινδύνου και με μόλις έξι εβδομάδες να μένουν «ο χρόνος δουλεύει υπέρ της», δήλωσε η Ρέμελε.

Οι ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας είναι το αποκορύφωμα ενός εκλογικού ημερολογίου στην Ευρώπη, το οποίο είδε την αύξηση της υποστήριξης των λαϊκιστών ευρωσκεπτικιστών κατά της μετανάστευσης στην Ολλανδία και τη Γαλλία, μόνο για να νικηθούν με το κέντρο να συντηρεί τις δυνάμεις του. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εκστρατεία της Τερέζα Μέι με μια πλατφόρμα τραχιάς εξόδου από την ΕΕ οδήγησε στην απώλεια της πλειοψηφίας της.

Τα αποτελέσματα στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία και κυρίαρχη δύναμη της Ευρώπης, θα επηρεάσουν τα πάντα, από τις ευρωπαϊκές σχέσεις με τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία και την Τουρκία, μέχρι την επιτυχία της προσπάθειας του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να επαναπροσδιορίσει τη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, ακόμη κι ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια νίκη για τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Μέρκελ, «οι συνέπειες για τη δημοσιονομική πολιτική και η σχέση της Γερμανίας με τους εταίρους της στην ΕΕ πιθανότατα εξαρτώνται από το ποιον θα επιλέξει η CDU ως μικρότερο εταίρο», σύμφωνα με την έρευνα της BI Economics υπό τον Τζέιμι Μάρεϊ.

Το ταλέντο της Μέρκελ να τηρεί ουδέτερο πολιτικό έδαφος εκτοπίζει τους αντιπάλους της, συμπεριλαμβανομένου του Σουλτς, 61 ετών, ο οποίος ηγείται του σημερινού εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού, των Σοσιαλδημοκρατών. Με τη σειρά του, επικαλείται τον αγώνα επιστροφής από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον καγκελάριο του SPD, ο οποίος σχεδόν ανέτρεψε ένα προβάδισμα πάνω από 20 ποσοστιαίες μονάδες που είχε η Μέρκελ στην ίδια φάση της εκστρατείας του 2005.

«Θα καταστήσουμε σαφές ποιες είναι οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του CDU και του SPD για τις συντάξεις, την πολιτική για την υγεία, τη φορολογική πολιτική», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τόμας Όπερμαν, ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD. «Για μένα, οι εκλογές της Ομοσπονδιακής Βουλής είναι ανοιχτές.»

Παρόλα αυτά, ο Σουλτς δεν ωφελήθηκε πολύ όταν η Μέρκελ αποσύρθηκε για καλοκαιρινές διακοπές σχεδόν τριών εβδομάδων, οι οποίες παρήγαγαν μόνο διάσπαρτες φωτογραφίες της καγκελάριου και του συζύγου της στις ιταλικές Άλπεις. Ενώ τα ποσοστά της Μέρκελ μειώθηκαν κατά 10 μονάδες κατά την απουσία της στο 59 τοις εκατό, τα ποσοστά του Σουλτς υποχώρησαν επίσης, κατά 4 πόντους στο 33 τοις εκατό, σύμφωνα με μηνιαία δημοσκόπηση της Infratest Dimap που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Δε βοηθάται από μια σταθερή οικονομία που μπορεί να υπερηφανεύεται για τη χαμηλότερη ανεργία σε ένα τέταρτο του αιώνα, έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό και την προοπτική για μέτριες φορολογικές περικοπές εάν επανέλθει η Μέρκελ.

Η στήριξη για το μπλοκ CDU-CSU της Μέρκελ κέρδισε μια μονάδα ως το 38%, ενώ το SPD έπεσε 1 μονάδα στο 24% στον σύνθετο δείκτη δημοσκοπήσεων του - στις 8 Αυγούστου. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και οι Πράσινοι, δυο δυνητικοί εταίροι του συνασπισμού για οποιοδήποτε από τα δύο μεγάλα κόμματα, είχαν υποστήριξη 9% και 6% αντιστοίχως. Το αντικαπιταλιστικό Αριστερό κόμμα και η Εναλλακτική για τη Γερμανία κατά της μετανάστευσης είχαν 9 τοις εκατό.

Το κόμμα της καγκελάριου δεν προπαποφασίζει ακόμα το αποτέλεσμα. Πολλά στελέχη στην έδρα της CDU στο Βερολίνο εξακολουθούν να θυμούνται πως η Μέρκελ παραλίγο να χάσει τον πρώτο της αγώνα για την καγκελαρία. Εκτός από πολιτικές ατυχίες, όπως μια τρομοκρατική επίθεση, οι διαρροές χάκερ ή η επιστροφή της κρίσης των προσφύγων, υπάρχουν πολλά απρόβλεπτα γεγονότα που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τον αγώνα, σύμφωνα με αξιωματούχους του κόμματος.

Η Μέρκελ ξεκινά την περιοδεία της στη δυτική πόλη του Ντόρτμουντ, έναν προμαχώνα του SPD στην βιομηχανική καρδιά της κοιλάδας του Ρουρ. Μεγάλο μέρος της εκστρατείας θα την οδηγήσει σε μικρότερες πόλεις όπου σχεδιάζει να επικεντρωθεί σε θέματα που βοήθησαν το κόμμα της να κερδίσει τρεις τοπικές εκλογές φέτος: θέσεις εργασίας, οικογένειες και δημόσια ασφάλεια.

Ο Σουλτς, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέβασε αρχικά τους Σοσιαλδημοκράτες σε σχεδόν ισοτιμία με το μπλοκ της Μέρκελ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο αμέσως μετά τον διορισμό του, μόνο για να δει την άνοδο να υποχωρεί. «Αυτό καθιστά απίθανο έναν συνασπισμό υπό το SPD», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της HSBC Ρέινερ Σαρτόρις και Στέφαν Σίλμπε σε σημείωμά τους σε πελάτες.

«Συνολικά, πιστεύουμε ότι είναι πιθανόν να υπάρξει κάποια ετοιμότητα στη νεοεκλεγμένη γερμανική κυβέρνηση να προωθήσει την ευρωπαϊκή διαδικασία», ανέφεραν. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία της CDU είναι πιθανό να θυσιάσει τις υπάρχουσες αξίες της.»

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Διεθνής τραπεζική αναταραχή, νομισματική πολιτική και οικονομική δραστηριότητα

admin

Moody’s & Goldman Sachs “βγάζουν” Nέα Δημοκρατία

admin

Γνωρίστε τη ρωσική Cambridge Analytica, που διευθύνεται από έναν πρώην πράκτορα της KGB

admin

Handelsblatt: Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στα ελληνικά λιμάνια!

admin

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin

ΗΠΑ:Το επικείμενο μεγάλο τραπεζικό κράχ…

admin