Image default
Πρώτο Θέμα

Οι ομολογιακές φούσκες τείνουν να ξεφουσκώνουν αργά, όχι να σκάνε

bubblesΟ πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Άλαν Γκρίνσπαν ανησυχεί για μια φούσκα ομολόγων.

«Με οποιοδήποτε μέτρο, τα πραγματικά μακροπρόθεσμα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά και επομένως μη βιώσιμα», ανέφερε ο Γκρίνσπαν σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Όταν κινηθούν υψηλότερα, είναι πιθανό να κινηθούν αρκετά γρήγορα. Βιώνουμε μια φούσκα, όχι σε τιμές μετοχών αλλά σε τιμές ομολόγων. Αυτό δεν παραβλέπεται στην αγορά.»

Ο Γκρίνσπαν προειδοποίησε πρώτη φορά για μια φούσκα ομολόγων το 2010. Αν και μερικοί θα πουν ότι ήταν νωρίς και άλλοι θα έλεγαν ότι έκανε λάθος, έχει νόημα να βάζουμε τα πράγματα σε προοπτική όταν συζητάμε για ομόλογα στο πλαίσιο μιας φούσκας. Ως μέσο επένδυσης, τα ομόλογα διαφέρουν πολύ από τις μετοχές στον τρόπο που είναι διαρθρωμένα – υψηλότερα στην κεφαλαιακή διάρθρωση, με ημερομηνίες πληρωμής, ημερομηνίες λήξης κ.λπ.

Οι μετοχές είναι πολύ πιο απρόβλεπτες από ό, τι τα ομόλογα, και γι’ αυτό τείνουν να βλέπουν πολύ μεγαλύτερες διακυμάνσεις στις τιμές, ειδικά βραχυπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμα, οι επιστροφές ομολόγων διέπονται από μαθηματικά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Το αρχικό επιτόκιο είναι μια καλή ένδειξη για το ποια μακροπρόθεσμη επίδοση θα έχουν τα υψηλής ποιότητας ομόλογα.

Έχουν υπάρξει μόνο λίγα διαφορετικά καθεστώτα επιτοκίων, οπότε είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσουμε την ιστορία ως έναν ξεκάθαρο οδηγό, αλλά μπορούμε να δούμε πώς τα ομόλογα αντιδρούσαν στα αυξανόμενα επιτόκια στο παρελθόν για να πάρουμε μια γεύση από το προφίλ κινδύνου αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Πρώτα απ ‘όλα, δεν υπάρχει τίποτα που να λέει ότι τα ποσοστά δεν μπορούν ή δεν θα παραμείνουν χαμηλά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό ακριβώς συνέβη από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1950.

1111890

Τα επιτόκια των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων κυμαίνονταν μεταξύ 2% και 4% για περισσότερο από τρεις δεκαετίες μετά την Μεγάλη Ύφεση και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν ήταν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950 που το επιτόκιο τελικά ξεπέρασε το 4 τοις εκατό και έμεινε εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα. Μετά από αυτό, ακολούθησε μια σχεδόν αδιάκοπη αύξηση των επιτοκίων για τα επόμενα 20 περίπου χρόνια.

2222890

Αν και τα επιτόκια αυξήθηκαν κάπως τη δεκαετία του 1960, η δεκαετία του 1970 και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980 είδαν μια πρωτοφανή αύξηση των επιτοκίων από έναν συνδυασμό υψηλού πληθωρισμού και ενός προέδρου της Fed, Πολ Βόλκερ, που ήταν αποφασισμένος να ξεπεράσει τον πληθωρισμό ανεβάζοντας τα βασικά επιτόκια σε διψήφιους αριθμούς.

Οι επενδυτές δεν μπορούν να αναμείνουν το ίδιο ακριβές σενάριο στο μέλλον, αλλά βλέποντας τα μακροπρόθεσμα επιτόκια να αυξάνονται από κάτω του 2% στις αρχές της δεκαετίας του ’40 σε σχεδόν 15% στις αρχές της δεκαετίας του 1980, θα έπαιρναν ένα καλό παράδειγμα του πώς θα μπορούσαν να κινηθούν τα ομόλογα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου επιτοκίου. Ακολουθούν τα στατιστικά στοιχεία επίδοσης και από τις δύο περιόδους:

3333890

Η μεγαλύτερη ανάληψη για την περίοδο 1926-1959 ήρθε στο τέλος του 1959 καθώς τα επιτόκια άρχιζαν αργά να αυξάνονται. Πριν από αυτό, δεν υπήρξε καμία διψήφια πτώση των μακροπρόθεσμων ομολόγων αυτό το διάστημα. Και η μεγαλύτερη ανάκαμψη κατά την περίοδο 1960-1982 ήρθε όταν η Fed αύξησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σε σχεδόν 20%. Οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις άρχισαν το 1980 περίπου στο 10% και αυξήθηκαν σχεδόν στο 15% μέχρι το Σεπτέμβριο του 1981. Έτσι, ακόμη και με σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες αύξηση των αποδόσεων σε λιγότερο από δύο χρόνια, τα ομόλογα εξακολουθούσαν να μειώνονται μόνο όσο σε μια συνηθισμένη πτώση στην αγορά των μετοχών. Η χειρότερη πτώση για τα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα είναι μια απώλεια μικρότερη από τη χειρότερη ημερήσια απώλεια στο χρηματιστήριο τη Μαύρη Δευτέρα του 1987.

Η μεταβλητότητα ήταν πολύ σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου επιτοκίου, αλλά οι αποδόσεις ήταν ελαφρώς καλύτερες από το περιβάλλον σταθερού επιτοκίου. Αυτό έχει νόημα δεδομένου ότι τελικά θα αρχίσετε να κερδίζετε υψηλότερη απόδοση για να αντισταθμίσετε μερικές από τις κύριες απώλειες από τα υψηλότερα ποσοστά. Αυτές οι αποδόσεις είναι σε ονομαστικές τιμές, ενώ ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους επενδυτές ομολόγων μακροπρόθεσμα είναι ο πληθωρισμός.

Σε πραγματική, προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό, βάση τα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα έχασαν σχεδόν 38% συνολικά από το 1960 έως το 1982, με αποτέλεσμα οι ετήσιες πραγματικές αποδόσεις να μειωθούν κατά περισσότερο από 2% ετησίως.

Παρ’ ότι όλα είναι δυνατά στις αγορές, είναι απίθανο να δούμε μια συντριβή σε κρατικά ομόλογα υψηλής ποιότητας με τον ίδιο τρόπο που θα βλέπαμε στις μετοχές. Οι απώλειες ομολόγων μοιάζουν περισσότερο με θάνατο από χιλιάδες μαχαιριές. Οι αυξανόμενες αποδόσεις θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στο πολλαπλάσιο που οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν και για τις μετοχές.

Έτσι, τα σχόλια των Γκρίνσπαν σχετικά με τις φούσκες των ομολόγων δείχνουν ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να ανησυχούν τόσο πολύ για μια φούσκα στα ομόλογα όσο για μια απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού.

Σχετικα αρθρα

Bank of America: Η επικείμενη κόλαση στα ομόλογα

admin

XA:Λευκή πετσέτα

admin

Οι “υπερωρίες” του Άδωνι και το ρεκόρ ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα…

admin

H Fed,τα επιτόκια και η επικείμενη ύφεση

admin

Τι σηματοδοτεί η εμμονή του Πούτιν στις πυρηνικές απειλές

admin

FED: Στο 4,5% το επιτόκιο μέχρι το τέλος του έτους

admin

Ο χειμώνας έρχεται,ο Πούτιν φεύγει… – CARL BILDT

admin

Η άνοδος του δολαρίου προκαλεί προβλήματα στις παγκόσμιες οικονομίες

admin

Γερμανία: Η κρίση γεμίζει τα ενεχυροδανειστήρια

admin

Τράπεζες: Ευνοϊκό περιβάλλον παρά τις μακροοικονομικές ανησυχίες…

admin

Η στρατηγική κατά της Ρωσίας λειτουργεί και πρέπει να συνεχιστεί-JOSEP BORRELL

admin

XA:Κερδοφορία και δημοσιονομικές επιδόσεις αντίβαρο στην πτώση

admin