Ο Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε τις καρδιές των επιχειρηματικών ηγετών της Γαλλίας, οι οποίοι υπολογίζουν σε αυτόν να προωθήσει ριζικές μεταρρυθμίσεις για να διατηρήσει μια οικονομική ανάκαμψη που έρχεται εδώ και πολύ καιρό.
Η εμπιστοσύνη βρίσκεται σε υψηλά έξι ετών, και τα στελέχη από τη Societe Generale SA μέχρι την εταιρεία οικοδομικών υλικών Cie de Saint-Gobain SA μίλησαν για μια πιο αισιόδοξη διάθεση από τότε που ο νέος πρόεδρος εκλέχθηκε τον Μάιο, εν μέρει με την ελπίδα ότι θα προωθήσει τη σταθερή ισχυρή επέκταση που δεν κατάφερε να εμπνεύσει ο προκάτοχός του.
Η Τράπεζα της Γαλλίας ανέφερε ένα καλύτερο από τα προβλεπόμενα άλμα στην εμπιστοσύνη των κατασκευαστών την Τετάρτη και ανέφερε ότι η οικονομία θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 0,5% αυτό το τρίμηνο. Αυτό είναι υψηλότερο από την πρόβλεψη 0,4% σε έρευνα του -.
Ξεχωριστά, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ υποσχέθηκε σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη να επικεντρωθεί στην περικοπή δαπανών και φόρων που «βλάπτουν την ανταγωνιστικότητα» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ δήλωσε ότι οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις δεν θα τον αποτρέψουν από την απόσυρση προστατευτικών εργασιακών νόμων.
«Τα επίπεδα εμπιστοσύνης αντανακλούν ένα φαινόμενο αναπλήρωσης μετά από πέντε έτη ασθενούς ανάπτυξης», δήλωσε ο Λουντοβίκ Σουμπράν, επικεφαλής οικονομολόγος της Euler Hermes στο Παρίσι. «Η δέσμευση για δημοσιονομική πειθαρχία σηματοδοτεί ότι οι φόροι δεν θα αυξηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια.»
Ο πρόεδρος θέλει να επιδιώξει την απορύθμιση που πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη εφαρμόσει για να βελτιώσουν το αναπτυξιακό τους δυναμικό. Ενώ η πίστη των εταιρικών ηγετών δίνει ώθηση στην αλλαγή, χρειάζεται η άποψή τους να εξαπλωθεί, καθώς η στενή βάση των ψηφοφόρων του τον εκθέτει στην παραδοσιακά ισχυρή τοπική αντίσταση. Ο Μακρόν, πρώην τραπεζίτης, δεν ευθυγραμμίζεται με ένα σημαντικό κόμμα και ποτέ δεν κατείχε εκλεγμένο αξίωμα προτού εκλεγεί εν μέσω πρωτοφανούς αποχής.
Η επιτυχία της Γαλλίας έχει επίσης συνέπειες για την ευρωζώνη των 19 εθνών, όπου η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της δεν κατάφερνε εδώ και καιρό να παράσχει στήριξη, αφήνοντας τη Γερμανία ως μοναδικό κινητήρα. Η καλύτερη ανάπτυξη θα διευρύνει την ανάκαμψη και θα συμβάλει στην ανοδική στροφή στην οποία βασίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να ενισχύσει τον πληθωρισμό.
«Υπάρχει σίγουρα μια καλύτερη διάθεση στη Γαλλία, ένα καλύτερο επίπεδο εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Φρέντερικ Ουντέα, γενικός διευθυντής της Societe Generale, σε συνέντευξη στο - αυτόν τον μήνα.
Τα σχέδια του Μακρόν για μετατροπή της φορολογικής πίστωσης γνωστής ως CICE σε μακροχρόνια μείωση των εργοδοτικών εισφορών και μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις θα συμβάλουν στην αύξηση των κερδών κατά περισσότερο από 5% για ορισμένες εταιρείες, γράφουν οι αναλυτές στρατηγικής της Natixis Συλβέν Γκοϊόν και Τόμας Ζλοβόντζκι σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Η οικονομία αυτή τη στιγμή απολαμβάνει την ισχυρότερη συνεχή επέκτασή της από το 2011 και ο σύνθετος δείκτης PMI παραμένει υψηλά, παρ’ ότι έχει υποχωρήσει τους τελευταίους δύο μήνες, σηματοδοτώντας κάποια υποχώρηση. Ο βασικός δείκτης CAC 40 αυξήθηκε σχεδόν κατά 6% φέτος, περισσότερο από τον δείκτη Stoxx Europe 600.
«Η ανάπτυξη μπορεί να είναι υποχωρεί λίγο, αλλά θα πρέπει να παραμείνει αρκετά γρήγορη για να βοηθήσει την ανεργία να παρασυρθεί χαμηλότερα», ανέφεραν οι οικονομολόγοι του - Intelligence, συμπεριλαμβανομένου του Τζέιμι Μάρεϊ σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. «Ο Μακρόν έχει μια σπάνια ευκαιρία να ενισχύσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας, προωθώντας ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη αγορά εργασίας πιο δυναμική.»
Ο Μακρόν έχει ήδη διαπιστευτήρια για τις επιχειρήσεις. Ως σύμβουλος του πρώην προέδρου Φρανσουά Ολλάντ, εφάρμοσε μέτρα όπως φορολογικές πιστώσεις ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Έχω αρχίσει να βλέπω τις τελευταίες εβδομάδες μια μικρή αλλαγή στάσης που είναι θετική», δήλωσε στους αναλυτές τον Αύγουστο ο επικεφαλής της Saint-Gobain Πιέρ-Αντρέ ντε Σαλεντάρ. «Είμαι περισσότερο αισιόδοξος για τη Γαλλία από ότι πριν από έξι μήνες και επίσης από πριν από δύο μήνες.»
Το πιο δύσκολο έργο του Μακρόν μπορεί να είναι η αναθεώρηση της εργατικής νομοθεσίας εν μέσω της μείωσης των ποσοστών έγκρισής του. Η απογοητευτική δημιουργία θέσεων εργασίας ήταν μεταξύ των λόγων που ο Ολλάντ έγινε ο πρώτος πρόεδρος σε μισό αιώνα που δεν επεδίωξε επανεκλογή.
«Η Γαλλία έχει ακόμα ένα επίπεδο ανάπτυξης που βρίσκεται κάτω από τις δυνατότητές της», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ την περασμένη εβδομάδα στο -, διατηρώντας μια πρόβλεψη αύξησης 1,5% για το 2017. «Η Γαλλία πρέπει να τα πάει καλύτερα από τους μεγαλύτερους εταίρους της, όπως η Γερμανία, όχι χειρότερα. Αυτός είναι ο στόχος μας και θα επιμείνουμε σε αυτό.»