Image default
Πρώτο Θέμα

Θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου;

xaa2 1Η Αυγουστιάτικη ραστώνη πλησιάζει στο τέλος της με τον γενικό δείκτη να δείχνει να αφυπνίζεται από την «καλοκαιρινή νάρκη» στην οποία περιήλθε το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης  και η έξοδος στην αγορά ομολόγων οδήγησαν τον γενικό δείκτη έως και το υψηλό των 859,78 μονάδων στις 17 Ιουλίου, αφήνοντας τον όμως στην πορεία χωρίς «καύσιμα».

Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης καταγράφει απώλειες τον τελευταίο μήνα, οι ξένοι οίκοι συνεχίζουν να παραμένουν θετικοί γι αυτές αυξάνοντας τις τιμές στόχους. Εξάλλου σύμφωνα με τα στατιστικά του ΑξίαNumbers, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές συνεχίζουν να κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος της κεφαλαιοποίησης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς (65%) αποδεικνύοντας τόσο την εμπιστοσύνη τους όσο και τις προσδοκίες τους για τις ελληνικές μετοχές. Ποια όμως αναμένεται να είναι η πορεία του γενικού δείκτη το προσεχές χρονικό διάστημα:

Γνωρίζοντας ότι το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να παραμένει τραπεζοκεντρικό, αξίζει να εξετάσουμε κάποια από τα θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών τραπεζών ώστε να διαπιστώσουμε εάν έως το τέλος του έτους η ανοδική τους πορεία πρόκειται να απειληθεί.

Παρά την παρατεταμένη περίοδο όσο αφορά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, το πρώτο τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες αποδείχθηκε ικανοποιητικό σχετικά με την κερδοφορία τους, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις και το πρώτο εξάμηνο του έτους αναμένεται να κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Στον παρακάτω πίνακα παραθέτονται οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του factset και του - σχετικά με την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών το τρέχων έτος, και το 2018 και 2019. Όπως διαπιστώνουμε η χρονιά θα ολοκληρωθεί με κέρδη για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, με αυτά να υπέρ διπλασιάζονται το 2019. Βέβαια δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός πως το επόμενο έτος οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), αλλά και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) (σύμφωνα με τα νέα κριτήρια). Ωστόσο, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει και το γεγονός της συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών στα νέα stress test της ΕΚΤ το επόμενο έτος, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στους επενδυτές το δεύτερο εξάμηνο του 2018 σχετικά με το αποτέλεσμα αυτών.

agraph1

-www.euro2day.gr

Όσο αφορά τα θεμελιώδη μεγέθη, δηλαδή το P/E, την τιμή προς λογιστική αξία, την αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων, καθώς και την μερισματική απόδοση, οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν να υστερούν σε σχέση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων αναδυόμενων τραπεζών, καθώς και αυτών της Ισπανίας, της Ιταλίας, και της Πορτογαλίας έναντι των εκτιμήσεων για το τρέχων έτος, αλλά και το επόμενο. Όπως διακρίνουμε στον παρακάτω πίνακα, ο μέσος όρος των ελληνικών τραπεζών όσο αφορά την τιμή προς την λογιστική αξία είναι 0,36 για φέτος και 0,35 για το 2018, έναντι μέσου όρου 1,26 των ευρωπαϊκών αναδυόμενων και 1,31 των παγκόσμιων αναδυόμενων τραπεζών, με αυτές της Ισπανίας-Ιταλίας-Πορτογαλίας να βρίσκονται στο 0,87.

Η τιμή προς κέρδη διαμορφώνεται για φέτος στο 13,31 έναντι 9,89 των παγκόσμιων αναδυόμενων και 9,74 των ευρωπαϊκών αναδυόμενων τραπεζών, με αυτές του ευρωπαϊκού νότου να βρίσκεται στο 14,23, ενώ για το 2018 το P/E εκτιμάται 7,11, έναντι 8,68 των παγκόσμιων αναδυόμενων και 8,54 των ευρωπαϊκών αναδυόμενων τραπεζών, με αυτές της Ισπανίας-Ιταλίας-Πορτογαλίας να βρίσκεται στο 12,89.

Αλλά και όσο αφορά την αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν να υστερούν έναντι των υπόλοιπων, αφού η κύρια δραστηριότητα τους η οποία είναι η χορήγηση δανείων βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα την εξάρτηση τους από τον ELA,η οποία τον προηγούμενο μήνα έχει μειωθεί κατά €3,3 δισ. υποχωρώντας κατά 8,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, υποχωρώντας στα €34,6 δισ. έναντι €37,9 δισ. τον Ιούνιο. Τέλος, σχετικά με την μερισματική απόδοση αυτή όπως είναι λογικό βρίσκεται στο ναδίρ, καθώς οι ελληνικές τράπεζες παρά τα κέρδη που εμφάνισαν έπειτα από καιρό τα προηγούμενα τρίμηνα δεν είναι αρκετή ώστε να διανεμηθεί στους μετόχους τους, λόγο της στήριξης που έχουν λάβει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

agraph2

-www.euro2day.gr

Αξίζει όμως να ρίξουμε μία ματιά και στην διαγραμματική ανάλυση τόσο του γενικού δείκτη όσο και σε αυτήν του τραπεζικού. Ξεκινώντας από αυτήν του γενικού δείκτη, διακρίνουμε (βλ. παρακάτω γράφημα, τιμή 16/8) ότι προσπαθεί να διασπάσει το επίπεδο των 850 μονάδων προκειμένου να φθάσει στην σημαντική αντίσταση του 50% του Fibonacci, στις 908 μονάδες. Οι πιθανότητες για μια περαιτέρω ανοδική πορεία είναι υπέρ του, καθώς ο δείκτης RSI βρίσκεται στις 58,59 μονάδες, ενώ και ο μέσος ημερήσιος όγκος έχει υποχωρήσει από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών, όπου αρκεί να ενεργοποιηθούν εντολές αγοράς ώστε να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, και προς την περιοχή των 900 μονάδων.

agraph3

Απεναντίας σε κρίσιμα επίπεδα συνεχίζει να βρίσκεται ο γενικός δείκτης στο μακροχρόνιο γράφημα, καθώς όπως διακρίνουμε παρακάτω συνεχίζει να διαπραγματεύεται ελάχιστα πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται ενισχύοντας το θετικό σενάριο για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, και προς την αντίσταση των 906 μονάδων (γραμμή ΑΒ).

agraph4

Όσο αφορά τώρα τον τραπεζικό δείκτη, η παραμονή του από τις αρχές του μήνα πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πενήντα και διακοσίων ημερών, αλλά και το σήμα αγοράς που δόθηκε στην συνεδρίαση της Τετάρτης κρίνονται θετικά για μια νέα κίνηση προς το υψηλό των 1.146,11 μονάδων στις 14 Ιουλίου, ενώ ο αυξημένος όγκος εάν συνεχιστεί θα σηματοδοτήσει την ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών η οποία σε συνδυασμό με θετικά νέα θα συμβάλλει στην ανοδική πορεία του δείκτη έως την αντίσταση των 1.126,58 μονάδων.

agraph5

Κρίσιμη όμως παραμένει η πορεία του τραπεζικού δείκτη στο μακροχρόνιο γράφημα, όπου συνεχίζει να παραμένει με σήμα πώλησης, ενώ διατηρείται σε σημαντική απόσταση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πενήντα και διακοσίων ημερών. Η πρώτη αντίσταση βρίσκεται στις 1.129,55 μονάδες (γραμμή ΑΒ), με την δεύτερη να αποτελεί «όνειρο θερινής νυκτός» προς το παρών, καθώς βρίσκεται στις 4.069 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

agraph6

Σε κάθε περίπτωση, η μέχρι στιγμής πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς δεν εμπνέει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου και πρώτου εξαμήνου, με τα πρώτα δείγματα από την Μυτιληναίος να είναι άκρα ικανοποιητικά.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης

Χρημ/κος Αναλυτής

Σχετικα αρθρα

“Έκρηξη” της επιχειρηματικότητας εν μέσω πανδημίας

admin

Ο συναγερμός για τον πληθωρισμό έχει ήδη χτυπήσει – Τότε γιατί η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια;

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin