Image default
Πρώτο Θέμα

Τα junk bonds της κρίσης οι νικητές της δεκαετίας

bonds low gradeΑν είχατε αγοράσει ευρωπαϊκά ομόλογα υψηλής απόδοσης την επομένη της έκρηξης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, κλείνατε τα μάτια σας και τα κρατούσατε παρ’ όλα τα πρωτοφανή γεγονότα της επόμενης δεκαετίας, τώρα θα καθόσασταν πάνω σε επιστροφή 100%.

Από την άλλη πλευρά, εάν βάλατε τα χρήματά σας στα περισσότερα βασικά προϊόντα, εκτός από τον χρυσό, θα έχετε χάσει το 50 τοις εκατό. Το ευρώ και τα ευρωπαϊκά ομόλογα θα σας απέφεραν απώλειες, αλλά οι περισσότερες αγορές ομολόγων, οι μετοχές των ΗΠΑ και το δολάριο θα ήταν ένα καλό στοίχημα.

1116589842

Οι αγορές ομολόγων που επιδοτούνται από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου με προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων που διογκώθηκαν σε σχεδόν 14 τρισεκατομμύρια δολάρια ίσως εξηγούν γιατί το χρέος προς τις πιο μοχλευμένες εταιρείες της Ευρώπης κατέληξε στην κορυφή. Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι να υπόσχεται να κάνει «ό, τι χρειαστεί» για να συγκρατήσει τη ζώνη του ευρώ, οι επενδυτές ενθαρρύνθηκαν να δανείσουν στις πιο επισφαλείς εταιρείες, ενώ οι αποδόσεις στο δημόσιο χρέος έγιναν αρνητικές.

Οι υγιείς αποδόσεις σε σημαντικά παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνέβαλαν στη δημιουργία της οικονομικής κρίσης – συγκαταλέγονται στις «μεγάλες ειρωνείες» της περασμένης δεκαετίας, ανέφερε ο Τζιμ Ράιντ, επικεφαλής πιστωτικής στρατηγικής της Deutsche Bank AG, σε ερευνητικό σημείωμα της περασμένης εβδομάδας.

Φυσικά, οι κινήσεις δεν ήταν ευθεία προς τα πάνω. Το ευρώ υποχώρησε κατά 14% και ο δείκτης S&P 500 έχασε το 57% από το ρεκόρ του για το 2007, προτού τριπλασιαστεί κατά τα οκτώ χρόνια ξεκινώντας από το 2009. Ο δείκτης Barclays  πανευρωπαϊκών υψηλών αποδόσεων του - έχασε το 38% το 2008.

Ωστόσο, τα καλυμμένα ομόλογα, τα οποία υποστηρίζονται από δεξαμενές περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων στεγαστικών δανείων, σημείωσαν θετικές αποδόσεις κάθε χρόνο των τελευταίων 10 ετών, κλείνοντας τη δεκαετία κατά 47% υψηλότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη της Bank of America Merrill Lynch.

Η κατάρρευση της αγοράς που έπληξε τις τράπεζες από τη Citigroup Inc ως τη Royal Bank of Scotland είχε ανεπίσημη έναρξη τον Αύγουστο του 2007, όταν η BNP Paribas SA ανέστειλε τρία επενδυτικά κεφάλαια με έκθεση σε στεγαστικά δάνεια χαμηλού κινδύνου των ΗΠΑ.  

Σχετικα αρθρα

Ποιο είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα του Ισραήλ

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin