Image default
Πρώτο Θέμα

Τα junk bonds της κρίσης οι νικητές της δεκαετίας

bonds low gradeΑν είχατε αγοράσει ευρωπαϊκά ομόλογα υψηλής απόδοσης την επομένη της έκρηξης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, κλείνατε τα μάτια σας και τα κρατούσατε παρ’ όλα τα πρωτοφανή γεγονότα της επόμενης δεκαετίας, τώρα θα καθόσασταν πάνω σε επιστροφή 100%.

Από την άλλη πλευρά, εάν βάλατε τα χρήματά σας στα περισσότερα βασικά προϊόντα, εκτός από τον χρυσό, θα έχετε χάσει το 50 τοις εκατό. Το ευρώ και τα ευρωπαϊκά ομόλογα θα σας απέφεραν απώλειες, αλλά οι περισσότερες αγορές ομολόγων, οι μετοχές των ΗΠΑ και το δολάριο θα ήταν ένα καλό στοίχημα.

1116589842

Οι αγορές ομολόγων που επιδοτούνται από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου με προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων που διογκώθηκαν σε σχεδόν 14 τρισεκατομμύρια δολάρια ίσως εξηγούν γιατί το χρέος προς τις πιο μοχλευμένες εταιρείες της Ευρώπης κατέληξε στην κορυφή. Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι να υπόσχεται να κάνει «ό, τι χρειαστεί» για να συγκρατήσει τη ζώνη του ευρώ, οι επενδυτές ενθαρρύνθηκαν να δανείσουν στις πιο επισφαλείς εταιρείες, ενώ οι αποδόσεις στο δημόσιο χρέος έγιναν αρνητικές.

Οι υγιείς αποδόσεις σε σημαντικά παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνέβαλαν στη δημιουργία της οικονομικής κρίσης – συγκαταλέγονται στις «μεγάλες ειρωνείες» της περασμένης δεκαετίας, ανέφερε ο Τζιμ Ράιντ, επικεφαλής πιστωτικής στρατηγικής της Deutsche Bank AG, σε ερευνητικό σημείωμα της περασμένης εβδομάδας.

Φυσικά, οι κινήσεις δεν ήταν ευθεία προς τα πάνω. Το ευρώ υποχώρησε κατά 14% και ο δείκτης S&P 500 έχασε το 57% από το ρεκόρ του για το 2007, προτού τριπλασιαστεί κατά τα οκτώ χρόνια ξεκινώντας από το 2009. Ο δείκτης Barclays  πανευρωπαϊκών υψηλών αποδόσεων του - έχασε το 38% το 2008.

Ωστόσο, τα καλυμμένα ομόλογα, τα οποία υποστηρίζονται από δεξαμενές περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων στεγαστικών δανείων, σημείωσαν θετικές αποδόσεις κάθε χρόνο των τελευταίων 10 ετών, κλείνοντας τη δεκαετία κατά 47% υψηλότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη της Bank of America Merrill Lynch.

Η κατάρρευση της αγοράς που έπληξε τις τράπεζες από τη Citigroup Inc ως τη Royal Bank of Scotland είχε ανεπίσημη έναρξη τον Αύγουστο του 2007, όταν η BNP Paribas SA ανέστειλε τρία επενδυτικά κεφάλαια με έκθεση σε στεγαστικά δάνεια χαμηλού κινδύνου των ΗΠΑ.  

Σχετικα αρθρα

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin

XA:Ξεκούραση στο δείκτη, η δράση στα μικρομεσαία

admin

Οι 5 αναγκαίες κατευθύνσεις για την οικονομία μας στην μετά Covid εποχή…

admin