Image default
Πρώτο Θέμα

Ο Μακρόν ενισχύει τα σχέδια για τη στήριξη της ΕΕ

emmanuel macron portraitΟ πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ενισχύει τα σχέδια για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ΕΕ, μια ένωση που λέει ότι πρέπει να προστατεύει περισσότερο τους πολίτες της, καθώς επιδιώκει να ανεβάσει τα μειωμένα δημοσκοπικά ποσοστά του.

Ο γάλλος πρόεδρος ταξίδεψε στο Σάλτσμπουργκ την Τετάρτη για να συναντηθεί με τους ηγέτες της Αυστρίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας για να συζητήσει για τις εργασιακές ρυθμίσεις, προτού επισκεφθεί τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Μακρόν θα υποδεχτεί επίσης συνάντηση με ομολόγους του από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία στο Μέγαρο των Ηλυσίων, για να συζητήσει για αυστηρότερα μέτρα αντιντάμπινγκ και ελέγχους στις ξένες επενδύσεις στο μπλοκ.

Το Παρίσι αναφέρει ότι ο καταιγισμός διπλωματικής δραστηριότητας αποσκοπεί στην προώθηση της ατζέντας «προστασίας» της ΕΕ του γάλλου προέδρου, την οποία περιέγραψε μετά την επικράτηση επί της ακροδεξιάς εθνικίστριας Μαρίν Λε Πεν σε προεδρικές εκλογές τον Μάιο. Η προσπάθειά του να ενισχύσει την υποστήριξη της ΕΕ – ενισχύοντας την ιδέα ότι το μπλοκ μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες του να εξασφαλίσουν καλύτερη ζωή – θεωρείται βασικό μέρος της στρατηγικής του για την αντιμετώπιση του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού.

Οι προσπάθειες έρχονται σε μια εποχή αυξανόμενης αμφισβήτησης στο εσωτερικό. Η λαϊκή υποστήριξη του 39χρονου κεντρώου κ. Μακρόν έχει βυθιστεί το καλοκαίρι, από τα δύο τρίτα έως το 36%, μετά την εκλογή του. Έχοντας διανύσει περίπου 100 ημέρες από την πενταετή θητεία του, αυτό είναι 10 μονάδες χαμηλότερο από τον βαθιά αντιδημοφιλή προκάτοχό του, τον σοσιαλιστή πρόεδρο Φρανσουά Ολλάντ, την ίδια περίοδο της θητείας του. Οι δημοσκόποι υπογραμμίζουν μια σειρά λαθών σχετικά με τον προϋπολογισμό, τις άσχημα συγχρονισμένες περικοπές επιδομάτων, τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πλούσιους και μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση που αποσκοπεί να καταστήσει την αγορά εργασίας πιο ευέλικτη.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ επεσήμανε τον Ιούλιο ότι κάποιες φορολογικές περικοπές για τους πλούσιους και τις επιχειρήσεις ενδέχεται να καθυστερήσουν για να κρατήσουν φέτος το μεγαλύτερο από το αναμενόμενο έλλειμμα εντός των κανόνων της ΕΕ, μόνο για να αλλάξει πορεία και να παρουσιάσει περικοπές δαπανών μια εβδομάδα αργότερα.

Η κίνηση οδήγησε στην πρώτη σημαντική κρίση του κ. Μακρόν κατά την προεδρία του, όταν ο στρατηγός Πιέρ ντε Βιλέρ, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στον προϋπολογισμό για την άμυνα. Μια αυτοσχέδια απόφαση να μειωθούν τα μηνιαία επιδόματα στέγασης κατά €5 για τους φτωχότερους πυροδότησε κριτική από σκληροπυρηνικούς και μετριοπαθείς αριστερούς ψηφοφόρους ότι οι πολιτικές του κ. Μακρόν ευνοούν τους πλουσιότερους, ένα συναίσθημα που επιδεινώθηκε από τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας που επιδιώκει η κυβέρνηση περάσει τον επόμενο μήνα.

«Υπάρχει αυξανόμενη αμφιβολία σχετικά με τις πολιτικές του κ. Μακρόν, ειδικά μεταξύ των κεντροαριστερών ψηφοφόρων που τον ψήφισαν, οι οποίοι τώρα υποπτεύονται ότι είναι περισσότερο στη δεξιά πλευρά του φάσματος από ό, τι στο κέντρο», λέει ο Μπρουνό Κοτρέ, καθηγητής στο Sciences Po . «Λένε: Εάν η δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας είναι τόσο σοβαρή που χρειάζεται να πάρει € 5 το μήνα από φοιτητές, τότε γιατί κόβουμε τον φόρο πλούτου;»

Σε αυτό το περιβάλλον, ο κ. Μακρόν επεδίωξε να επιχειρηματολογήσει στο Σάλτσμπουργκ υπέρ των αυστηρότερων κανόνων για τους αποσπασμένους εργαζόμενους, οι οποίοι επιτρέπουν στις εταιρείες να προσλαμβάνουν φτηνούς εργαζόμενους σε μια χώρα της ΕΕ και να τους τοποθετούν σε πλουσιότερα μέλη της ΕΕ χωρίς να τηρούν τους εθνικούς κανόνες απασχόλησης της χώρας υποδοχής .

«Υπάρχει η αντίληψη ότι πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό, ότι η ενιαία αγορά δεν λειτουργεί σωστά», δήλωσε ένας σύμβουλος των Ηλυσίων. «Είναι η ίδια η ύπαρξη της ενιαίας αγοράς που διακυβεύεται. Το έχουμε δει με την ψήφο του Brexit. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η μόνη χώρα που άνοιξε τα σύνορά της χωρίς περιορισμούς, είναι η πρώτη που την απορρίπτει τώρα.»

Ο Ζαν-Ντανιέλ Λεβί, δημοσκόπος της Harris Interactive, δήλωσε: «Οι Γάλλοι ζητούν περισσότερη προστασία, αυτό είναι ένα από τα διδάγματα των προεδρικών εκλογών, αλλά αισθάνονται ότι ο πρόεδρος ακολουθεί πολιτικές που πάνε προς την ίδια κατεύθυνση, ότι ευνοούν τους πλουσιότερους.

Πρέπει να διορθώσει αυτή την αντίληψη – η μεταρρύθμιση των αποσπασμένων εργαζομένων θα μπορούσε να βοηθήσει λίγο.»

Η Γαλλία, μία από τις μεγαλύτερες πηγές αποσπασμένων εργαζομένων στην ΕΕ καθώς και ένας από τους μεγαλύτερους προορισμούς, θέλει να περιορίσει τη χρήση τέτοιων συμβάσεων σε 12 μήνες σε περιόδους δύο ετών, υποστηρίζουν οι βοηθοί των Ηλυσίων.

Μιλώντας μαζί με τον αυστριακό καγκελάριο Κρίστιαν Κερν, ο κ. Μακρόν δήλωσε ότι το σημερινό καθεστώς των αποσπασμένων εργαζομένων της ΕΕ ήταν «προδοσία του ευρωπαϊκού πνεύματος».

Το Παρίσι και το Βερολίνο ζητούν επίσης οι αποσπασμένοι εργαζόμενοι να επωφελούνται από τους κατώτατους μισθούς και την κοινωνική ασφάλιση της χώρας υποδοχής. Αυτά τα σχέδια δέχονται σθεναρή αντίσταση από την Πολωνία, από την οποία προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός αποσπασμένων εργαζομένων. Τον Ιούνιο, η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο κατηγόρησε τον κ. Μακρόν για «εχθρότητα», όταν είπε ότι οι κυβερνήσεις της ανατολικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν την ΕΕ «σαν σούπερ μάρκετ».

Οι σύμβουλοι των Ηλυσίων επιμένουν ότι η Βαρσοβία και το Παρίσι συζητούν τρόπους για την επίτευξη συμβιβασμού για την οδηγία πριν από μια συνεδρίαση της ΕΕ τον Οκτώβριο.

Σχετικα αρθρα

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών IV

admin

Γιατί οι αγορές θα πέσουν(;) πριν ξανανέβουν…

admin

Tο νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε έως 72 δόσεις

admin

Έρευνα: Το 83% δηλώνει πως ο κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση

admin

Η μετάλλαξη Δέλτα προβληματίζει για την ανάκαμψη

admin