Image default
Πρώτο Θέμα

Ικανοποιημένος ο κλάδος των ταξί από την προοπτική ρύθμισης του καθεστώτος

taxibeatΠρος ψήφιση στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί το ερχόμενο διάστημα σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών, το οποίο θα ρυθμίζει το καθεστώς λειτουργίας των εταιριών όπως η Uber, που είναι ανταγωνιστικές προς τα ταξί.

   Μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) Θύμιος Λυμπερόπουλος, επισήμανε ότι θα πρέπει και στην Ελλάδα να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό Δίκαιο και τόνισε ότι το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Υποδομών εκφράζει απόλυτα τον κλάδο των ταξί, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «στηρίζει την διαπλοκή.

   «Για μας ήταν μία ευχάριστη έκπληξη που το υπουργείο δέχτηκε τις προτάσεις μας, και πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αντί να θέλει την εφαρμογή της δικαιοσύνης και την προστασία της οικονομίας της χώρας αντιδρά στην ψήφιση ενός νόμου που θα βάζει κανόνες στην λειτουργία των εταιριών που έχουν να κάνουν με τη μεταφορά των πολιτών», είπε ο κ. Λυμπερόπουλος.

   Υποστήριξε ακόμα ότι η λειτουργία εταιριών μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών χωρίς κανόνες δυναμιτίζουν την οικονομία καθώς σημειώνεται μεγάλη φοροδιαφυγή από την λειτουργία τους.

   «Η μεγάλη μου αντιπαράθεση, τόσα χρόνια που ασχολούμαι με τον συνδικαλισμό, ήταν η εφαρμογή του κρατικού μονοπωλίου, τώρα είμαι αντιμέτωπος με το ιδιωτικό μονοπώλιο που θέλουν να φέρουν με τη λειτουργία τέτοιων εταιριών, που δεν εφαρμόζουν κανόνες και νόμους», δήλωσε ο κ. Λυμπερόπουλος.

   Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα, το σχέδιο νόμου προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών μπορούν να παρέχουν μόνο αδειοδοτημένες εταιρίες και μόνο με δημοσίας χρήσεως αυτοκίνητα (δηλαδή μόνο με ταξί). Μάλιστα οι εταιρίες πρέπει να έχουν συγκεκριμένους οδηγούς, με τους οποίους έχουν υπογράψει τριετή συμβόλαια.

   Οι προβλέψεις του σχεδίου νόμου δεν επηρεάζουν μόνο την Uber αλλά και εταιρίες όπως η Beat (πρώην Taxibeat, που εξαγοράστηκε από τη γερμανική MyTaxi), καθώς θα πρέπει και αυτές να υπογράψουν τριετή συμβόλαια με τους οδηγούς. Σε αντίθεση με την Uber, η Beat χρησιμοποίησε από την αρχή μόνο επαγγελματίες οδηγούς ταξί, αλλά τώρα θα κληθεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του νόμου προκειμένου να αδειοδοτηθεί.

   Προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες του - το σχέδιο νόμου βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της επεξεργασίας.

   Ωστόσο η διοίκηση της ΠΟΕΙΑΤΑ υποστηρίζει πως στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης είτε υπάρχουν δικαστικές προσφυγές και αποφάσεις ή προωθούνται νομοθετικές πρωτοβουλίες κατά της Uber, είτε έχει ήδη εκδιωχθεί. Η εταιρεία βρίσκεται εκτός και από μεγάλες αγορές όπως ο Καναδάς, η Κίνα, η Ινδία κλπ.

   Γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της ΕΕ

   Στο μεταξύ ο Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της ΕΕ γνωμοδότησε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα Uber, αν και καινοτόμος σύλληψη, άπτεται του τομέα των μεταφορών, οπότε μπορεί πράγματι να υποχρεούται να κατέχει τις άδειες και τις εγκρίσεις που απαιτούνται από το εθνικό δίκαιο.

   Ο Εισαγγελέας επισημαίνει ότι δεν ισχύει υπέρ της Uber η αρχή της ελεύθερης παροχής των υπηρεσιών την οποία διασφαλίζει το δίκαιο της Ένωσης για τις υπηρεσίες της κοινωνίας της πληροφορίας, θεωρώντας ότι δεν είναι δυνατό να χαρακτηριστεί ως τέτοια.

   Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις προτάσεις, «η υπηρεσία μεταφοράς συνιστά, από οικονομικής άποψης, το κύριο στοιχείο, ενώ η υπηρεσία της μεσολάβησης για την επαφή των επιβατών με τους οδηγούς, μέσω της εφαρμογής για smartphones, αποτελεί δευτερεύον στοιχείο», συνεπώς η υπηρεσία της πλατφόρμας Uber πρέπει να χαρακτηριστεί, σύμφωνα με τον Εισαγγελέα ως «υπηρεσία στον τομέα των μεταφορών».

   Οι προτάσεις του Γεν. Εισαγγελέα αφορούν σε προδικαστικό ερώτημα που έφτασε στο Δικαστήριο της ΕΕ έπειτα από παραπομπή ισπανικών δικαστηρίων στα οποία προσέφυγαν Ισπανοί οδηγοί ταξί, κατηγορώντας την Uber για αθέμιτο ανταγωνισμό.

   Τι είναι η Uber

   Η Uber είναι ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία παρέχει στον χρήστη τη δυνατότητα, αφού έχει φορτώσει την αντίστοιχη εφαρμογή στο smartphone του, να παραγγείλει υπηρεσία αστικής μεταφοράς στις πόλεις που εξυπηρετούνται. Η εφαρμογή αναγνωρίζει το γεωγραφικό στίγμα του χρήστη και αναζητεί τους πλησιέστερους διαθέσιμους οδηγούς. Μόλις ένας οδηγός δεχθεί να εκτελέσει τη μεταφορά, η εφαρμογή ενημερώνει τον χρήστη, εμφανίζει το προφίλ του οδηγού και αναγράφει μια εκτιμώμενη τιμή για τη διαδρομή μέχρι τον προορισμό που έχει δηλώσει ο χρήστης. Με το πέρας της μεταφοράς, το ποσό του κομίστρου χρεώνεται αυτομάτως στην πιστωτική κάρτα της οποίας τα στοιχεία δίνει υποχρεωτικά ο χρήστης με την εγγραφή του στο σύστημα. Η εφαρμογή παρέχει επίσης δυνατότητα αξιολόγησης: οι οδηγοί και οι επιβάτες μπορούν να βαθμολογήσουν οι μεν τους δε. Μέση βαθμολογία χαμηλότερη από κάποιο όριο ενδέχεται να επισύρει αποκλεισμό από την πλατφόρμα. Στο πλαίσιο της λεγόμενης υπηρεσίας UberPop, ιδιώτες οδηγοί, που δεν είναι επαγγελματίες, αναλαμβάνουν με τα δικά τους οχήματα τη μεταφορά των επιβατών.

   Η Uber ιδρύθηκε το 2009 στις ΗΠΑ και άρχισε να λειτουργεί στο Σαν Φρανσίσκο το 2010. Αρχικά, στον τομέα των ιδιωτικών (πολυτελών) μετακινήσεων και στην συνέχεια στον κλάδο των «διαμοιρασμένων διαδρομών» μεταξύ χρηστών. Το μοντέλο της Uber επιτρέπει σε ιδιώτες κατόχους οχημάτων μέσα από την υπηρεσία UberX να μετατραπούν σε οδηγούς προς ενοικίαση, μοιράζοντας το αυτοκίνητό τους με τους χρήστες της εφαρμογής και κερδίζοντας χρήματα από τις διαδρομές αυτές. Όλα αυτά χωρίς η εταιρεία ή οι συνεργαζόμενοι οδηγοί να υπόκεινται στις ρυθμίσεις, στις υποχρεώσεις και στο κόστος που υπόκεινται οι ιδιοκτήτες/οδηγοί ταξί ή ιδιοκτήτες/οδηγοί επαγγελματικών οχημάτων.

   Προκειμένου να ανταποκριθεί και να «ξεπεράσει» αυτά τα προβλήματα, η Uber σταδιακά δημιούργησε νέες υπηρεσίες, σε συνεργασία με επαγγελματίες οδηγούς, όπως το UberTaxi. Επίσης, προκειμένου να ξεπεράσει τα διάφορα νομικά προβλήματα που ενέκυπταν καθώς εξαπλωνόταν στις ευρωπαϊκές χώρες η εν λόγω start up δημιούργησε μια νέα υπηρεσία, το UberPOP. Πρόκειται για μία υπηρεσία η οποία μετατρέπει σε επαγγελματίες οδηγούς ιδιώτες κατόχους οχημάτων, αυτή τη φορά όμως παρέχεται ως πλατφόρμα για την απευθείας επικοινωνία και διαμοιρασμό διαδρομών μεταξύ των χρηστών. Δηλαδή, το μόνο που κάνει η Uber είναι να παρέχει την πλατφόρμα. Τα υπόλοιπα τα κανονίζουν ο οδηγός και ο πελάτης μεταξύ τους.

   Η υπηρεσία εκτός από τους πολέμιους έχει και πολλούς υποστηρικτές, κυρίως πολίτες που επιλέγουν στις μετακινήσεις τους την εν λόγω εταιρία, καθώς οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι συνήθως μικρότερου κόστους, το οποίο μάλιστα προ-συνεννοείται, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις στο τέλος της διαδρομής.

   Στους υποστηριχτές της υπηρεσίας βρίσκονται και αυτοί που μέσω της εταιρίας βρήκαν δουλειά ως οδηγοί ή αύξησαν τα εισοδήματά τους χρησιμοποιώντας το μεταφορικό τους μέσον.

Σχετικα αρθρα

Οι αποδόσεις των ομολόγων και πώς η Fed έχει χάσει τον έλεγχο

admin

Bloomberg: Βίλες και ξενοδοχεία στην Ελλάδα ψάχνουν οι Αμερικανοί

admin

Ποιο είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα του Ισραήλ

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin