Όταν ο Μάριο Ντράγκι ανέβηκε στο βάθρο του Jackson Hole την Παρασκευή, ήταν δικαιολογημένος να εκφράσει κάποια ικανοποίηση.
Ήταν κατά τη διάρκεια προηγούμενης εμφάνισή του στο συμπόσιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο Ουαόμινγκ πριν από τρία χρόνια όταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έθεσε τις βάσεις για την ποσοτική χαλάρωση. Την εποχή εκείνη, η ζώνη του ευρώ αντιμετώπιζε τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, με ανεργία και αναιμική οικονομική ανάπτυξη. Τώρα, αυτές οι ανησυχίες έχουν εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό και οι κυβερνήτες ετοιμάζονται να συζητήσουν πότε θα μπορούσαν να σταματήσουν τις αγορές ομολόγων.
Αλλά ενώ οι έμποροι είναι συντονισμένοι για τυχόν ενδείξεις πολιτικής στη φετινή ομιλία, ο Ντράγκι είναι απίθανο να δηλώσει ότι η αποστολή εξετελέσθη. Μετά από περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια ευρώ ποσοτικής χαλάρωσης, ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον στόχο και οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ανοδικά σχόλια μπορεί να προκαλέσουν αδικαιολόγητη σύσφιξη της αγοράς – όπως ο επικεφαλής της ΕΚΤ είδε να γίνεται τον Ιούνιο, όταν αναφορά του σε «δυνάμεις ανάκαμψης» έστειλε το ευρώ και τις αποδόσεις των ομολόγων σε άνοδο.
«Όταν ο Ντράγκι χρησιμοποίησε τέτοιες περιπτώσεις για να δώσει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα – για παράδειγμα το «ό, τι χρειαστεί» του 2012 ή στο Jackson Hole το 2014 σχετικά με τη δυνατότητα ποσοτικής χαλάρωσης – κάθε φορά ήταν για κάτι αρκετά δυαδικό,» είπε ο Τζάιλς Μόουκ, επικεφαλής ευρωπαίος οικονομολόγος της Merrill Lynch στο Λονδίνο, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση -. «Τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα» και «ο κίνδυνος του να είναι υπερβολικά λεπτομερείς στο Jackson Hole είναι ότι απλά μπορεί να παρεξηγηθεί».
Ο Ντράγκι θα μιλήσει στις 1 μ.μ, τοπική ώρα, στο συμπόσιο, λίγες ώρες μετά την πρόεδρο της Fed Τζάνετ Γέλεν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΚΤ, προτίθεται να παραμείνει στο θέμα της εκδήλωσης: «Προώθηση δυναμικής παγκόσμιας οικονομίας».
Αυτό αφήνει ακόμα περιθώριο για να αναφερθεί σε ορισμένους από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ όταν θα συνεδριάσει στις 7 Σεπτεμβρίου. Ένα θέμα στο ραντάρ των επενδυτών είναι το ευρώ, το οποίο έχει ανέβει σχεδόν κατά 6% φέτος και 12% έναντι του δολαρίου.
Ο ρυθμός της ανόδου ανησυχεί ορισμένους πολιτικούς παράγοντες, οι οποίοι ανησυχούσαν κατά την προηγούμενη σύνοδο πολιτικής τους για πιθανή υπέρβαση που θα μπορούσε να βλάψει την ανάκαμψη. Ωστόσο, ο Ντράγκι, ο οποίος έχει μιλήσει προηγουμένως όταν αισθάνεται ότι η συναλλαγματική ισοτιμία αποτελεί πρόβλημα, έχει πει ελάχιστα για το θέμα. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Άρντο Χάνσον και Γενς Βάιντμαν υποστήριξαν αυτή την εβδομάδα ότι η αποτίμηση αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την ενίσχυση της οικονομίας και δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.
«Κινούμαστε σε μια διαδρομή όπου δεν νομίζω ότι πρόκειται για μεγάλη αλλαγή», δήλωσε ο Χάνσον, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας, σε συνέντευξή του στο Ταλίν την Τετάρτη. «Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αγορές ενδέχεται να αντιδράσουν και να πουν ότι συνολικά είναι πιο αισιόδοξες για την Ευρώπη από ό, τι ήταν πριν λίγο καιρό, κάτι που θα κάνει το νόμισμα να είναι λίγο ισχυρότερο.»
Ο Ντράγκι έχει επανειλημμένα ζητήσει υπομονή και σύνεση κατά τον καθορισμό της διαδρομής για τη νομισματική ενίσχυση, αλλά είχε πολλά να πει δημοσίως από την τελευταία συνέντευξη Τύπου του στις 20 Ιουλίου. Σε ομιλία προς βραβευμένους με Νόμπελ και νέους οικονομολόγους στη νότια γερμανική πόλη Λιντάου την Τετάρτη, επικεντρώθηκε στη σημασία της έρευνας για τη στήριξη αποφάσεων πολιτικής και κάλεσε τους κεντρικούς τραπεζίτες να απορρίψουν παλιά αφηγήματα που δεν λειτουργούν πλέον.
Σε προηγούμενες παρεμβάσεις, έκανε περιστασιακά δηλώσεις που ωθούν πραγματικά το Διοικητικό Συμβούλιο σε δράση. Η δέσμευσή του το 2012 στο Λονδίνο να κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ οδήγησε στην ανακοίνωση ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης.
Στο Jackson Hole, τον Αύγουστο του 2014, παρέκκλινε από το δημοσιευμένο κείμενο, λέγοντας ότι «οι πληθωριστικές προσδοκίες παρουσίασαν σημαντική πτώση σε όλους τους ορίζοντες». Αυτή ήταν μια αναφορά σε μια ομιλία που έγινε νωρίτερα το ίδιο έτος, όταν αναγνώρισε την πτώση των προσδοκιών για τις τιμές των καταναλωτών ως προϋπόθεση QE. Η αγορά ομολόγων μεγάλης κλίμακας ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο και ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015.
Οι αγορές αυτές είναι προγραμματισμένες να συνεχίσουν με τον παρόντα μηνιαίο ρυθμό 60 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι τουλάχιστον το τέλος του τρέχοντος έτους και, με την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την πτώση της ανεργίας, οι πολιτικοί παράγοντες όπως ο Βάιντμαν θέλουν να τις σταματήσουν το 2018.
Ωστόσο, με τον πληθωρισμό να φθίνει στο 1,3%, πολύ χαμηλότερα από το στόχο του μόλις κάτω από 2%, ο πρόεδρος της ΕΚΤ πρέπει να βρει έναν τρόπο να διασφαλίσει ότι μπορεί να διατηρήσει τη νομισματική διευκόλυνση της περιοχής.
«Όταν οι άνθρωποι άρχισαν να μιλάνε για το Jackson Hole υπήρχε η προσδοκία ότι ο Ντράγκι και η ΕΚΤ θα κλείσουν πλήρη κύκλο, επειδή ήταν στο Jackson Hole που έθεσε αρχικά τα θεμέλια για το QE”, δήλωσε ο Κλάους Βίστεσεν, οικονομολόγος στο Pantheon Macroeconomics στο Νιούκασλ του Ηνωμένου Βασιλείου. «Οι άνθρωποι ανέμεναν ότι, καθώς η οικονομία πηγαίνει καλύτερα, θα μπορούσε να κάνει το αντίθετο αυτή τη φορά. Αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για αυτό.»