Image default
Πρώτο Θέμα

Η Μέρκελ επαναφέρει την προσφυγική κρίση στην προεκλογική ατζέντα

angie and girl with flowersΗ εισροή προσφύγων της Γερμανίας έχει καταλάβει κεντρική θέση στην προεκλογική εκστρατεία της χώρας, αφού η Άνγκελα Μέρκελ παρουσίασε σχέδια για να εμποδίσει την παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη από τη Λιβύη, υπερασπίζοντας την απόφασή της να υποδεχθεί 1 εκατομμύριο πρόσφυγες στη χώρα το 2015.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Welt am Sonntag, η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι θα το έκανε ξανά εάν χρειαζόταν. «Η Γερμανία ενήργησε ανθρώπινα και σωστά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», είπε. «Ήταν θέμα αποτροπής μιας ανθρωπιστικής κρίσης.»

Αλλά η κ. Μέρκελ τόνισε ότι η κρίση που ξεκίνησε το 2015 «δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθεί», λέγοντας: «Ήταν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κανένας από εμάς, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο, δεν θα πρέπει ποτέ να ξαναζήσει».

Η καγκελάριος ταξίδεψε επίσης στο Παρίσι τη Δευτέρα για μια σύνοδο κορυφής που διοργάνωσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης από τη Λιβύη, εν μέρει δημιουργώντας καταυλισμούς υποδοχής προσφύγων στην Αφρική. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Νίγηρα, του Τσαντ και της Λιβύης.

Η σύνοδος έγινε καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η σταθερή ροή των αφρικανών προσφύγων στη Μεσόγειο φέτος θα μπορούσε να ξανανοίξει ένα ζήτημα που φαινόταν να είχε βρεθεί εκτός της γερμανικής πολιτικής ατζέντας.

Πριν από τις εκλογές της Γερμανίας στις 24 Σεπτεμβρίου, η κ. Μέρκελ απέφυγε να συζητήσει την εισροή προσφύγων από φόβο ότι θα ξανανοίξει παλιές πληγές και θα υπενθυμίσει μια κρίση που προκάλεσε τεράστια ζημιά στη θέση της, από την οποία μόλις ανέκαμψε πρόσφατα.

Η απόφασή της να επιτρέψει την είσοδο σε τόσους πολλούς μετανάστες το 2015, ενώ επαινέθηκε ευρέως στο εξωτερικό, ήταν αμφισβητούμενη στο εσωτερικό, οδηγώντας τα δημοσκοπικά ποσοστά της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης σε πτώση και ενισχύοντας την αντιμεταναστευτική Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Αλλά με λιγότερο από ένα μήνα να μένει μέχρι τις εκλογές, και με τις εικόνες των αφρικανών που διασχίζουν τη Μεσόγειο προς την Ιταλία να έχουν σταθερή παρουσία στα γερμανικά τηλεοπτικά μέσα, βρίσκεται σε αυξανόμενη πίεση να σπάσει τη σιωπή της στο θέμα.

Ο Μάρτιν Σουλτς, ο αντίπαλός της του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, έχει υπάρξει ευθύς σχετικά με την κρίση, λέγοντας τον Ιούλιο ότι οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που αρνήθηκαν να υποδεχτούν τους πρόσφυγες θα πρέπει να λάβουν λιγότερα κεφάλαια από τις Βρυξέλλες.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ, αρχηγός του φιλελεύθερης FDP, ζήτησε αυτόν τον μήνα αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους στις βόρειες ακτές της Αφρικής για να σταματήσουν οι αιτούντες άσυλο που διασχίζουν τη Μεσόγειο.

Σε μια σειρά συνεντεύξεων και podcasts τις τελευταίες ημέρες, η κ. Μέρκελ τόνισε τη δέσμευσή της να περιορίσει την παράνομη μετανάστευση, για παράδειγμα, δημιουργώντας εταιρικές σχέσεις με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων στην Αφρική και τα κράτη που διασχίζουν στον δρόμο προς την Ευρώπη, Και την παροχή στην ακτοφυλακή της Λιβύης καλύτερου εξοπλισμού και πόρων.

Ο στόχος, δήλωσε, ήταν να κρατήσει περισσότερους πρόσφυγες στη Λιβύη υπό την προστασία των οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών, ώστε οι υποθέσεις ασύλου να μπορούν να αντιμετωπίζονται πλησιέστερα στις χώρες καταγωγής τους και να δοθούν ευκαιρίες στους αφρικανούς μετανάστες να εισέλθουν νόμιμα στην Ευρώπη υποβάλλοντας αίτηση για θέσεις εργασίας και μαθήματα.

Η ιδέα της διατήρησης των μεταναστών στη Λιβύη είναι αμφιλεγόμενη. Η Κάτια Κίπινγκ, αρχηγός του Αριστερού Κόμματος, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Γερμανία και η Λιβύη έχουν διαμορφώσει έναν «μεγάλο συνασπισμό κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Οι αφρικανοί μετανάστες καταλήγουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της Λιβύης με «απαίσιες συνθήκες», είπε.

Η κα Μέρκελ απέρριψε αυτήν την κατηγορία σε μια συνέντευξη με το τηλεοπτικό κανάλι ZDF το σαββατοκύριακο. Οι πρόσφυγες που παρακρατήθηκαν από την ακτοφυλακή της Λιβύης στη Μεσόγειο παραδόθηκαν σε διεθνείς οργανισμούς, τους οποίους βοηθά η Γερμανία με χρηματοδότηση, ανέφερε. Το Βερολίνο είχε διαθέσει 50 εκατομμύρια ευρώ από τα 150 εκατομμύρια που χρειάστηκαν φέτος και «θα δώσει περισσότερα».

Δεν είναι σαφές εάν οι προσπάθειές της να εξηγήσει την πολιτική της για τους πρόσφυγες δουλεύουν. Σε εκδήλωση της εκστρατείας στην ανατολική πόλη Quedlinburg την περασμένη εβδομάδα, η καγκελάριος δεν μπορούσε να ακουστεί πάνω από τις σφυρίχτρες ενός μεγάλου πλήθους υποστηρικτών της AfD που κρατούσαν πανό που έγραφαν «η Μέρκελ πρέπει να φύγει».

Η καγκελάριος είπε στη Welt am Sonntag ότι θα εξακολουθήσει να «προσπαθεί να πείσει τους αμφισβητίες ότι ήταν και είναι σωστό να αντιδρά κατάλληλα σε μια μεγάλη, παγκόσμια πρόκληση» όπως η κρίση των προσφύγων, προσθέτοντας: «Πρέπει να καταπολεμήσουμε τις αιτίες της φυγής και της μετανάστευσης».

Σχετικα αρθρα

Ποιο είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα του Ισραήλ

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin