Image default
Πρώτο Θέμα

Ήρθε η ώρα για αγορά ή πώληση μετοχών;

money stock diceΣε κρίσιμο σημείο να παραμένουν τα διεθνή χρηματιστήρια, εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων. Η χθεσινή νέα δοκιμή της Βόρειας Κορέας με την εκτόξευση βόμβας υδρογόνου, διατηρεί σε υψηλό βαθμό την νευρικότητα και κάνει τους επενδυτές risk averse, με τα ασφαλή assets όπως ο χρυσός και το γιεν να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.

Πέραν όμως της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, οι επενδυτές συνεχίζουν να διατηρούν στάση αναμονής τόσο όσο αφορά την δέσμευση του Αμερικανού προέδρου για την μείωση της φορολογίας, όσο και για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών (που λίγο έως πολύ είναι αναμενόμενο), και κυρίως για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση. Σε πια κατάσταση όμως βρίσκονται τα διεθνή χρηματιστήρια, και πια πρόκειται να είναι η βραχυπρόθεσμη πορεία αυτών;

Για να απαντηθεί το παραπάνω ερώτημα θα πρέπει πρώτα να αποτυπωθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διεθνής δείκτες, καθώς κι εάν οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι  για ανάληψη ρίσκου.

Ξεκινώντας από το ελληνικό χρηματιστήριο, διαπιστώνουμε πως ο γενικός δείκτης βρίσκεται σε μια πτωτική πορεία τις τελευταίες μέρες. Τα ικανοποιητικά σε γενικές γραμμές αποτελέσματα των τραπεζών δεν στάθηκαν ικανά να δημιουργήσουν κίνηση προς το επίπεδο αντίστασης των 850 μονάδων, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται πιέσεις στις τελευταίες συνεδριάσεις. Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα (κλείσιμο 1/9), ο γενικός δείκτης παραμένει για τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις με σήμα πώλησης, ενώ έχει διασπάσει εκ νέου πτωτικά τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών. Η σημαντική αντίσταση συνεχίζει να παραμένει στο 50% του Fibonacci, στις 908 μονάδες, με την στήριξη να βρίσκεται στο 38,2% αυτού, στις 795 μονάδες. Σημαντικό αποτελεί το γεγονός, ότι η πλειοψηφία των μετοχών του δείκτη FTSE 25 συνεχίζει να παραμένει με θετικό πρόσημο στο τελευταίο τρίμηνο, με την μετοχή της Βιοχάλκο να έχει πραγματοποιήσει στο εν λόγο διάστημα κέρδη 62,19% και να ακολουθεί η μετοχή της LAMDA Development με κέρδη 33,80%. Στον αντίποδα βρίσκεται η μετοχή της ΔΕΗ με απώλειες 52,27% (συνεχίζεται η απαξίωση της εταιρείας), με την μετοχή των Jumbo να ακολουθεί με -13,99%.

bs1

Περνώντας τώρα σε μερικούς από τους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες διεθνώς, ο δείκτης Dow Jones δείχνει να βρίσκεται εκ νέου σε νέα ανοδική πορεία προσπαθώντας να καταγράψει ακόμη ένα νέο ιστορικό ρεκόρ. Όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα (κλείσιμο 1/9), ο εν λόγο δείκτης συνεχίζει να παραμένει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, διατηρώντας το σήμα αγοράς, με την αντίσταση στις 22.080 μονάδες (γραμμή ΑΒ) και την στήριξη στις 21.740 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον δείκτη RSI να κινείται και πάλι ανοδικά ευρισκόμενος στις 59,37 μονάδες.

bs2

Ο «δείκτης των δεικτών» ο S&P 500 φαίνεται να διατηρεί αυξημένα αντανακλαστικά, καθώς παρά την υποχώρηση του κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών ανέκαμψε σύντομα πάνω από αυτόν, επαναφέροντας το σήμα σε αγορά. Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα (κλείσιμο 1/9), η αντίσταση βρίσκεται στις 2.480 μονάδες (γραμμή ΑΒ) με την στήριξη να παραμένει στις 2.443 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο δείκτης RSI ενισχύθηκε στις 60,13 μονάδες αφού το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε βρεθεί κοντά στην υπέρ πουλημένη ζώνη.

bs3

Από τους τρεις αμερικανικούς δείκτες όμως αυτός ο οποίος είναι εγγύτερα σε ένα νέο ιστορικό υψηλό, είναι ο δείκτης Nasdaq. Πιθανών στις επόμενες συνεδριάσεις ίσως δούμε να ξεπερνά και το ιστορικό υψηλό των 6.640 μονάδων που πραγματοποίησε στις 27/7, συμπαρασύροντας και τους υπόλοιπους δύο δείκτες (Dow Jones και S&P 500). Στα παρακάτω γράφημα (κλείσιμο 1/9), το σήμα αγοράς συνεχίζει να διατηρείται, με τον δείκτη RSI να βρίσκεται στις 63,99 μονάδες, ενώ η στήριξη παραμένει στις 6.261 μονάδες (γραμμή ΑΒ).

bs4

Κι ενώ οι αμερικανικοί δείκτες δείχνουν να έχουν βρει τον δρόμο τους, στην Ευρώπη τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια συνεχίζουν να παραμένουν υπό καθεστώς αμφιβολίας. Σε αυτό βέβαια έχει συμβάλλει έως ένα σημείο και η σημαντική ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία εκτιμάται από τους αναλυτές ότι θα πλήξει την κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών κατά 5-13% στα αποτελέσματα έτους.

Σε πλευρική κίνηση συνεχίζει να παραμένει ο δείκτης FTSE 100, καθώς «παλεύει» να βρεθεί και πάλι πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, διατηρώντας μετά βίας το σήμα αγοράς. Όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα, η αντίσταση βρίσκεται στις 7.521 μονάδες (γραμμή ΑΒ), με την στήριξη στις 7.365 μονάδες; (γραμμή ΓΔ). Σημαντικός παράγοντας για την μέσο βραχυπρόθεσμη πορεία του δείκτη, θα παίξουν οι συνομιλίες μεταξύ βρετανικής κυβέρνησης και Ε.Ε σχετικά με την απόφαση της χώρας για έξοδο από αυτήν, καθώς η συμπεριφορά της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι τόσο του ευρώ όσο και του δολαρίου.

bs5

Σημάδια σταθεροποίησης δείχνει ο δείκτης DAX το τελευταίο χρονικό διάστημα, διατηρώντας όμως το σήμα πώλησης. Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα, ο δείκτης συνεχίζει να βρίσκεται «εγκλωβισμένος» μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πενήντα και διακοσίων ημερών, αφού δεν κινείται ούτε πάνω από τον πρώτο αλλά ούτε και κάτω από τον δεύτερο. Η αντίσταση για τον δείκτη είναι ο ΚΜΟ 50, στις 12.262 μονάδες, ενώ την στήριξη του αποτελεί ο ΚΜΟ 200, στις 11.967 μονάδες.

bs6

Εξαίρεση από τους πιο πάνω δείκτες αποτελεί ο γαλλικός δείκτης CAC 40, καθώς η πτωτική του τάση συνεχίζει να παραμένει. Όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα, ο εν λόγο δείκτης μετά το υψηλό των 5.400 μονάδων δεν κατάφερε να κινηθεί στην συνέχεια πάνω από αυτές, ακολουθώντας πτωτική πορεία. Κι εδώ, η αντίσταση παραμένει ο κινητός μέσος όρος των πενήντα ημερών, στις 5.148 μονάδες, ενώ η στήριξη βρίσκεται στον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, στις 5.028 μονάδες. Τέλος, ο δείκτης RSI κατάφερε να απομακρυνθεί από τα υπέρ πουλημένα επίπεδα με τα οποία φλέρταρε, και να βρεθεί στις 50 μονάδες, δημιουργώντας κάποιες ελπίδες σχετικά με την μελλοντική πορεία του.

bs7

Κι ενώ οι χρηματιστηριακοί δείκτες βρίσκονται σε κατάσταση αναζήτησης κατεύθυνσης, την τάση σε νομίσματα και εμπορεύματα, όπου καταγράφηκαν ικανοποιητικές αποδόσεις, έδωσε η πορεία του δολαρίου. Η πτωτική πορεία που συνεχίζει να ακολουθεί από τις αρχές του έτους το δολάριο (βλ. παρακάτω γράφημα) σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις (γαλλικές εκλογές, κρίση με Βόρειο Κορέα κα), έστρεψε τους επενδυτές σε πιο ασφαλή assets, όπως είναι το γιεν και ο χρυσός.

bs8

-www.stockcharts.com

Η διολίσθηση του δολαρίου, σε συνδυασμό με την πρόθεση της FED να μην προχωρήσει (προς το παρών) σε μια νέα αύξηση των επιτοκίων της, αλλά και το αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον, οδήγησε την τιμή του πολύτιμου μετάλλου σε υψηλά ενός έτους. Η εκ νέου ανοδική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των διακοσίων ημερών από αυτόν των πενήντα (βλ. παρακάτω γράφημα), οδήγησε την τιμή του χρυσού πάνω από τα $1.300/ουγγιά, με τον δείκτη RSI  να διατηρείται σε υπέρ πουλημένα επίπεδα, στην τιμή των 73,91 μονάδων, αυξάνοντας τις πιθανότητες μιας μικρής διόρθωσης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα $1.362 (γραμμή ΑΒ).

bs9

-www.stockcharts.com

Κι επειδή στα διεθνή χρηματιστήρια το τοπίο συνεχίζει να παραμένει «θολό», αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στον δείκτη Put/Call του χρηματιστηρίου του Σικάγο, όσο αφορά τις μετοχές. Όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα, ο εν λόγο δείκτης από το 0,94 που βρισκόταν στις 11 Αυγούστου έχει υποχωρήσει στο 0,55, με τους επενδυτές να επιστρέφουν και πάλι σε δικαιώματα call θεωρώντας ίσως πως η πολεμική διάθεση μεταξύ ΗΠΑ και Βορείου Κορέας θα εξασθενίσει. Σημαντική συμβολή στην υποχώρηση του παραπάνω δείκτη έχει ο δείκτης «φόβου» ή VIX  ο οποίος συνεχίζει να παραμένει σε ιστορικά χαμηλά, στις 10,13 μονάδες (κλείσιμο 1/9), και ο οποίος καταγράφει την έλλειψη μεταβλητότητας.

bs10

-www.stockcharts.com

Ένα ακόμη στοιχείο το οποίο μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον συνεχίζει να παραμένει αυξημένο (παραδόξως της αύξησης του γεωπολιτικού ρίσκου και της αβεβαιότητας) για τις αμερικανικές (τουλάχιστον) μετοχές, αξίζει να παρατηρήσουμε τον παρακάτω πίνακα, στον οποίο εμφανίζεται το margin debt στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Όπως βλέπουμε, από τις αρχές του έτους το margin debt δεν έχει υποχωρήσει κάτω από τις $500 χιλ., όταν την αντίστοιχη περίοδο πέρσι βρισκόταν σταθερά κάτω από αυτό το επίπεδο, για να ενισχυθεί πάνω από το όριο αυτό μόνο τον Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο.

bs11

-www.nyxdata.com

Όπως εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε από τα παραπάνω, παρά το αβέβαιο οικονομικό τοπίο που δημιουργείται τόσο στο θέμα της ανάπτυξης όσο και σε αυτό του πληθωρισμού, αλλά και η αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου (Βόρειο Κορέα), τα διεθνή χρηματιστήρια συμπεριφέρονται μέχρι στιγμής με ηπιότητα. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες μικρές διορθώσεις, αλλά αυτές θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούν περισσότερο ευκαιρία εισόδου παρά ρευστοποίησης.

Βέβαια, ένα ικανοποιητικά δομημένο χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να αποτελείται κι από ρευστό ώστε να εκμεταλλευτεί τις όποιες ευκαιρίες παρουσιάζονται. Όπως όλα δείχνουν, εισερχόμαστε σε μια άκρα ενδιαφέρουσα περίοδο στην οποία και θα διαμορφωθούν τα τελικά πρόσημα. Και μην ξεχνάτε ότι η σύνεση και η υπομονή δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης

Χρημ/κος Αναλυτής

Σχετικα αρθρα

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin

Το μεγάλο παιχνίδι με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Ο Άλμπερτ Μπουρλά βοήθησε να σωθεί ο κόσμος – Μπορεί να σώσει και τη μετοχή της Pfizer;

admin

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin