«Κλεισμένα» θεωρούνται από καλά πληροφορημένες πηγές δυο σε ένα μεγάλα deal με τον γάλλο πρόεδρο που αναμένεται αύριο το μεσημέρι στην Αθήνα.
Οι Γάλλοι αναμένεται να αναλάβουν την ΕΥΑΘ μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κάτι που ταιριάζει στο πολιτικό προφίλ της παρούσας κυβέρνησης αλλά και να «διασώσουν» την Τράπεζα Αττικής είτε μέσω εξαγοράς είτε με συμμέτοχη στην αύξηση κεφαλαίου της.
Αφού πρώτα πατήσει πόδι στην Αθήνα, αναμένεται να πάει Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει επαφές τόσο με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όσο και με στελέχη της ΕΥΑΘ, προκειμένου να δρομολογήσει τις εξελίξεις και η γαλλική εταιρία Suez να αναλάβει μαζί με το ελληνικό δημόσιο, το νερό της Θεσσαλονίκης.
Για την ΕΥΑΘ, οι Γάλλοι υποστήριζαν το 2014 ότι κατά τα πρώτα πέντε χρόνια διαχείρισης από το νέο σχήμα θα δημιουργηθούν 2.000 – 4.000 θέσεις εργασίας και δεν αποκλείει να χρησιμοποιηθεί η εταιρεία της Θεσσαλονίκης ως «όχημα» για επέκταση του γαλλικού ομίλου στα Βαλκάνια στα οποία δεν έχει σήμερα παρουσία.
Οι πληροφορίες του sofokleous10.gr αναφέρουν ότι οι Γάλλοι ποτέ δεν ήθελαν την ΕΥΑΘ για «πάρτη» τους, αλλά όπως έχει δηλώσει και στο πρόσφατο παρελθόν στέλεχος της γαλλικής Suez, «εμείς δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, αλλά για μια σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ένα μικτό σχήμα όπως έχουμε τα πολλά επιτυχημένα προηγούμενα σχήματα σε όλη την Ευρώπη αφού το νερό και τα πάγια της εταιρείας θα παραμείνουν σταθερά στα χέρια του κράτους».
Η ιστορία Suez-ΕΥΑΘ δεν είναι καινούρια. Υπήρχε ενδιαφέρον από το 2014, όταν η γαλλική εταιρία είχε δημιουργήσει σύμπραξη με τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, για να μπουν στην ΕΥΑΘ.
ATTICA BANK
Σε ανακοίνωσή της προς τις χρηματιστηριακές αρχές, η διοίκηση της τράπεζας επιβεβαιώνει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέα αύξηση κεφαλαίου για την αντικατάσταση των προνομιούχων μετοχών ύψους 100 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει το 2009 υπέρ του ελληνικού Δημοσίου και οι οποίες δεν θα προσμετρώνται από το 2018 στα εποπτικά της κεφάλαια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προσληφθεί ο οίκος Rothschild για την εκπόνηση αναλυτικής μελέτης με όλες τις εναλλακτικές επιλογές για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank κατά 150 – 200 εκατ. ευρώ, προκειμένου να παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα στους μετόχους της τράπεζας και στις αρμόδιες αρχές.
Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην τράπεζα, ο οποίος θα κληθεί καλύψει μέρος της αύξησης κεφαλαίου.
Στην ενημέρωσή της η διοίκηση της τράπεζας αναφέρει ότι διερευνώνται και άλλες λύσεις πέρα από εκείνη της έκδοσης ομολόγου για την αποπληρωμή στο Ελληνικό Δημόσιο των προνομιούχων μετοχών, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κόστος κεφαλαίων.
Ταυτόχρονα η διοίκηση επιθυμεί τη δημιουργία ενός αποθέματος κεφαλαίων που θα υποστηρίζει την αναπτυξιακή πορεία της Τράπεζας.
Θα θυμίσουμε ότι οι μεγαλύτερες γαλλικές τράπεζες είχαν προβεί σε σημαντικές εξαγορές τραπεζών στην Ελλάδα. Τόσο η Emporiki όσο και η Geniki bank έχουν κοινές αιτίες για το ναυάγιο αλλά και ιδιαίτερα στοιχεία που κατέληξαν σε παταγώδη αποτυχία.
Η Credit Agricole υπέστη ζημίες και είχε επενδύσει σωρευτικά 11,8 δισ ευρώ 3 δισεκ. που έδωσε στην Alpha bank συνολικά 14,8 δισεκ.
Στην Geniki οι ζημίες της Societe Generale έφθασαν τα 1,8 δισ ευρώ 500 εκατ που κατέβαλλε στην Πειραιώς 2,3 δισεκ. ευρώ δηλαδή οι δύο γαλλικές τράπεζες στην Ελλάδα είχαν μόνο από την παρουσία τους στην Ελλάδα τις χειρότερες αποδόσεις θυγατρικών στο σύνολο των τραπεζών στην Ευρώπη.
Μια συνολική ζημία και επενδύσεις 17,1 δισ ευρώ αντιστοιχούσε το 2011 ή 2012 στο 20% των κεφαλαίων των 2 μεγάλων Γαλλικών τραπεζών και ξεκάθαρα καταγράφονται ως αποτυχημένες επενδύσεις. Σε παρόμοια θέση και με τα ίδια αποτελέσματα και η Societe Generale απέτυχε παταγωδώς να διαχειριστεί την Geniki bank.