Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξεκίνησε μια συζήτηση για την μελλοντική πορεία της τόνωσης την Τετάρτη, αφού το Διοικητικό Συμβούλιο παρουσίασε διάφορα σενάρια για την ελάττωση των αγορών ενεργητικού, σύμφωνα με ανθρώπους με γνώση του θέματος.
Για μήνες, ο Ντράγκι ανέβαλε τη συζήτηση, ανησυχώντας για τον χαμηλό πληθωρισμό και προσπαθώντας να αποφύγει τη αναταραχή στην αγορά, με οποιονδήποτε υπαινιγμό μιας εξόδου. Τώρα, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος ότι καθυστερώντας υπερβολικά μια απόφαση κάνει τους επενδυτές ανήσυχους, η πρόκληση είναι να βρεθεί ένας τρόπος να αρχίσει τη μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης παρέχοντας παράλληλα τη διαβεβαίωση ότι οι κινήσεις θα είναι βαθμιαίες.
Κατά την έναρξη της συζήτησης για την εξομάλυνση των πολιτικών, ο Ντράγκι εκπλήρωσε τη δέσμευση του Ιουλίου να ξεκινήσει συνομιλίες το φθινόπωρο. Παρ’ όλα αυτά, μια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το επόμενο βήμα μπορεί να μην έρθει πριν από τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.
«Εισέρχονται σε μια φάση λήψης αποφάσεων», δήλωσε ο Μπγιόρν Έμπερχαρντ, επικεφαλής της παγκόσμιας μακροοικονομικής ανάλυσης στην Credit Suisse στη Ζυρίχη. «Υπάρχουν πολλές πτυχές που πρέπει να εξεταστούν – υπάρχει επίσης το πρόβλημα της έλλειψης ομολόγων, το οποίο θα αποτελέσει θέμα στα μέσα του επόμενου έτους».
Στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Τζάνετ Γέλεν έχει ήδη βάλει την κεντρική τράπεζα σε έναν κύκλο σύσφιξης αυξάνοντας τα επιτόκια. Πριν από τη συνεδρίαση στις 19-20 Σεπτεμβρίου, η αβεβαιότητα σχετικά με τα σχέδια των ιθυνόντων των ΗΠΑ να χαλαρώσουν τον ισολογισμό των 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων προσθέτει πίεση προς τα κάτω στο δολάριο, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί από ένα μήνυμα ελάττωσης από την ΕΚΤ.
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν ήδη ηχήσει τον συναγερμό για την απειλή της ανόδου του ευρώ κατά την τελευταία τους συνεδρίαση πολιτικής τον Ιούλιο και έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους για την υπερβολική μεταβλητότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια και τις αγορές περιουσιακών στοιχείων στις 1:45 μ.μ. Φρανκφούρτη την Πέμπτη. Με τους οικονομολόγους να μην προβλέπουν καμία αλλαγή στα μέσα αυτά, θα δοθεί έμφαση σε οποιαδήποτε αλλαγή στην οδηγία για το μέλλον. Ο Ντράγκι θα μιλήσει σε δημοσιογράφους 45 λεπτά αργότερα, όταν θα επεξεργαστεί την απόφαση και θα αποκαλύψει ενημερωμένες οικονομικές προβλέψεις.
Αυτές οι προβλέψεις θα φέρουν καλά νέα όσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη. Το νομισματικό μπλοκ είναι έτοιμο για την ταχύτερη επέκταση σε μια δεκαετία, η ανεργία μειώνεται ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν και η εμπιστοσύνη είναι κοντά στα επίπεδα πριν από την κρίση.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός αγωνίζεται να ακολουθήσει την ανάκαμψη. Στο 1,5% τον Αύγουστο, παραμένει χαμηλότερα από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για λίγο κάτω από το 2%, και ούτε οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές ούτε οι μισθοί δείχνουν διάθεση ανόδου.
Ένας ιδιαίτερος τομέας ανησυχίας είναι η συναλλαγματική ισοτιμία. Το κέρδος του ευρώ, που φθάνει σχεδόν το 6% φέτος με εμπορικούς όρους και πάνω από 13% έναντι του δολαρίου, ασκεί πίεση προς τον πληθωρισμό και απειλεί επίσης να σταθμίσει τις εξαγωγές. Το ενιαίο νόμισμα αυξήθηκε κατά 0,2% στις 9:14 π.μ. ώρα Φρανκφούρτης, κινούμενο στα 1,1939 δολάρια.
Ενώ οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από την - παραμένουν αρκετά σίγουροι για τις προοπτικές ανάπτυξης, οι μισοί από αυτούς προβλέπουν αναθεωρήσεις προς τα κάτω στις προοπτικές τιμών της ΕΚΤ για το επόμενο έτος.
Ο Ντράγκι έχει κολλήσει μέχρι τώρα στο μάντρα του ότι η ΕΚΤ πρέπει να είναι «υπομονετική» και «επίμονη» στις πολιτικές της. Δεν έκανε σχεδόν καμία αναφορά στη μελλοντική νομισματική πολιτική στις δύο δημόσιες εμφανίσεις του κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ακόμη και τότε, το ευρώ σημείωσε βραχυπρόθεσμα κέρδη πάνω από 1,20 δολάρια όταν μίλησε στο συμπόσιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο Jackson Hole – οι επενδυτές ερμήνευσαν τη σιωπή του σχετικά με τα κέρδη του νομίσματος ως σιωπηρή έγκριση.
Πριν από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής υποβλήθηκαν έγγραφα που περιγράφουν επιλογές για την προσαρμογή του QE, σύμφωνα με ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με τη διαδικασία. Οι εργασίες συντάχθηκαν από τις τεχνικές επιτροπές της ΕΚΤ και περιλαμβάνουν διαφορετικούς συνδυασμούς για το μέγεθος και τη διάρκεια των αγορών περιουσιακών στοιχείων, ανέφεραν οι πηγές.
Για πολλούς οικονομολόγους, η κεντρική τράπεζα έχει λίγες εναλλακτικές από το να επιβραδύνει την αγορά το επόμενο έτος – απλά επειδή σύντομα θα εξαντληθούν τα ομόλογα. Τα αποθέματα προγραμματίζονται να φθάσουν σχεδόν τα 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, που ισοδυναμεί με σχεδόν το ένα τέταρτο της ετήσιας παραγωγής του μπλοκ.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διαφώνησαν ότι ούτε η αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας ούτε το πεδίο εφαρμογής της για την προσαρμογή των παραμέτρων του QE θα πρέπει να υποτιμηθούν.
«Το ερώτημα είναι αν η έλλειψη ομολόγων σε ορισμένες αγορές θα μετατραπεί σε απόλυτη έλλειψη και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος», δήλωσε ο Μαρσέλ Αλεξάντροβιτς, οικονομολόγος της Jefferies στο Λονδίνο. «Δεδομένου ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί κάποιες ‘ήπιες’ προσαρμογές του προγράμματος και οι αγορές δεν έχουν λάβει μεγάλη προειδοποίηση, αυτό θα πρέπει να δώσει τη διαβεβαίωση στην ΕΚΤ ότι ίσως αυτός είναι ο τρόπος για να συνεχίσει το 2018.»