Image default
Πρώτο Θέμα

Η Τερέζα Μέι δέχεται πίεση από παντού

thess under pressureΕάν η Τερέζα Μέι σκέφτηκε ποτέ ότι για να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα χρειαζόταν να διαπραγματευτεί μόνο με τις Βρυξέλλες, γνώρισε ένα απότομο ξύπνημα αυτήν την εβδομάδα.

Αναδεικνύοντας πόσες εκλογικές περιφέρειες πρέπει να κατευνάσει για να πετύχει το Brexit, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται υπό πίεση όχι μόνο από την ΕΕ, αλλά και από βρετανούς πολιτικούς της αριστεράς και της δεξιάς, καθώς και ηγέτες των επιχειρήσεων.

Ο κύριος διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, τόνισε την Πέμπτη τα βάθη της απογοήτευσής του και του διχασμού μεταξύ των δύο πλευρών. Κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι αθέτησε τις υποσχέσεις για τον λογαριασμό του διαζυγίου και δήλωσε ότι ανησυχεί για την προσέγγιση της Μέι στα ιρλανδικά σύνορα.

Αναδιατυπώνοντας τη θέση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί «να έχει την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», ο Μπαρνιέ απέρριψε τη δυνατότητα να συνδυάσει «τα οφέλη του νορβηγικού μοντέλου με τους αδύναμους περιορισμούς του καναδικού μοντέλου».

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κομισιόν τον Ιούλιο κατέδειξαν τις εντάσεις. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, φέρεται να είπε ότι ανησυχεί για τη «σταθερότητα και τη αξιοπιστία» του υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Το αποτέλεσμα: κάθε πιθανότητα μιας συμφωνίας τον Οκτώβριο σχετικά με τους όρους διαζυγίου εξασθενεί γρήγορα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι είπε ακριβώς αυτό, δηλώνοντας ότι θα ήταν «πολύ δύσκολο» να ξεκινήσουν οι εμπορικές συνομιλίες τον επόμενο μήνα με τόσα πολλά που πρέπει ακόμη να επιλυθούν.

Εν τω μεταξύ, η Μέι δέχεται πυρά και στο Λονδίνο, αποδεικνύοντας και πάλι το πρόβλημα της απώλειας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Μια ομάδα συντηρητικών βουλευτών υπέρ του Brexit κυκλοφόρησε μια επιστολή με την οποία δηλώνει ότι η Βρετανία πρέπει να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά ταυτόχρονα με την ΕΕ, ζητώντας οποιαδήποτε μεταβατική συμφωνία να ορίσει σαφές χρονοδιάγραμμα για έξοδο από την αγορά και την τελωνειακή ένωση. Το γραφείο της Μέι δήλωσε ότι οι απαιτήσεις στην επιστολή υπερβαίνουν την κυβερνητική πολιτική.

Όσον αφορά το αριστερό, το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα πιέζει την κυβέρνηση να τροποποιήσει τη νομοθεσία με στόχο να φέρει το δίκαιο της ΕΕ στο βιβλίο καταστατικών του Ηνωμένου Βασιλείου, από όπου μπορεί να το επεξεργαστεί. Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι το νομοσχέδιο δίνει στην κυβέρνηση εκτεταμένες εκτελεστικές εξουσίες. Ο Ντέιβις είπε ότι ήταν «έτοιμος να ακούσει» τους επικριτές που θα μπορούσαν να προσφέρουν βελτιώσεις, αλλά ο πρώην υπουργός Οικονομικών Κεν Κλαρκ έλεγε ότι μπορεί ακόμα να επαναστατήσει και ότι οι άλλοι συντηρητικοί δεν είναι ικανοποιημένοι. Οι Εργατικοί εξηγούν επίσης το όραμά τους για το Brexit, υποδεικνύοντας ότι η Βρετανία θα μπορούσε να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση για χρόνια.

Οι επιχειρήσεις γκρινιάζουν επίσης, καθώς προετοιμάζονται για συνομιλίες με αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου την επόμενη εβδομάδα. Έγγραφο που έχει διαρρεύσει περιγράφει μια σκληρή καταστολή των μεταναστών από την ΕΕ, ιδίως σε εκείνους που δεν διαθέτουν δεξιότητες. Η ανησυχία των στελεχών είναι ότι ένα τέτοιο σχέδιο, αν εφαρμοστεί, θα βλάψει τόσο την οικονομία όσο και τις πιθανότητες μετάβασης από την ΕΕ.

«Θα ήμουν εξαιρετικά έκπληκτος εάν καταλήξουμε εκεί επειδή θα ήταν προβληματικό για εμάς και πολλούς άλλους, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας», δήλωσε ο Σεμπ Τζέιμς, διευθύνων σύμβουλος της Dixons Carphone, του μεγαλύτερου λιανοπωλητή ηλεκτρονικών ειδών της χώρας, σε μια συνέντευξη.

Για να επαναλάβουμε μια φράση από τον Ντέιβις την Τρίτη: «Κανείς δεν υποσχέθηκε ποτέ ότι αυτό θα είναι απλό ή εύκολο».

Τα τελευταία του Brexit

Λεπτομέρειες μετάβασης: Ο Ντέιβις έδωσε την πιο λεπτομερή περιγραφή του πώς θα μοιάζει αυτή η περίοδος – αν το εγκρίνει η ΕΕ – λέγοντας στους βουλευτές στο Λονδίνο ότι είχε προβλέψει μια ρύθμιση «όσο το δυνατόν πιο κοντά στην τρέχουσα κατάσταση». Ωστόσο, απέκλεισε τη μίμηση του μοντέλου της Νορβηγίας ή της Ελβετίας.

Αναζητώντας σαφήνεια: Ο βρετανικός χρηματοπιστωτικός κλάδος κάλεσε την κυβέρνηση να παράσχει «έγκαιρη σαφήνεια» σχετικά με το εάν οι συμβάσεις που αφορούν χρηματοπιστωτικές συναλλαγές θα παραμείνουν έγκυρες μετά το Brexit. Σε έκθεση που εκδόθηκε την Πέμπτη, η Ένωση για τις Χρηματοπιστωτικές Αγορές στην Ευρώπη δήλωσε ότι είναι σημαντικό για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αναφέρει λεπτομερώς πώς θα μοιάζει η μετάβαση από την ΕΕ.

Οι τράπεζες εξετάζουν έξοδο: Η Goldman Sachs θα μπορούσε να αυξήσει το προσωπικό της στη Φρανκφούρτη μέχρι και στο τετραπλάσιο, καθώς η τράπεζα απασχολείται με τις επιπτώσεις του Brexit, δήλωσε ανώτερος διευθυντής. Εν τω μεταξύ, ο Μπομπ Ντάιμοντ, ο άλλοτε αρχιτέκτονας της επενδυτικής τράπεζας της Barclay, δήλωσε ότι το Λονδίνο θα πληγωθεί περισσότερο από ό, τι περιμένουν πολλοί από το Brexit, ενώ οι δικηγόροι ενδέχεται να ακολουθήσουν τις τράπεζες στην έξοδο.

Οικονομικές Προοπτικές: Η ασθενέστερη λίρα αποτυγχάνει να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας, σύμφωνα με τα Βρετανικά Επιμελητήρια Εμπορίου. Η επιχειρηματική ομάδα υποβάθμισε τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την οικονομία, αναφέροντας μια ασθενέστερη από την αναμενόμενη συμβολή του εμπορίου και τις υποτονικές καταναλωτικές δαπάνες. Ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει την αύξηση των μισθών μέχρι το 2019, σύμφωνα με τις προβλέψεις της BCC, συνεχίζοντας τη συμπίεση στην τσέπη των αγοραστών. Ωστόσο, μια άλλη έκθεση έδειξε ότι οι μισθοί άρχισαν να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2015 τον περασμένο μήνα, αν και ενισχύονται από την έλλειψη διαθέσιμων εργαζομένων.

Στις αγορές:  Μια νέα μελέτη από τους οικονομολόγους της Goldman Sachs διαπίστωσε ότι οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων της Βρετανίας ήταν πιο ευαίσθητες στις πολιτικές ανακοινώσεις που σχετίζονται με το Brexit, παρά σε εκπλήξεις μακροοικονομικών δεδομένων ή σοκ νομισματικής πολιτικής μετά την ψηφοφορία του Brexit.

Και τέλος…

Ο αριθμός των λαθρεμπόρων που διέρχονται μεταξύ της ΕΕ και των γειτονικών χωρών βοηθά να αποδειχθεί η πρόκληση του τι πρέπει να γίνει με τα ιρλανδικά σύνορα. Το περασμένο έτος σημειώθηκαν 34.900 περιπτώσεις λαθρεμπορίου στη διασταύρωση μεταξύ της Νορβηγίας και του μπλοκ, ενώ τα ελβετικά σύνορα είδαν 33.500.

Σχετικα αρθρα

Ο συναγερμός για τον πληθωρισμό έχει ήδη χτυπήσει – Τότε γιατί η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια;

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin