Image default
Πρώτο Θέμα

Αποτοξινώνοντας τη διαμάχη απόσχισης της Ισπανίας

catalonia flagsΟι αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας δηλώνουν ότι θα ανακοινώσουν την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία εντός 48 ωρών από τη νίκη στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που έχουν ανακοινώσει για την 1η Οκτωβρίου.

Το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε το δημοψήφισμα ως αντισυνταγματικό και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διακόψει την ψηφοφορία.

Ένας τοξικός συνδυασμός φευγαλέων απογοητεύσεων, εθνικιστικού μύθου και κακής διαχείρισης από τη Μαδρίτη έχει φέρει την Ισπανία σε αυτό το σημείο. Η αποκλιμάκωση δεν θα είναι εύκολη για καμία από τις δύο πλευρές, αλλά είναι και δυνατή και απαραίτητη.

Η περιφερειακή κυβέρνηση του προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόν παραβίασε τον νόμο προκηρύσσοντας το δημοψήφισμα και παραπλανεί τους Καταλανούς – όπως οι υποστηρικτές του Brexit παραπλάνησαν τους βρετανούς ψηφοφόρους – υποστηρίζοντας ότι η απόσχιση θα ήταν ανώδυνη. Πράγματι, ο διαχωρισμός θα αποτελούσε σοβαρό οικονομικό κίνδυνο για την Καταλονία. Ωστόσο, η Μαδρίτη έχει διαχειριστεί επίσης λάθος το ζήτημα, απορρίπτοντας τις εύλογες διαμαρτυρίες και εμφανίζοντας πρόθεση να καταπνίξει το κίνημα ανεξαρτησίας με οποιοδήποτε μέσο κρίνει απαραίτητο.

Η ειρωνεία αυτής της αναμέτρησης είναι πόσο περιττή είναι. Η υποστήριξη στην περιοχή για την ανεξαρτησία έχει μειωθεί τελευταία, περίπου στο 35%. Αυτό εξηγείται εν μέρει από την εξάντληση, εν μέρει επειδή το παράδειγμα του Brexit δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό και εν μέρει χάρη στην οικονομική ανάκαμψη της Ισπανίας. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι αβέβαιο, επειδή πολλοί από όσους αντιτίθενται στην ανεξαρτησία μπορούν να επιλέξουν να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, το αυτονομιστικό συναίσθημα παραμένει ισχυρό, και στην απάντησή της η Μαδρίτη θα έκανε σωστά, όσο το δυνατόν περισσότερο, να πείσει παρά να απειλήσει.

Βεβαίως, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα πρέπει να συνεχίσει να επιμένει ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και δεν δεσμεύει την κυβέρνηση. Η αυστηρή κριτική κατά του Πουτζδεμόν και των συμμάχων του είναι δικαιολογημένη. Παράλληλα όμως, ο Ραχόι πρέπει να δώσει προσοχή στις καταγγελίες των καταλανών – για παράδειγμα, για την έλλειψη διαφάνειας στις ομοσπονδιακές δαπάνες. Οι διαδοχικές εθνικές κυβερνήσεις έχουν επιτρέψει στις πολιτικές ανησυχίες να διαμορφώσουν τις επενδύσεις στις υποδομές, παραμελώντας τις σιδηροδρομικές και άλλες συνδέσεις στην Καταλονία. Ο Ραχόι πρέπει να ανταποκριθεί στην υπόσχεσή του να το αντιμετωπίσει.

Πρέπει επίσης να προωθήσει μια ισχυρότερη αίσθηση εθνικής ταυτότητας. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ενθαρρυνθούν οι εργαζόμενοι να μετακινούνται πιο ελεύθερα από περιοχή σε περιοχή, μέσω περαιτέρω μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και στον δημόσιο τομέα. Ένα πράγμα που έχει δώσει ιστορικά συνοχή στο ομοσπονδιακό σύστημα στις ΗΠΑ είναι η ευκολία με την οποία οι εργαζόμενοι κινούνται μεταξύ των πολιτειών. Η Ισπανία μπορεί να την ενθαρρύνει και με περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Μέτρα αυτού του είδους θα χρειαστούν χρόνια για να δουλέψουν, αλλά μπορούν να προσφερθούν με πνεύμα συμβιβασμού αμέσως. Από τώρα και μέχρι το δημοψήφισμα, το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθεί η περαιτέρω αναζωπύρωση των παθών.  

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin