Image default
Πρώτο Θέμα

Tageszeitung: Σόιμπλε, ο αιώνιος υπουργός – Πώς θα διαχειριστεί την Ελλάδα η νέα γερμανική κυβέρνηση;

Shauble1Οι Γερμανοί αναλυτές θεωρούν δεδομένο ότι και μετά τις εκλογές ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Πώς θα διαχειριστεί άραγε το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους;

Αναλυτικό άρθρο για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπό τον τίτλο “Ο αιώνιος υπουργός” δημοσιεύει η εφημερίδα Tageszeitung. Σ’ αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι κατά πάσα πιθανότητα ο Β. Σόιμπλε θα είναι και πάλι υπουργός Οικονομικών μετά τις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές. Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι ο Γερμανός πολιτικός παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα του: “Στην Ευρώπη φοβούνται τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά στη Γερμανία τον αγαπούν” γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα αναφερόμενη σε δημοσκόπηση που θέλει το 70% των ερωτηθέντων να δηλώνει ικανοποιημένο με το έργο του υπουργού. Παρακάτω αναφέρει: “Το αποκορύφωμα της κρίσης είναι πλέον παρελθόν όχι όμως και η κρίση εν γένει. Θα απασχολήσει και την επόμενη γερμανική κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που μετά τις εκλογές θα κληθεί να πάρει κομβικής σημασίας αποφάσεις. Για παράδειγμα θα πρέπει να αποφασίσει εάν η Ευρώπη θα προχωρήσει για πρώτη φορά σε ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα. Εδώ και χρόνια το ΔΝΤ ζητά μια τέτοια ελάφρυνση. Όταν τον Ιούλιο η Ελλάδα χρειαζόταν επειγόντως νέα χρήματα, το ΔΝΤ την έθεσε ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στην επόμενη δανειακή βοήθεια. Όμως ο Σόιμπλε επέμεινε και τελικά επέβαλε τις θέσεις του στις διαπραγματεύσεις: για την ελάφρυνση χρέους θα αποφασίσουν η ΕΕ και το ΔΝΤ την επόμενη χρονιά – μετά τις εκλογές. Πώς θα το διαχειριστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση; Εάν ακολουθήσει τον Σόιμπλε, τότε μάλλον θα παραμείνει σκληρή. Ο υπουργός Οικονομικών είπε πρόσφατα στο Αννόβερο: ‘Κατά καιρούς δεν ήμουν ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα. Δεν πειράζει όμως, σημασία έχει ότι η χώρα έχει αρχίσει να συνέρχεται. Αυτό δεν θα συνέβαινε εάν δεν εφάρμοζε τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες την πιέσαμε. Και γι’ αυτό το λόγο (σ.σ. η πολιτική αυτή) θα πρέπει να διατηρηθεί στην Ευρώπη!’. Αυτή η δήλωση δεν προμηνύει κούρεμα χρέους” σχολιάζει ο δημοσιογράφος.

Η πρόταση Γιούνκερ

Την ομιλία του επικεφαλής της Κομισιόν περί διεύρυνσης της ευρωζώνης ακολούθησαν πολλές αρνητικές αντιδράσεις. Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung εκτιμά ότι οι προτάσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία: “Όσο περισσότερα οικονομικά εύρωστα κράτη ενταχθούν στη ζώνη του ευρώ, τόσο πιο σταθερό θα είναι το νόμισμα. Ο κίνδυνος ένταξης κρατών στο κοινό νόμισμα για πολιτικούς λόγους χωρίς να πληρούν τους όρους, όπως κάποτε η Ελλάδα, είναι ελάχιστος. Κάθε κοινοβούλιο έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει την ένταξη για παράδειγμα χωρών όπως της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωζώνη όσο αυτές δεν πληρούν τα κριτήρια”.

Κριτική για την παράταση της  κοινοβουλευτικής περιόδου

Υπέρ της παράτασης της κοινοβουλευτικής περιόδου από τα τέσσερα στα πέντε χρόνια τάχθηκαν σήμερα οι επικεφαλής όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων στο Βερολίνο. Το σχόλιο της εφημερίδας Badische Neueste Nachrichten: “Για να μην εξελιχθεί η παράταση της βουλευτικής περιόδου σε μια υφέρπουσα αφαίρεση εξουσιών του πολίτη, θα πρέπει να συνδυαστεί απαραίτητα με περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που αφορούν την λειτουργία του κοινοβουλίου. (σ.σ. Η παράταση της βουλευτικής περιόδου) μπορεί γίνει ευρέως αποδεκτή από τους πολίτες μόνο εάν προβλεφθούν ταυτόχρονα πρωτοβουλίες πολιτών και η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και σε ομοσπονδιακό επίπεδο και ενισχυθεί έτσι σημαντικά η άμεση δημοκρατία”.

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Nürnberger Nachrichten αναφέρει: “Ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι η πολιτική δεν τους λαμβάνει υπόψη, σε μία εποχή όπου όλες οι παρατάξεις παραδέχονται ότι υπάρχει απογοήτευση από την πολιτική γενικότερα και θα ήθελαν μεγαλύτερη ενεργό συμμετοχή και ανάμειξη των πολιτών στα κοινά, η παράταση της βουλευτικής περιόδου θα έδινε ένα τελείως λάθος μήνυμα. Ένα μήνυμα που αφήνει να εννοηθεί: ‘Αγαπητοί πολίτες, σας παρακαλούμε ψηφίστε μόνο κάθε πέντε χρόνια και τον υπόλοιπο χρόνο αφήστε μας στην ησυχία μας”.

Σχετικα αρθρα

Ποιο είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα του Ισραήλ

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin