Image default
Πρώτο Θέμα

Η αντιλαϊκιστική εξαίρεση της Γερμανίας

afdΚαθώς η Γερμανία προετοιμάζεται για τις ομοσπονδιακές εκλογές αυτού του μήνα, η χώρα φαίνεται εξαιρετικά ανθεκτική στη λαϊκιστική πρόκληση που αντιμετώπισαν άλλες δυτικές κοινωνίες.

Με το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και τους ακροαριστερούς ανταγωνιστές του Die Linke να κυμαίνονται γύρω στο 10% στις δημοσκοπήσεις, η νίκη της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ θεωρείται ευρέως ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι γερμανοί είναι ικανοποιημένοι.

Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Μέρκελ θα μπορούσε είτε να είναι μια συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών ή κάποιου άλλου πολιτικού αστερισμού. Και στις δύο περιπτώσεις, φαίνεται να δείχνει ότι η Γερμανία είναι λιγότερο ευάλωτη στον λαϊκιστικό πειρασμό από ορισμένους από τους δυτικούς ομολόγους της. Αυτό οφείλεται συχνά σε δύο διαρθρωτικές αιτίες.

Η πρώτη είναι η ξεχωριστή ιστορική πορεία του αριστερού και δεξιού απολυταρχισμού της Γερμανίας. Και πράγματι, η κληρονομιά του υπερ-σοβινισμού του Τρίτου Ράιχ και ο «πραγματικός υπαρκτός σοσιαλισμός» στην ανατολική πλευρά της χώρας έχει προκαλέσει στους περισσότερους γερμανούς έναν επιφυλακτικό κεντρώο προσανατολισμό, καθιστώντας τα εξτρεμιστικά κόμματα αστήριχτα για την πλειονότητα των ψηφοφόρων. Στη Γερμανία – περισσότερο από ό, τι στις περισσότερες άλλες χώρες – όσο πιο ακραίο γίνεται ένα πολιτικό κόμμα, τόσο πιο περιορισμένο είναι το λαϊκό του υπόβαθρο.

Η δημόσια αντίδραση σε πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις από εξέχοντες ηγέτες του AfD φαίνεται να επιβεβαιώνει αυτόν τον κανόνα. Η έκκληση του Μπγιορν Χέκε, τοπικού ηγέτη του AfD στη Θουριγγία, για μια «στροφή 180 μοιρών» από την παράδοση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για την εξιλέωση από τα εγκλήματα της ναζιστικής εποχής και την αναφορά του αναπληρωτή ηγέτη του AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ στο «ξεφόρτωμα» του τουρκικής καταγωγής υπουργού Ενσωμάτωσης «στην Ανατολία», δυσαρέστησε τους ψηφοφόρους. Ομοίως, η έκκληση του Die Linke για κατάργηση του ΝΑΤΟ, καθώς και το φλερτ του με τη Ρωσία, έχει καταστήσει το κόμμα πολιτικά τοξικό για την πλειονότητα της Δυτικής Γερμανίας.

Η δεύτερη, συνήθως αναφερόμενη αιτία της ανθεκτικότητας της Γερμανίας στον λαϊκισμό είναι η οικονομική της ισχύς. Το ποσοστό ανεργίας της χώρας είναι σήμερα χαμηλό και το ΑΕΠ έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 10% από το 2013. Προσθέστε ένα λειτουργικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και είναι σαφές γιατί η επικεντρωμένη στην ανισότητα οργή που τροφοδότησε τις εξεγέρσεις των ψηφοφόρων αλλού έχει λίγη απήχηση στους γερμανούς.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι ήσυχα στο λαϊκιστικό μέτωπο. Στην πραγματικότητα, η σχετικά αδύναμη υποστήριξη των λαϊκιστικών κομμάτων στις γερμανικές εκλογές αποκρύπτει μια υποτονική δυσαρέσκεια στη γερμανική κοινωνία που φέρει εντυπωσιακές ομοιότητες με τον θυμό που πυροδότησε την άνοδο αντικαθεστωτικών κομμάτων στην Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 71% των γερμανών ψηφοφόρων δεν εμπιστεύεται ενεργά την κυβέρνησή του, ενώ το 70% δεν έχει καμία πίστη στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Τα κατεστημένα πολιτικά κόμματα είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση: το 80% των γερμανών εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα «ελάχιστα ή καθόλου» και σχεδόν το 60% δεν πιστεύει πλέον ότι μπορούν να βρουν λύσεις σε πιεστικά προβλήματα.

Επιπλέον, σε μια λίστα με «αξιόπιστα επαγγέλματα» που συνέταξε η Global Trust Report πέρσι, οι γερμανοί πολιτικοί βρήκαν πειστικά τελευταία – πολύ πίσω από ασφαλιστικούς πράκτορες και επαγγελματίες διαφήμισης. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των επιθέσεων – από προσβολές σε υλικές ζημιές σε σωματικές βλάβες – κατά εκλεγμένων αξιωματούχων τριπλασιάστηκε το 2016.

Σήμερα, ακόμη και η δημόσια στήριξη για τη δημοκρατία δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη στη Γερμανία. Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, μόνο το 62% των νεαρών γερμανών συμφωνεί ότι η «κυριαρχία του λαού από τον λαό» ήταν η καλύτερη μορφή κυβέρνησης – όχι ιδιαίτερα ισχυρή πλειοψηφία.

Πέραν αυτού του γενικού σκεπτικισμού, υπάρχει ένα σαφές και αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των απόψεων των απλών πολιτών και της πολιτικής προσέγγισης της κυβέρνησης – της επονομαζόμενης «συναίνεσης του Βερολίνου». Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές όσον αφορά τη μετανάστευση: αντίθετα με την άποψη που μοιράζεται ουσιαστικά ολόκληρο το πολιτικό κατεστημένο της, η πλειοψηφία των γερμανών θέλει να κλείσει τα σύνορα της χώρας στους πρόσφυγες, με το 70% να πιστεύει ότι «το Ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία».

Ίσως πιο περίεργο, υπάρχει μια παρόμοια διαφορά μεταξύ των ψηφοφόρων και των πολιτικών ηγετών σε ορισμένα οικονομικά ζητήματα. Μόνο το 31% των γερμανών ψηφοφόρων αντιτάσσεται ενεργά στην εκτόπιση της Ελλάδας από την ευρωζώνη – κάτι που οι γερμανοί ηγέτες έχουν αποδειχθεί απρόθυμοι να κάνουν. Και τα δύο τρίτα των γερμανών υποστηρίζουν μέτρα προστατευτισμού, που λοιδορούνται μεταξύ των περισσότερων πολιτικών, για τη διαφύλαξη των γερμανικών θέσεων εργασίας.

Δεδομένης αυτής της ευρείας υποστήριξης για τέτοιες θέσεις, είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι η Γερμανία έχει κάποια ανοσία στον λαϊκισμό. Είναι αλήθεια ότι τα ιστορικά ταμπού και η άνοδος της οικονομίας εμπόδισαν μέχρι στιγμής τη λαϊκή δυσαρέσκεια να διοχετευτεί στους διαδρόμους της εξουσίας. Αλλά αυτή η δυσαρέσκεια συνεχίζει να φουσκώνει κάτω από την επιφάνεια – εκδηλώνεται στα κοινωνικά μέσα και στην πολιτική απουσία – και δεν δείχνει κανένα σημάδι πτώσης.

Έτσι, αντί εφησυχαστεί από τη σχετικά αδύναμη απόδοση των λαϊκιστικών κομμάτων σε αυτές τις εκλογές, η πολιτική τάξη της Γερμανίας πρέπει να αναλάβει δράση. Για αρχή, τα πολιτικά κόμματα πρέπει να αναγνωρίσουν τον «κρυμμένο» λαϊκισμό της Γερμανίας ως αυτό που είναι: μια σοβαρή διαρθρωτική πρόκληση. Στη συνέχεια, θα πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να προσεγγίσουν τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους στα αριστερά και στα δεξιά, οι οποίοι -δικαίως ή όχι- αισθάνονται οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτικά στερημένοι δικαιωμάτων.

Εδώ, οι μετεκλογικές διαδικασίες μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικές. Ενώ η συνέχιση του σημερινού συνασπισμού φαίνεται ενδεδειγμένη από πολιτική άποψη, θα μπορούσε να ενισχύσει το χέρι των υπερασπιστών της ριζοσπαστικής πολιτικής αλλαγής. Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά η καταπολέμηση του εξτρεμισμού στη Γερμανία μπορεί να απαιτεί λιγότερο πολιτικό κεντρισμό. Στην πραγματικότητα, τέσσερα ακόμα χρόνια «σταθερότητας» στο Βερολίνο θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν την αντιλαϊκιστική εξαίρεση της Γερμανίας σε απότομο τέλος.  

Σχετικα αρθρα

“Έκρηξη” της επιχειρηματικότητας εν μέσω πανδημίας

admin

Ο συναγερμός για τον πληθωρισμό έχει ήδη χτυπήσει – Τότε γιατί η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια;

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin