Image default
Πρώτο Θέμα

Η ΕΕ θέλει μεγαλύτερο έλεγχο επί των hedge funds μετά το Brexit

ESMAΗ ΕΕ θέλει να δώσει στην κύρια ρυθμιστική της αρχή για της αγορές μεγαλύτερη ισχύ για την επιτήρηση των hedge funds και των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων για να τους εμποδίζει να παίζουν με τους κανόνες του μπλοκ μετά το Brexit.

Οι Βρυξέλλες εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι ορισμένοι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να καταχρώνται τους κανόνες δημιουργώντας εγκαταστάσεις στην ΕΕ και «αναθέτοντας» λειτουργίες σε βρετανικά υποκαταστήματα.

Το δίκαιο της ΕΕ θέτει αυστηρούς περιορισμούς στην ανάθεση δραστηριοτήτων των διαχειριστών κεφαλαίων σε θυγατρικές ή άλλες μονάδες εκτός του μπλοκ. Οι κανόνες λένε ότι πρέπει να είναι για σαφείς επιχειρηματικούς λόγους και να μην υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα της εποπτείας από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κομισιόν ανησυχεί για το γεγονός ότι οι κανόνες επιβάλλονται άνισα και ότι οι χώρες ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να κλείσουν τα μάτια σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν επιχειρήσεις από το Λονδίνο μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ζητεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών, μια ρυθμιστική αρχή που εδρεύει στο Παρίσι και εποπτεύει τις εθνικές εποπτικές αρχές, να επιτύχει ενισχυμένο ρόλο στον έλεγχο των δραστηριοτήτων των διαχειριστών κεφαλαίων.

«Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου εγείρει κάποιες συγκεκριμένες ανησυχίες σχετικά με την υπερβολική χρήση της εξωτερικής ανάθεσης, η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει την αποτελεσματική εποπτεία της ΕΕ», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

«Δεν προτείνουμε την αλλαγή των κανονισμών [σε ότι αφορά το να επιτρέπεται η εξουσιοδότηση]. . . αλλά υπάρχει επιχείρημα για μεγάλη διαφάνεια μεταξύ των εποπτικών αρχών για την αντιμετώπιση των ανησυχιών γύρω από το εποπτικό αρμπιτράζ, και αυτό προτείνουμε».

Σύμφωνα με τα σχέδια που είδαν οι Financial Times, ένα νέο «εκτελεστικό συμβούλιο» στο Esma θα παρακολουθούσε στενά τον τρόπο με τον οποίο οι εθνικοί παρατηρητές εφαρμόζουν τους κανόνες και θα μπορούσαν να διατυπώσουν συστάσεις σχετικά με το κατά πόσο οι διευθετήσεις υπεργολαβίας ενός διαχειριστή αμοιβαίων κεφαλαίων ξεπερνούν όσα επιτρέπονται. Τα σχέδια θα υποβληθούν από την Ευρωπαϊκή Κομισιόν αυτή την εβδομάδα.

Οι προτάσεις είναι μια απάντηση στις προειδοποιήσεις του προέδρου της Esma Steven Maijoor, ο οποίος προειδοποίησε τους επόπτες να προσέχουν τις προσπάθειες των εταιριών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο να δημιουργήσουν «εταιρίες γραμματοκιβωτίου» στην ήπειρο. Η ιρλανδική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας εποπτικός «αγώνας προς τα κάτω» για την προσέλκυση επιχειρήσεων.

Οι εθνικές αρχές θα πρέπει είτε να συμμορφωθούν είτε να αιτιολογήσουν, παραδίδοντας έτσι πυρομαχικά στην Esma για να αποφασίσει εάν ο επιβλέπων παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ.

Οι νέες ρυθμίσεις θα ισχύουν για την εποπτεία των αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου και των θεσμικών επενδυτών. Οι ρυθμιστικές αρχές αναφέρουν ότι η κατάσταση των αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου είναι ιδιαίτερα ανησυχητική λόγω της σχετικής ευκολίας με την οποία μπορούν να μεταλλάξουν τις δραστηριότητες.

Η Efama, μια ένωση εμπορίου, λέει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε μοναδική θέση ως «εξαγωγέας» διαχείρισης κεφαλαίων στην Ευρώπη.

Τα κεφάλαια που διακινούνται από τη Βρετανία αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση στην ΕΕ. Ωστόσο, περισσότερα από τα μισά από αυτά τα ίδια επενδυτικά κεφάλαια ανήκουν σε επενδυτές εκτός της χώρας. Πολλά κεφάλαια είναι καταγεγραμμένα στο Λουξεμβούργο και στο Δουβλίνο.

Οι αλλαγές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης αναβάθμισης των τριών εποπτικών αρχών της ΕΕ για τις αγορές, τις τράπεζες και την ασφάλιση, που θα τις δουν να λαμβάνουν νέες εξουσίες και να αναμορφώνεται η διακυβέρνηση και η χρηματοδότησή τους. Είναι η μεγαλύτερη κίνηση του συστήματος από τότε που δημιουργήθηκε μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν επίσης τη μετατροπή της Esma σε επόπτη των «κρίσιμων» επιτοκίων συγκριτικής αξιολόγησης όπως το Euribor που χρησιμοποιούνται ως οδηγός από τους χρηματοοικονομικούς εμπόρους, μια αλλαγή στην οποία αντιστάθηκε με επιτυχία η Βρετανία, όταν η Κομισιόν επιχείρησε την κίνηση τελευταία φορά το 2012.

Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν αρμόδιος για την πολιτική των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η δέσμη μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει στην αποφυγή του ρυθμιστικού αρμπιτράζ.

Το προσχέδιο των σχεδίων, όπως το είδαν οι Financial Times, προειδοποιεί ότι το Brexit, μαζί με την αποχώρηση του μεγαλύτερου χρηματοοικονομικού κέντρου της ΕΕ, «σημαίνει ότι οι εποπτικές ρυθμίσεις της ΕΕ των 27 πρέπει να ενισχυθούν».

Σχετικα αρθρα

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin

Το μεγάλο παιχνίδι με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Ο Άλμπερτ Μπουρλά βοήθησε να σωθεί ο κόσμος – Μπορεί να σώσει και τη μετοχή της Pfizer;

admin

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin