Image default
Πρώτο Θέμα

Ο ευρωπαϊκός Nότος αγωνιά για την επόμενη γερμανική κυβέρνηση

Η εξαιρετικά πιθανή συμμετοχή των Φιλελευθέρων (FDP), που έχουν ζητήσει προσωρινό Grexit, στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα περιπλέξει τη χάραξη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, εκτιμούν γερμανοί οικονομικοί αναλυτές.

Η ανακοίνωση των Σοσιαλδημοκρατών να μην συνεργαστούν με τα χριστιανικά κόμματα (CDU/CSU) σε μια ακόμη κυβέρνηση “μεγάλου συνασπισμού” καθιστά πλέον επικρατέστερο σενάριο τον σχηματισμό μιας τρικομματικής κυβέρνησης με συνεργασία της Χριστιανικής Ένωσης, των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων.

Το αν θα σχηματιστεί για πρώτη φορά στα γερμανικά χρονικά με τέτοια κυβέρνηση, που είναι γνωστή και ως “συνασπισμός Τζαμάικα” λόγω των χρωμάτων που αντιστοιχούν στα τρία κόμματα (μαύρο, κίτρινο και πράσινο) και παραπέμπουν χρωματικά στη σημαία της Τζαμάικα, “θα το δούμε”, δήλωσε ο Γεργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerbank. “Εάν υπάρξει αυτός ο συνασπισμός, δεν μπορώ να φανταστώ ότι το FDP θα συνεργαστεί σε μια ευρωπαϊκή πολιτική που θα κάνει αποφασιστικά βήματα προσέγγισης προς τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν”, εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος. Κατά τη γνώμη του, “μια γερμανική κυβέρνηση με συμμετοχή του FDP δύσκολα θα συνεργαζόταν για την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο”.

Παράγοντας σταθερότητας η παραμονή Μέρκελ και Σόιμπλε;

Σύμφωνα με τον Τόμας Άλτμαν, διευθυντή διαχείρισης χαρτοφυλακίου της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων QC Partners, ανεξάρτητα από το επόμενο κυβερνητικό σχήμα, είναι σημαντικό ότι θα ανήκουν σε αυτό τόσο η καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε “δύο έμπειροι πρωταγωνιστές στο πεδίο της ευρωκρίσης”. Σύμφωνα με τον ίδιο, “αυτή η συνέχεια θα πρέπει να ηρεμήσει ως έναν βαθμό τους ευρωπαίους εταίρους”.

Ο Τόμας Άλτμαν θεωρεί ότι αποφασιστικής σημασίας για τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης θα είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων για την ευρωπαϊκή πολιτική. “Ως εκ τούτου όχι μόνο οι κυβερνήσεις στις νότιες χώρες της ευρωζώνης, αλλά όλοι όσοι έχουν επενδύσεις σε ομόλογα των χωρών αυτών, θα παρακολουθήσουν πολύ στενά τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. Θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον πως θα αντιδράσουν τα χρηματιστήρια σε Μιλάνο, Μαδρίτη, Λισαβόνα και Αθήνα αύριο στην υψηλή επίδοση του FDP”, επισημαίνει ο Τόμας Άλτμαν, εκτιμώντας ότι το ζήτημα του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία ενδέχεται να είναι από οικονομικής άποψης πιο σημαντικό για πολλά νοτιοευρωπαϊκά κράτη συγκριτικά με την ίδια τη Γερμανία.

Σχετικα αρθρα

Πως οι επενδυτές έχασαν 400 δισ. $ στην Κίνα τον Ιούλιο

admin

Θετικά τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες – Ολα τα αποτελέσματα των 4 συστημικών

admin

Alpha Bank: Οικονομικό κλίμα και κινητικότητα της κοινότητας

admin

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin