Image default
Πρώτο Θέμα

Πρώτη αλλά αποδυναμωμένη η Μέρκελ, πανωλεθρία για το SPD, τρίτο κόμμα η ακροδεξιά

Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Μοναδικός πιθανός σχηματισμός είναι η αποκαλούμενη «συμμαχία Τζαμάικα», που περιλαμβάνει το CDU-CSU, τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους.

Το Χριστιανοδημοκρατικό μπλοκ της Άνγκελα Μέρκελ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στις γερμανικές εκλογές, αποσπώντας το 33% της ψήφου σύμφωνα με τα έως τώρα exit polls των τηλεοπτικών σταθμών ARD και ZDF.

Ωστόσο, η πρωτιά ήλθε με κόστος, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές σύμμαχοί τους (CDU-CSU) χάνουν σχεδόν εννέα μονάδες σε σχέση με τις κάλπες του 2013, όταν είχαν αναδειχτεί πρώτη δύναμη με 41,5%.

Η εικόνα είναι πολύ χειρότερη για τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι πέφτουν σε νέο ιστορικό χαμηλό, κερδίζοντας λιγότερο από το 21% ψήφων. Πρόκειται για κατρακύλα περίπου πέντε μονάδων σε σχέση με το 2013.

Αντίθετα, το ξενοφοβικό και ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική Γερμανία φαίνεται να αναδεικνύεται εύκολα τρίτη δύναμη, με 13,2%, και μπαίνει για πρώτη φορά στην κάτω Βουλή. Οι υπόλοιπες παρατάξεις έχουν απορρίψει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το AfD.

Στο 10,4% βρίσκονται οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), ενώ οι Πράσινοι βρίσκονται στο 9%, ξεπερνώντας τις δημοσκοπικές προσδοκίες. Το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) βρίσκεται κι αυτό στη ζώνη του 9%.

Δύσκολος γρίφος η επόμενη κυβέρνηση

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην πιθανή σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, με δεδομένο ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να σταθεί αυτοδύναμα.

Με δεδομένο SPD έχει ήδη απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ανανέωσης του μεγάλου συνασπισμού με την κ. Μέρκελ, και ουδείς θέλει να συνεργαστεί με το AfD, μοναδικός πιθανός σχηματισμός είναι η αποκαλούμενη «συμμαχία Τζαμάικα», που περιλαμβάνει το CDU-CSU, τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους.

Βγαίνουν τα νούμερα, ίσως όχι η πολιτική

Αριθμητικά η τρικομματική «Τζαμάικα», που ονομάζεται έτσι λόγω των χρωμάτων των κομμάτων, αρκεί για πλειοψηφία στη Βουλή.

Οι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές προβλέπεται να λάβουν περίπου 219 έδρες, τη στιγμή που η νέα Μπούντεσταγκ αναμένεται να αποτελείται από περισσότερες από 620. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες αποσπούν περίπου 70 έδρες και οι Πράσινοι περισσότερες από 60.

Όμως οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν ελάχιστα κοινά σημεία, ειδικά σε ό,τι αφορά την Ευρώπη. Οι πρώτοι είναι κάθετα αντίθετοι σε προγράμματα διάσωσης στην ευρωζώνη και σε περαιτέρω κοινοτικοποίηση των ευθυνών ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Τυχόν συνεργασία τους με την κ. Μέρκελ, ειδικά εάν αναλάβουν κάποιο κομβικό υπουργείο, θα μπορούσε να επηρεάσει τη στάση του Βερολίνου απέναντι στην Ελλάδα και στις προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν για μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Αντίθετα, οι Πράσινοι είναι υπέρ της εμβάθυνσης της ΕΕ.

Με αυτά τα δεδομένα μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες ώστε να ολοκληρωθούν οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στα τρία κόμματα. Υπενθυμίζεται ότι ο 2013, όταν Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες εν πολλοίς συμφωνούσαν σε πολλά ζητήματα, χρειάστηκαν σχεδόν τρεις μήνες ώστε να συγκροτηθεί κυβέρνηση.

Σχετικα αρθρα

Οικονομικός Covid χτυπά τις αγορές:Παγκόσμια διόρθωση προκαλούν Evergrande και οι τιμές του φυσικού αερίου

admin

Instagram: Το #1 τοξικό social media!

admin

Χ.Βλάδος:Το νέο λεφτόδεντρο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΧΑ:Αντίρροπες δυνάμεις

admin

Alpha Bank:Ισχυρή Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας

admin

Λαγκάρντ: Οι κρίσιμες αλλαγές που απαιτούνται στην ευρωζώνη-Tο χάσμα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο

admin

Η κινέζικη Lehman ταράζει τις αγορές

admin

Pfizer: Μειωμένη αποτελεσματικότητα με τον χρόνο – Πράσινο φως στην τρίτη δόση

admin

Bloomberg: Τι περιμένουμε τους επόμενους έξι μήνες της πανδημίας

admin

Οι φόβοι για διόρθωση πληθαίνουν στη Wall Street και προβληματίζουν την Ευρώπη

admin

Το Facebook έκανε τα “στραβά μάτια” για VIP χρήστες που “πάτησαν” τους κανόνες του

admin

Κλίμα vs Καπιταλισμού; – Jean P.Ferry

admin