Αν υπάρχει μία ομοιότητα ανάμεσα στο γερμανικό ακροδεξιό σχήμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) και σε αδελφά κόμματα ανά την Ευρώπη, αυτή είναι η έμφυτη τάση προς την αυτοκαταστροφή με συνεχείς εσωκομματικές ίντριγκες, ιδιαίτερα σε επίπεδο ηγεσίας. Στο Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας οι διαλυτικές τάσεις φτάνουν μέχρι τα άδυτα της οικογένειας Λεπέν. Στο Βερολίνο η Φράουκε Πέτρι, εκ των ηγετικών στελεχών της AfD, γίνεται πρωταγωνίστρια ενός μετεκλογικού σήριαλ, του οποίου η ίδια έχει εμπνευστεί το σενάριο και τη σκηνοθεσία. Και μάλιστα εδώ και πολλούς μήνες, όπως αποδεικνύεται τώρα.
Σύσσωμη εμφανίστηκε το πρωί της Δευτέρας η ηγεσία της AfD για τη συνέντευξη Τύπου μετά τις εκλογές. Σε μία επίδειξη ενότητας οι συμπροεδρεύοντες Γιοργκ Μόιτεν και Φράουκε Πέτρι χαμογελούσαν στις κάμερες μαζί με το ντουέτο των κορυφαίων υποψηφίων του κόμματος, δηλαδή τον Αλεξάντερ Γκάουλαντ και την Αλίς Βάιντελ. Όλοι μίλησαν για λίγο, αλλά η Φράουκε Πέτρι δεν έμεινε στα λόγια. Αφού ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι “θέλει να στραφεί στη Realpolitik, ώστε να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες μετά τις εκλογές του 2021” και ότι “γι αυτό αποφάσισε να μην ανήκει στην Κ.Ο. της AfD”, σηκώθηκε επί τόπου, πήρε την τσάντα της και αποχώρησε. Με ανοιχτό το στόμα έμειναν οι δημοσιογράφοι, αλλά και οι υπόλοιποι κορυφαίοι του κόμματος. Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ χαμογελούσε πικρά, ο Γιοργκ Μόιτεν κάτι έβλεπε μακριά στον ορίζοντα, η Αλίς Βάιντελ έπινε νερό.
Αμηχανία στην κομματική ηγεσία
Στο φουαγιέ η Φράουκε Πέτρι έκανε σύντομες δηλώσεις στους δημοσιογράφους που την ακολουθούσαν, στη συνέχεια μπήκε σε ένα αυτοκίνητο με φιμέ τζάμια και εξαφανίστηκε προς άγνωστη κατεύθυνση. Μετά από μισή ώρα η συνέντευξη συνεχίστηκε με τους εναπομείναντες τρεις κορυφαίους της AfD να προσπαθούν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα. “Δεν βοηθούν όλα αυτά” φιλοσοφούσε στο μικρόφωνο ο Γιοργκ Μόιτεν. “Αν η Φράουκε Πέτρι ήθελε να αποχωρήσει, έπρεπε πρώτα να το συζητήσει μαζί μας”, πρόσθετε η Άλις Βάιντελ. “Πάντως δεν χρειάζεται να πονοκεφαλιάζουμε και πάρα πολύ” κατέληξε ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία.
Όλοι θυμήθηκαν ότι από το καλοκαίρι, μετά την υποβάθμισή της στο συνέδριο της Κολωνίας, η Φράουκε Πέτρι “ήταν και δεν ήταν” στο κόμμα, τηρούσε αποστάσεις και αφοσιώθηκε περισσότερο στην προσωπική της ζωή. Άλλωστε ήταν έγκυος. Κάποιοι καλοθελητές βρήκαν ευκαιρία να διαδώσουν ότι “σε αυτό το διάστημα δεν πάτησε ούτε σε μία συνεδρίαση των κομματικων οργάνων”. Την Κυριακή έδωσε το παρών στο μετεκλογικό πάρτι, χωρίς να εμφανιστεί στην κεντρική σκηνή. Σε πολιτικό επίπεδο η Φράουκε Πέτρι έχει ακλόνητα επιχειρήματα: εξελέγη απευθείας από τους ψηφοφόρους, χωρίς λίστα. Και αυτό στη Σαξονία, όπου η AfD, χάρη και στη δική της προεκλογική καμπάνια, αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, ξεπερνώντας ακόμη και τους χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ. Το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στην αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της AfD. “Για να δούμε πόσοι από τους εκλεγμένους βουλευτές μας θα έρθουν όντως την Τρίτη” δηλώνει ο επικεφαλής της οργάνωσης του κόμματος στο Βερολίνο Γκέοργκ Παζντέρσκι. Και υποδηλώνει ότι όποιος δεν έρθει θα θεωρείται εφεξής “‘άνθρωπος της Πέτρι”.
Σενάρια για διάσπαση της AfD
Θεωρητικά η Φράουκε Πέτρι μπορεί να συστήσει δική της κοινοβουλευτική ομάδα, εάν την ακολουθήσουν 35 από τους 94 βουλευτές της AfD. Δεν είναι απίθανο το σενάριο. Μόνο στη Σαξονία το ακροδεξιό κόμμα έχει 11 βουλευτές. Υπό προϋποθέσεις πάντως θα μπορούσε να συστήσει και μία μικρότερη κοινοβουλευτική ομάδα, αποτελούμενη μόνο από τις τρεις απευθείας έδρες που κέρδισε η AfD στη Σαξονία. “Για να δούμε τί θα γίνει τις επόμενες μέρες…” λέει η ίδια σε τηλεοπτική συνέντευξη την Τρίτη, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην ξεδιαλύνει, αλλά και να εντείνει το μυστήριο. Βέβαια η αυστηρή Αλίς Βάιντελ, επίσης εκ των επικεφαλής της AfD, δηλώνει ότι “δεν υπάρχει πιο ανεύθυνη συμπεριφορά” και καλεί την επαναστημένη Πέτρι “να παραιτηθεί από το αξίωμά της και τη βουλευτική έδρα, πριν προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο κακό…” Σε ποιόν; Δεν το διευκρίνισε.
Απομένει το ερώτημα, αν η πανηγυρική αποχώρηση Πέτρι ήταν μία καλά προμελετημένη απόφαση ή προέκυψε αυθορμήτως. Η ίδια λέει ότι όχι, δεν ήταν μία παρόρμηση της στιγμής, αλλά κάτι που “το είχε σκεφτεί καλά”. Τώρα τα στελέχη της AfD διερωτώνται ποιός άλλος έχει “σκεφτεί” αυτό που σκέφτηκε και η Πέτρι. Οι πρώτες υποψίες στρέφονται στον σύζυγό της, Μάρκους Πρέτσελ, ο οποίος διευθύνει και την ισχυρή κομματική οργάνωση στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας. Συνέχεια του δράματος την Τρίτη.