Image default
Πρώτο Θέμα

Οι ιταλικές επιχειρήσεις δε χρειάζονται μια φτηνή λιρέτα τελικά

italian manufacturingΈχουμε γίνει τόσο εξοικειωμένοι με κακές οικονομικές ειδήσεις από την Ιταλία που λίγοι θα έχουν παρατηρήσει πως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης φαίνεται να ξαναπατά στα πόδια της.

Αυτό έχει βοηθήσει ορισμένους με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά έχει επίσης σημασία για το μέλλον της ζώνης του ευρώ: υπονομεύει ένα αντικείμενο πίστης μεταξύ των ευρωσκεπτικιστών, ότι το ενιαίο νόμισμα φυλακίζει τον φημισμένο κλάδο εξαγωγών της Ιταλίας.

Η ιταλική κυβέρνηση πρόσφατα αναβάθμισε τις προβλέψεις ανάπτυξης για το 2017, ανεβάζοντας τις στο 1,5% από 1,1% τον Απρίλιο. Η οικονομία αναμένεται να επεκταθεί με παρόμοιο ρυθμό τα επόμενα δύο χρόνια, ταχύτερα από αυτό που η κυβέρνηση υπολόγιζε μόλις πριν από πέντε μήνες.

Ο κύριος μοχλός αυτής της ανάπτυξης είναι οι εξαγωγές. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει τώρα να αυξηθούν κατά 4,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε σύγκριση με 3,7% τον Απρίλιο. Ενώ οι εισαγωγές αυξάνονται επίσης ταχύτερα από τις προβλέψεις, οι εξαγωγικές πωλήσεις φέρνουν μετρητά από το εξωτερικό, γεγονός που βοηθά την εγχώρια κατανάλωση να αναπτυχθεί με υγιή ρυθμό. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ιταλίας αναμένεται να αυξηθεί φέτος στο 2,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, έναντι ελλείμματος 3% το 2011.

Η παγκόσμια ανάκαμψη και το παγκόσμιο εμπόριο είναι ένα μεγάλο μέρος αυτής της ανάκαμψης. Αλλά συμβαίνει και κάτι άλλο: οι ιταλικές εταιρείες μαθαίνουν να είναι ανταγωνιστικές εντός των περιορισμών μιας σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας. Ένα νέο έγγραφο από μια ομάδα ερευνητών της Τράπεζας της Ιταλίας δείχνει ότι το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς της Ιταλίας κατέρρευσε κατά την πρώτη δεκαετία από τότε που οι εγχώριες συναλλαγματικές ισοτιμίες καθορίστηκαν στο ευρώ το 1998, αλλά τώρα σταθεροποιούνται. Μεταξύ της εισαγωγής του ενιαίου νομίσματος και της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι ιταλοί εξαγωγείς αγαθών υπέφεραν από έναν διπλάσιο ανταγωνισμό από χαμηλόμισθες αναδυόμενες αγορές, όπως η Κίνα, και οι εγχώριες τιμές αυξήθηκαν γρηγορότερα από ό, τι σε άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης, υπό τη νέα συναλλαγματική ισοτιμία. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν το θεμέλιο της ιταλικής οικονομίας, άργησαν ιδιαίτερα να προσαρμοστούν. Δεν επέτυχαν να επεκταθούν σε ταχέως αναπτυσσόμενες αναδυόμενες αγορές και να προχωρήσουν σε προϊόντα υψηλότερης ποιότητας που θα τους επέτρεπαν να σταματήσουν να ανταγωνίζονται στην τιμή.

Από την αρχή αυτής της δεκαετίας, ωστόσο, η Ιταλία έχει αρχίσει να αντιστρέφει την παλίρροια. Η οικονομία εξειδικεύεται ολοένα και περισσότερο σε τομείς, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, που δεν υποφέρουν από κινεζικό ανταγωνισμό. Υπάρχει επίσης μεγαλύτερη έμφαση στα αγαθά, όπως τα ποτά και τα τρόφιμα, όπου η Ιταλία μπορεί να διαφοροποιηθεί με το εμπορικό σήμα και τη φήμη, ανεξάρτητα από την τιμή. Τέλος, οι εσωτερικοί μισθοί και οι τιμές αυξάνονται κάπως πιο αργά από ό, τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρέχοντας μια μικρή ανταγωνιστική ώθηση.

Ένα καλό παράδειγμα αυτής της μετατόπισης είναι αυτό που συνέβη με τη Diadora, μια εταιρεία που κατασκευάζει αθλητικά παπούτσια και παπούτσια. Στη δεκαετία του 1970 και του 1980, η Diadora ήταν παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή παπουτσιών τένις, υποστηρίζοντας ακόμη και τον πρωταθλητή του Wimbledon Μπγιόρν Μποργκ πέντε φορές. Ο Μάρκο Μπετιόλ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία μειώθηκε στη δεκαετία του 2000, κάτω από τον ανταγωνισμό της φτηνότερης κινεζικής κατασκευής. Η Diadora έχει επιστρέψει από τότε: Το 2009, ένας νέος ιδιοκτήτης την απέκτησε, επανέφερε κάποια παραγωγή στη χώρα και επέστρεψε στην παραγωγή ποιοτικών παπουτσιών. Το στοίχημα, το οποίο φαίνεται να αποδίδει, είναι ότι οι πελάτες θα προσελκύονται από την ένδειξη των προϊόντων «Made in Italy», ακόμη και αν αυτά είναι πολύ πιο ακριβά.

Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ιταλίας είναι σημαντική όχι μόνο για τις εταιρείες της, αλλά και για τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Πριν από τη δημιουργία της νομισματικής ένωσης, το οικονομικό μοντέλο της Ιταλίας στηρίχθηκε σε ανταγωνιστική υποτίμηση – η εκτύπωση περισσότερων λιρετών για να γίνουν φθηνότερες οι ιταλικές εξαγωγές – γεγονός που θα βοηθούσε την Ιταλία να πωλεί αγαθά και υπηρεσίες στο εξωτερικό, ακόμη και σε βάρος του υψηλότερου πληθωρισμού. Ευρωσκεπτικά κόμματα, όπως η Λίγκα του Βορρά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, έχουν εδώ και καιρό υποστηρίξει ότι η συναλλαγματική ισοτιμία της Ιταλίας είναι υπερτιμημένη και ότι η επιστροφή στη λιρέτα είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. Η εμπειρία των τελευταίων δύο ετών έχει κάνει αυτό το αίτημα πολύ πιο δύσκολο να διατηρηθεί. Δεν προκαλεί έκπληξη που τα ίδια κόμματα φαίνονται πολύ λιγότερο πεπεισμένα για τον ευρωσκεπτικισμό τους.

Το πρόβλημα με τη νέα στρατηγική της Ιταλίας είναι ότι μπορεί να μη διαρκέσει. Οι ερευνητές της Τράπεζας της Ιταλίας προειδοποιούν ότι είναι περιορισμένα όσα μπορεί να πετύχει η πιο αργή αύξηση των μισθών και υψηλότερη ποιότητα μπορεί ελλείψει μιας σταθερής αναζωογόνησης της παραγωγικότητας. Η αύξηση της παραγωγικότητας της Ιταλίας τις τελευταίες δυόμισι δεκαετίες υπήρξε ελάχιστη και ενώ η ανάκαμψη συμβάλλει στην τόνωση της απασχόλησης, τα κέρδη από την αποδοτικότητα παραμένουν σε γενικές γραμμές περιορισμένα.

Ένας τρόπος για να είναι πιο παραγωγική η Ιταλία θα είναι η αύξηση των επενδυτικών της επιπέδων, τα οποία έπεσαν μετά την κρίση. Πέρυσι, η Ρώμη ξεκίνησε μια σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων για επιχειρήσεις που αγοράζουν νέο εξοπλισμό. Η αρχική αντίδραση ήταν απογοητευτική, καθώς οι επενδύσεις σε μηχανήματα και έρευνα και ανάπτυξη μειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2016. Ωστόσο, η πιο πρόσφατη έρευνα της Τράπεζας της Ιταλίας, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, δείχνει ότι το θετικό πνεύμα μπορεί να έχει επιστρέψει: Περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων εταιρειών θα ήθελαν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Μόνο το 15 τοις εκατό θέλουν να τις μειώσουν. Συνεπώς, η κυβέρνηση θα πρέπει να διατηρήσει τις φορολογικές της διευκολύνσεις, καθώς μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικότερες τώρα που η ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ωστόσο, οι ιταλικές επιχειρήσεις χρειάζονται πολύ περισσότερα από φορολογικά κίνητρα για να έχουν την εμπιστοσύνη να επενδύσουν. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έθεσε πρόσφατα την Ιταλία στην 43η θέση στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητάς της, προβάλλοντας προβλήματα σχετικά με την ποιότητα των θεσμών της, την αγορά εργασίας και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η Ιταλία κατευθύνεται στις κάλπες την άνοιξη: αυτή θα πρέπει να είναι μια ευκαιρία για τα σοβαρά πολιτικά κόμματα να συζητήσουν λύσεις σε αυτά τα προβλήματα και να απωθήσουν την παλιά ιδέα ότι η Ιταλία χρειάζεται μια φτηνή λιρέτα και όχι ένα ισχυρό ευρώ για να ευδοκιμήσει. Όπως έδειξαν τα τελευταία δύο χρόνια, η Ιταλία δεν χρειάζεται να αφήσει τη ζώνη του ευρώ για να ευδοκιμήσει. Η ευημερία της εξαρτάται από τις επιλογές των εγχώριων ηγετών της.  

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin