Image default
Πρώτο Θέμα

Οι ρυθμιστές της ευρωζώνης πιέζουν για αυστηρότερους κανόνες για τα κόκκινα δάνεια

bank siennaΟι εποπτικές αρχές των τραπεζών της ευρωζώνης πρόκειται να κλιμακώσουν τη σύγκρουση με την Ιταλία, πιέζοντας για αυστηρότερους κανόνες για την αντιμετώπιση ενός αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους περίπου 1 δις ευρώ που απομένει μετά την οικονομική κρίση της περιοχής.

Μετά την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σχέδια για να απαιτήσει από τις τράπεζες να διατηρήσουν περισσότερες εξασφαλίσεις έναντι νέων δανεισμών που γίνονται μη εξυπηρετούμενοι, οι εποπτικές αρχές της ζώνης του ευρώ επιθυμούν τώρα έναν παρόμοιο κανόνα για τις καθυστερήσεις των επισφαλών δανείων των τραπεζών, σύμφωνα με δύο πηγές εξοικειωμένες με τις συζητήσεις.

«Υπάρχει ένας πολύ ευρύς συνασπισμός μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών της ευρωζώνης υπέρ της αντιμετώπισης του υπάρχοντος αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως του μελλοντικού» δήλωσε ένα πρόσωπο με γνώση των συζητήσεων.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει. Έχει προηγουμένως υπαινιχθεί ότι θα σκλήρυνε την προσέγγισή της σε αυτό που είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και θα εξέδιδε νέες κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση των παλαιότερων δανείων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Οι δανειστές που εποπτεύονται άμεσα από την ΕΚΤ εκτίθενται σε δάνεια ύψους 915 δισεκατομμυρίων ευρώ ή περίπου 4% της συνολικής έκθεσης.

Στην Ιταλία, όπου το απόθεμα των επισφαλών δανείων είναι ένα ιδιαίτερα οξύ πρόβλημα, ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και οι ιταλικοί κεντρικοί τραπεζίτες έχουν ήδη αντιδράσει στην αλλαγή που πρότεινε η ΕΚΤ, λέγοντας ότι θα κάνει τις τράπεζες πιο διστακτικές να δανείσουν και να διακινδυνεύσουν μια νέα πιστωτική κρίση.

Οι ιταλικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εποπτεύονται στην εγχώρια αγορά, καθώς και εκείνες που εποπτεύονται από την ΕΚΤ, έχουν 326 δισεκατομμύρια ευρώ έκθεσης σε μη εξυπηρετούμενες πιστώσεις.

Μια ομάδα εργασίας της ΕΚΤ από επόπτες από τις εθνικές αρχές δημοσίευσε τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων την περασμένη εβδομάδα.

Αυτές οι αλλαγές απαιτούν από τις τράπεζες να καλύψουν πλήρως τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα εντός δύο ετών για το μη εξασφαλισμένο τμήμα του δανείου και επτά έτη για οποιοδήποτε τμήμα είναι εξασφαλισμένο με εγγύηση. Οι νέοι κανόνες δεν έχουν ακόμη υπογραφεί, με την ΕΚΤ να διοργανώνει δημόσια ακρόαση σχετικά με τις αλλαγές τον επόμενο μήνα.

Η Σάρον Ντόνερι, αναπληρώτρια κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, η οποία είναι επικεφαλής της ομάδας εργασίας, δήλωσε κατά την δημοσίευση των προτάσεων ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των δανείων παλαιού τύπου.

Ωστόσο, οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει έκτοτε. «Είμαστε σχετικά σίγουροι ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια καθαρή, διαφανή και συνεπή λύση παρόμοια με την πρόταση για τα μελλοντικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια», δήλωσε ένα πρόσωπο με γνώση των συζητήσεων. Τα ιταλικά μέλη της ομάδας αντιτίθενται στις αλλαγές.

Η αλλαγή θα αυξήσει ουσιαστικά το κόστος της κατοχής επισφαλών δανείων στους ισολογισμούς. Οι τιμές των μετοχών για μερικές μεσαίου μεγέθους τράπεζες μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα εξ αιτίας των προτάσεων και οι ευρωπαίοι νομοθέτες και τραπεζίτες έχουν εκφράσει την αντίθεση τους.

Ο κ. Μάρκο Ματσουκέλι, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Julius Baer στη Ζυρίχη, δήλωσε: «Είναι πολύ τιμωρητικό να υποχρεώσουμε τις τράπεζες να αποσβέσουν ολόκληρη την ονομαστική αξία των εξασφαλισμένων δανείων σαν να ήταν άχρηστες οι εγγυήσεις».

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των ιταλικών τραπεζών είναι 48,5% καλυμμένα με εξασφάλιση, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης κατά 45%.

Οι εποπτικές αρχές γνωρίζουν ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν χρόνο για να εκκαθαρίσουν τους ισολογισμούς από τα επισφαλή δάνεια. «Θα χρειαστούμε περίπου μια δεκαετία για να λύσουμε πλήρως το πρόβλημα», είπε ένας άνθρωπος εξοικειωμένος με το θέμα. «Κανείς δε θέλει να επιβάλει κανόνες τόσο σκληρούς ώστε ο τραπεζικός τομέας να μην μπορεί να τους αντιμετωπίσει. Κανείς δεν θέλει να συντρίψει την Ιταλία.»

Ο Τζιοβάνι Σαμπατίνι, γενικός διευθυντής της Ιταλικής Ένωσης Τραπεζών, επέκρινε την ΕΚΤ για την υπέρβαση μιας μεθόδου που συμφώνησαν οι αρχηγοί κυβερνήσεων της ΕΕ τον Ιούλιο. «Η προσέγγισή τους είναι πολύ αμφισβητήσιμη από νομική άποψη», δήλωσε ο κ. Σαμπατίνι.

Οι ιταλοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το απόθεμα των επισφαλών δανείων της Ιταλίας είναι μεγάλο αλλά διαχειρίσιμο. Επισημαίνουν τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών πτώχευσης και υποδηλώνουν ότι ο σωρός έχει περάσει την κορύφωσή του.  

Σχετικα αρθρα

Οι αποδόσεις των ομολόγων και πώς η Fed έχει χάσει τον έλεγχο

admin

Bloomberg: Βίλες και ξενοδοχεία στην Ελλάδα ψάχνουν οι Αμερικανοί

admin

Ποιο είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα του Ισραήλ

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin