Ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε ότι τα σπειροειδή επίπεδα του παγκόσμιου χρέους και της ρευστότητας αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, σε αποχαιρετιστήρια σχόλιά του ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Σε μια συνέντευξη με τους Financial Times, ο φιλοευρωπαίος, ο οποίος έχει κατευθύνει μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως τα τελευταία οκτώ χρόνια, δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν «νέες φούσκες» λόγω των τρισεκατομμυρίων δολαρίων που οι κεντρικές τράπεζες έχουν ρίξει στις αγορές.
Ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους για τη σταθερότητα στην ευρωζώνη, ιδίως εκείνους που δημιουργούνται από τους ισολογισμούς των τραπεζών που επιβαρύνονται από την κληρονομιά των μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά την κρίση.
Ο κ. Σόιμπλε, ισχυρός υποστηρικτής της δημοσιονομικής ορθότητας, κυριάρχησε στην ανταπόκριση της ευρωπαϊκής πολιτικής στην κρίση του χρέους της ευρωζώνης και κακολογήθηκε σε χώρες όπως η Ελλάδα ως αρχιτέκτονας της λιτότητας.
Αλλά θα τον θυμόμαστε κυρίως ως τον πιο έντονα φιλοευρωπαίο πολιτικό στο υπουργικό συμβούλιο της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, ειδικευμένος στην πώληση των πλεονεκτημάτων του ευρώ και της βαθύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σε ένα συχνά σκεπτικιστικό γερμανικό κοινό.
Ο κ. Σόιμπλε είπε στους FT ότι η ψηφοφορία του Brexit πέρυσι απέδειξε πόσο «ανόητο» ήταν να ακούμε τους «δημαγωγούς που λένε. . . πληρώνουμε πάρα πολλά για την Ευρώπη».
«Από αυτήν την άποψη, συνέβαλαν σημαντικά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», ανέφερε. «Αν και βραχυπρόθεσμα αυτό δε βοηθά πραγματικά τη Βρετανία».
Ο κ. Σόιμπλε πρόκειται να μεταβεί σε νέα θέση εργασίας ως πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής εν μέσω ανησυχίας για το πώς θα επηρεαστεί το κοινοβούλιο από την άφιξη 92 βουλευτών από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ένα λαϊκιστικό δεξιό κόμμα, που εξέπληξε το πολιτικό κατεστημένο κερδίζοντας 12,6% στις εκλογές του προηγούμενου μήνα.
Ο κ. Σόιμπλε, που θα συμμετάσχει στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του eurogroup τη Δευτέρα, προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμμάχους της Γερμανίας ότι η εκπληκτική επιτυχία του AfD δεν θα επηρεάσει με κανέναν τρόπο τη δέσμευση της χώρας για φιλελεύθερη δημοκρατία.
«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ότι η Γερμανία θα υποκύψει εκ νέου στον εθνικισμό», είπε.
Οι ψηφοφόροι της AfD ήταν δυσαρεστημένοι, αισθάνθηκαν αποκλεισμένοι, ήταν θυμωμένοι με την αντιληπτή αδικία και ανησυχούσαν για τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος άλλαζε. «Αλλά δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η δημοκρατία και το κράτος δικαίου βρίσκονται σε κίνδυνο», δήλωσε.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ο κόσμος κινδυνεύει να «ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων φουσκών».
«Οι οικονομολόγοι σε όλον τον κόσμο ανησυχούν για τους αυξημένους κινδύνους που απορρέουν από τη συσσώρευση όλο και περισσότερης ρευστότητας και την αύξηση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. Και εγώ προσωπικά ανησυχώ για αυτό» είπε.
Τα σχόλιά του έρχονται μια μέρα αφού η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ότι ο κόσμος απολαμβάνει την καλύτερη πορεία ανάπτυξης από την αρχή της δεκαετίας, αλλά προειδοποίησε για «απειλές στον ορίζοντα», από τα «υψηλά επίπεδα χρέους σε πολλές χώρες μέχρι την ταχεία πιστωτική επέκταση στην Κίνα, και την υπερβολική ανάληψη κινδύνων στις χρηματοπιστωτικές αγορές».
Οι απόψεις του κ. Σόιμπλε συμφωνούν επίσης με τις απόψεις της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, η οποία εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι η επιθετική νομισματική χαλάρωση από τις κεντρικές τράπεζες τροφοδότησε φούσκες στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.
Η BIS προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι ο κόσμος είχε γίνει τόσο συνηθισμένος στη φθηνή πίστωση που τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
Ο κ. Σόιμπλε υπερασπίστηκε την λιτότητα, λέγοντας ότι η λέξη ήταν, «αυστηρά μιλώντας, ένας αγγλοσαξονικός τρόπος να περιγράψουμε μια στέρεη οικονομική πολιτική που δεν βλέπει κατ’ ανάγκην τα περισσότερα ή μεγαλύτερα ελλείμματα ως καλό πράγμα».
Είπε ότι η τρέχουσα οικονομική άνθηση της Γερμανίας, με την αύξηση της εγχώριας ζήτησης και των επενδύσεων και το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας μετά την επανένωση, ήταν μια δικαίωση μιας οικονομικής πολιτικής που έδωσε προτεραιότητα στην «τήρηση των κανόνων» και στην αποφυγή των ελλειμμάτων. Υπό την επιμέλεια του, η χώρα έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς από το 2014.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο πάντα περιγελούσε τον καπιταλισμό της Ρηνανίας», ανέφερε, αντιπαραβάλλοντας το μοντέλο της κοινωνικής αγοράς που βασίζεται στη συναίνεση της Γερμανίας με τις ελεύθερες αγγλοαμερικανικές αγορές και την απορρύθμιση. «[Αλλά] είδαμε ότι τα εργαλεία της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς ήταν πιο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της [οικονομικής] κρίσης. . . από ό, τι στα μέρη όπου προέκυψε η κρίση.»
Ο κ. Σόιμπλε επαίνεσε τις «σθεναρές πρωτοβουλίες» του Εμανουέλ Μακρόν για την αναδιάρθρωση της ΕΕ, χωρίς να απευθυνθεί άμεσα στις προτάσεις της γαλλικής προεδρίας για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης. Είπε μόνο ότι το βασικό καθήκον που αντιμετωπίζει η περιοχή του ενιαίου νομίσματος είναι να «μειωθούν οι κίνδυνοι, οι οποίοι είναι ακόμη πολύ υψηλοί – σκεφτείτε τους ισολογισμούς των τραπεζών σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ».
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε αρκετά ανθεκτικοί εάν αντιμετωπίσουμε ποτέ μια νέα οικονομική κρίση», πρόσθεσε. «Δεν θα έχουμε πάντα τόσο θετικές οικονομικές περιόδους όσο έχουμε τώρα».