Image default
Πρώτο Θέμα

Οι οπτικές ίνες και το γρήγορο internet στην Ελλάδαoptical FiberΠολύς λόγος έχει γίνει τώρα τελευταία για την επένδυση των οπτικών ινών στις τηλεπικοινωνίες και την τεραστία άνοδο που αυτή θα επιφέρει στις ταχύτητες που θα απολαμβάνουμε όλοι εμείς οι τελικοί χρηστές. 
Ποια είναι όμως η αλήθεια των αριθμών;

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΕ WIND VODAFONE
       
ΧΛΜ ΟΠΤ.ΙΝΩΝ 43.000 4.400 5.200
ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΜΠΙΝΕΣ 13.000 2.732 2.705

Όμιλος ΟΤΕ

O Όμιλος ΟΤΕ υλοποιεί το μεγαλύτερο έργο επέκτασης του δικτύου οπτικών ινών σε όλη την Ελλάδα, ένα έργο σταθμό για την ανάπτυξη της χώρας.

Σε διάστημα μόλις 8 μηνών, ο Όμιλος ΟΤΕ ανέβασε τον αριθμό των καμπινών που είναι συνδεδεμένες με οπτικές ίνες σε σχεδόν 13.000, ολοκληρώνοντας με επιτυχία το πλάνο που είχε καταθέσει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την Α’ φάση του Κανονισμού Δικτύων Νέας Γενιάς.

Ως αποτέλεσμα, το δίκτυο COSMOTE είναι το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα, με συνολικό μήκος διαδρομής 43.000 χιλιόμετρα.

Επιπλέον, ο Όμιλος ΟΤΕ θα φέρει τις οπτικές ίνες σε ακόμη περισσότερες γειτονιές της χώρας, αναβαθμίζοντας 3.000 νέες καμπίνες, καθώς εγκρίθηκε από την ΕΕΤΤ η πρότασή του και για την Γ’ φάση του Κανονισμού, με περιθώριο ολοκλήρωσης 23 μήνες.

Στο τέλος του έργου, περίπου 2,9 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, σε 650 πόλεις, κωμοπόλεις και οικισμούς από όλη την Ελλάδα, θα έχουν πρόσβαση στο δίκτυο COSMOTE για ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες Internet μέσω οπτικών ινών, που αντιστοιχεί σε πάνω από το 60% των συνδέσεων της χώρας. Σημειώνεται ότι η τεχνολογία VDSL vectoring αφορά στο σύνολο του δικτύου πρόσβασης του ΟΤΕ, εκτός των καμπινών με καλωδιακή απόσταση μικρότερη από 550 μέτρα σε σχέση με το Αστικό Κέντρο (ΑΚ), στην οποία παρέχονται από τον ΟΤΕ και τους υπόλοιπους παρόχους υπηρεσίες VDSL από το κέντρο καθώς και υπηρεσίες οποιασδήποτε άλλης τεχνολογίας, η οποία είναι συμβατή με VDSL.

 Το δίκτυο πρόσβασης επεκτείνεται συνεχώς, καλύπτοντας το μεγαλύτερο δυνατό τμήμα της χώρας. Στο τέλος Φεβρουαρίου 2017 οι πελάτες ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, έφθαναν συνολικά τους 1.647.243, εκ των οποίων 238.436 ήταν συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων VDSL. 

Επιπρόσθετα παρέχονται ήδη υπηρεσίες υβριδικής τεχνολογίας πρόσβασης (speed booster), οι οποίες επιτρέπουν ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες πρόσβασης συνδυάζοντας την πρόσβαση του σταθερού (xDSL) και του κινητού δικτύου (3G/4G-LTE).

Δίκτυο ΟΤΕ

To δίκτυο κορμού του ΟΤΕ αποτελείται από οπτικές ίνες. Το δίκτυο μετάδοσης του ΟΤΕ έχει 1980 κόμβους NG-SDH, 14 DWDM εθνικούς και διεθνείς δακτυλίους των οποίων η συνολική χωρητικότητα υπερβαίνει τα 4 Tbps. Επιπλέον, υπηρεσίες IP πάνω από SDH, παρέχονται σε όλο το δίκτυο μεταφοράς.

Το δίκτυο μετάδοσης είναι η «πλατφόρμα» που εξυπηρετεί όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει ο όμιλος ΟΤΕ και έχει ως στόχο τη διασύνδεση όλων των ειδών των κυκλωμάτων από το δίκτυο πρόσβασης προς τους κόμβους συγκέντρωσης και κορμού (και το αντίστροφο). Το δίκτυο μετάδοσης του Ομίλου ΟΤΕ περιλαμβάνει Next-Generation Synchronous Digital Hierarchy (NG-SDH) δακτυλίους, Metro Ethernet κόμβους, ασυρματικές ζεύξεις και Dense Wavelength Division Multiplexing (DWDM) οπτικούς δακτυλίους, των οποίων η συνολική χωρητικότητα υπερβαίνει τα 4 Tbps.

Προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις κίνησης του δικτύου πρόσβασης, το δίκτυο μετάδοσης επεκτείνεται και αναβαθμίζεται συνεχώς, με εγκατάσταση νέων κόμβων, αναβάθμιση χωρητικοτήτων και προσθήκη επίγειων και υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών.

Το νέο δίκτυο μετάδοσης του ΟΤΕ, το οποίο ήδη αναπτύσσεται, θα βασίζεται στο πρωτόκολλο MPLS-TP και στην πλατφόρμα POTP (Packet Optical Transport Platform). Αυτή η νέα πλατφόρμα θα είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να εξυπηρετεί όλες τις packet-based ευρυζωνικές υπηρεσίες με ευελιξία και επεκτασιμότητα στο απαιτούμενο εύρος ζώνης. Το νέο δίκτυο μετάδοσης του ΟΤΕ θα υλοποιηθεί εντός των επόμενων τριών ετών και θα καλύπτει και  τις αγροτικές περιοχές της χώρας.

WIND

 Στη Wind ανατέθηκε η ανάπτυξη δικτύου πρόσβασης νέας γενιάς συνολικά σε 2.732 υπαίθριες καμπίνες, οι οποίες υπάγονται σε 23 αστικά κέντρα ΟΤΕ. Θα αναπτύξει τεχνολογία VDSL vectoring σε 1.666 υπαίθριες καμπίνες, VDSL vectoring σε συνδυασμό με G.Fast σε 806 καμπίνες (ποσοστό 29,5%), ενώ σε 260 καμπίνες η εταιρεία προτίθεται να υλοποιήσει αρχιτεκτονική FTTH (ποσοστό 9,5%). Η Wind έχει αναλάβει περιοχές σε Αττική (μεταξύ άλλων στα αστικά κέντρα Ακαδημίας, Φιλελλήνων, Κολωνού, Αιγάλεω, Νίκαιας, Κερατσινίου) και Θεσσαλονίκη, καθώς και σε Καλαμάτα, Λάρισα και Ηράκλειο Κρήτης.

Από το 2006 η εταιρεία έχει μπει δυναμικά στη διαδικασία της Αποδεσμοποίησης του Τοπικού Βρόχου έχοντας σήμερα 271 συνεγκαταστάσεις σε κόμβους του ΟΤΕ.

Η ανάπτυξη του δικτύου σταθερών επικοινωνιών της WIND εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενώ συνεχώς επεκτείνεται και σε νέες περιοχές.

H WIND είναι από τις πρωτοπόρους εταιρείες στο χώρο της Ελληνικής Τηλεπικοινωνιακής αγοράς στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Εισήγαγε πρώτη σε ευρεία κλίμακα την τεχνολογία Voice over IP βασισμένη σε τεχνολογία τύπου NGN (Δικτύου Επόμενης Γενιάς).

Οι υπηρεσίες προσφέρονται μέσω της Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο με χρήση προηγμένης τεχνολογίας (DSLAM/MSAN) η οποία επιτρέπει τη σύγκλιση υπηρεσιών φωνής και δεδομένων (Internet) πάνω από την ίδια δικτυακή υποδομή οπτικών ινών που η WIND διαθέτει.

Δίκτυο Σταθερών Επικοινωνιών Wind

 •        Πάνω από 4.400 χλμ Εθνικό Δίκτυο Οπτικών ινών
 •        Διεθνής χωρητικότητα 60 Gbps
 •        GR-IX: 10 Gbps
 •        271 συνεγκαταστάσεις σε κόμβους ΟΤΕ
 •        Καλύπτει Αττική, Θεσσαλονίκη και σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις, αλλά και αγροτικές περιοχές και νησιά
 •        Υποβρύχια καλώδια οπτικών ινώv μεταξύ:
 •        Eλλάδας – Ιταλίας
 •        Κρήτης – Πελοποννήσου
 •        Πελοποννήσου- Στερεάς Ελλάδας

VODAFONE

Στη Vodafone ανατέθηκε η ανάπτυξη δικτύου πρόσβασης νέας γενιάς συνολικά σε 2.705 υπαίθριες καμπίνες, οι οποίες βρίσκονται σε καλωδιακή απόσταση μεγαλύτερη των 550 μέτρων και οι οποίες υπάγονται σε 25 αστικά κέντρα ΟΤΕ. Στις 1.905 υπαίθριες καμπίνες που αναλαμβάνει η Vodafone (ή στα 19 αστικά κέντρα ΟΤΕ) θα αναπτύξει τεχνολογία VDSLvectoring (οπτική ίνα μέχρι τις υπαίθριες καμπίνες), ενώ σε 711 καμπίνες (ή σε 6 αστικά κέντρα ΟΤΕ), ποσοστό δηλαδή επί του συνόλου των καμπινών 26%, προτίθεται να υλοποιήσει αρχιτεκτονική FTTH (οπτική ίνα έως τα σπίτια). Στις περισσότερες των περιπτώσεων η κάλυψη θα είναι μεγαλύτερη από το 50% που είναι η συμβατική της υποχρέωση. Στις περιοχές που έχει αναλάβει η Vodafone περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, αυτές που καλύπτονται από τα αστικά κέντρα της Ακρόπολης, της Αχαρνών, της Αλεξάνδρας, του Γηροκομείου, του Νέου Κόσμου, του Βύρωνα και της Φρεαττύδας στην Αττική, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, ενώ οι επαρχιακές πόλεις στις οποίες έχει αναλάβει αστικά κέντρα τους είναι η Πάτρα, τα Ιωάννινα, η Κοζάνη, η Βέροια και ο Βόλος. 

Βασικά μεγέθη του δικτύου Vodafone

Εκτεταμένο δίκτυο υποδομής οπτικών ινών, με συνολικό μήκος > 5.200 χλμ:

 • περισσότερα από 365 σημεία παρουσίας με 75% εθνική κάλυψη μέσα στο 2014
 • περισσότερες από 700.000 εγκατεστημένες γραμμές ευρυζωνικής πρόσβασης (xDSL) σε όλη την Ελλάδα
 • περισσότερες από 1.5000 εγκαταστάσεις με παροχή γραμμών υψηλής χωρητικότητας (fiber to the building) σε εταιρικούς πελάτες

Υψηλής χωρητικότητας διασυνδέσεις:

 • διεθνής: 70 Gbps
 • με το GR-IX: 20 Gbps

Ι.Α.Φ

Σχετικα αρθρα

Οι αποδόσεις των ομολόγων και πώς η Fed έχει χάσει τον έλεγχο

admin

Bloomberg: Βίλες και ξενοδοχεία στην Ελλάδα ψάχνουν οι Αμερικανοί

admin

Ποιο είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα του Ισραήλ

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin