Image default
Πρώτο Θέμα

40.000 ιταλικές επιχειρήσεις στο κενό λόγω της κατάρρευσης 2 τραπεζών

venetoΗ Γαληνοτάτη Δημοκρατία, όπως ήταν γνωστή η περιοχή γύρω από τη Βενετία για μια χιλιετία, είναι τώρα το προβληματικό επίκεντρο μιας τραπεζικής κατάρρευσης που απειλεί να εκτροχιάσει μια από τις μεγάλες επιτυχίες της παγκοσμιοποίησης.

Η βάση των εμπορικών σημάτων όπως οι Benetton, De’Longhi, Geox και Luxottica, το Βένετο φιλοξενεί έως και 40.000 μικρές επιχειρήσεις ξαφνικά σε εκκρεμότητα χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδότηση ύστερα από την κατάρρευση ενός ζεύγους περιφερειακών τραπεζών τον Ιούνιο.

Οι καταστροφές των Popolare di Vicenza και Veneto Banca, οι οποίες εξάλειψαν επίσης τις αποταμιεύσεις ζωής πολλών από τους 200.000 μετόχους τους, προκάλεσαν οικονομικές και πολιτικές διαταραχές που έγιναν αισθητές από τη Ρώμη ως τη Φρανκφούρτη. Ο θυμός για αυτό που πολλοί θεωρούν χαλαρή επίβλεψη από τις εθνικές αρχές πυροδοτεί ένα κίνημα για περισσότερη αυτονομία που ήδη ενθαρρύνεται από τις προσπάθειες της Καταλονίας να χωριστεί από την Ισπανία.

«Ο πόνος για τις τράπεζες του Βένετο μπορεί να έχει τελειώσει, αλλά ο πόνος για τις επιχειρήσεις του Βένετο μόλις αρχίζει”, δήλωσε ο Αντρέα Αρμάν, δικηγόρος που συμβουλεύει μερικές από τις εταιρείες και τα άτομα που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο χτύπημα. «Αρχίζουμε να βλέπουμε τις συνέπειες της κατάρρευσης και αυτό που βλέπουμε είναι ανησυχητικό.»

Κουρνιασμένο ανάμεσα στις Άλπεις και την Αδριατική, το Βένετο φιλοξενεί περίπου 5 εκατομμύρια ανθρώπους. Όπως και η Καταλονία, έχει μια ναυτική κληρονομιά, τη δική του γλώσσα και τα εισοδήματά του πολύ πάνω από τον εθνικό μέσο όρο. Ο πρόεδρος του Βένετο Λούκα Τζάια, που αποκαλεί την Ιταλία και τις 64 κυβερνήσεις της σε 71 χρόνια ένα «πτωχευμένο κράτος», σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα ενός μη δεσμευτικού δημοψηφίσματος στις 22 Οκτωβρίου για να πιέσει τη Ρώμη για περισσότερη αυτονομία. Τρεις από τους τέσσερις κατοίκους του Βένετο θέλουν περισσότερη τοπική εξουσία και το 15% θα υποστηρίξει την πλήρη ανεξαρτησία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Demos που δημοσιεύεται από την La Repubblica αυτή την εβδομάδα.

Ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, Intesa Sanpaolo SpA, κατέβαλε συμβολικό ποσό για να αποκτήσει τα πιο υγιή μέρη των δύο δανειστών του Βένετο, η κρατική οντότητα που θα απορροφήσει τα προβληματικά δάνεια των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ (21,3 δισεκατομμύρια δολάρια) που είχαν συγκεντρώσει οι τράπεζες, δεν είναι ακόμα πλήρως λειτουργική. Αυτό έχει αφήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην τύχη τους – σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να διεξάγουν τις λειτουργίες τους.

«Πολλοί από αυτούς τους δανειολήπτες είναι κερδοφόρες εταιρείες, αλλά είναι κολλημένοι στο κενό», δήλωσε ο Μάουρο Ροτσέσο, επικεφαλής της Fidi Impresa e Turismo Veneto, μιας χρηματοπιστωτικής εταιρείας που παρέχει ασφάλεια σε εταιρείες που αναζητούν πιστώσεις. «Δεν έχουν πλέον αντισυμβαλλόμενο και δεν μπορούν να βρουν νέο κεφάλαιο από έναν νέο δανειστή λόγω της έκθεσής τους στις δύο τράπεζες του Βένετο.»

Ένας κατασκευαστής κοντά στην Πάντοβα, ο οποίος ζήτησε να μην ονομαστεί, πίστευε ότι είχε λύσει το πρόβλημα χρηματοδότησής του όταν βρήκε αγοραστή για ένα εμπορικό κτίριο κατά μήκος της εθνικής οδού που συνδέει τη Βενετία και τη Βερόνα – μόνο για να αναγκαστεί να σταματήσει την πώληση όταν ένα δάνειο της Veneto Banca συνδεδεμένο με το ακίνητο ανατέθηκε στο SGA.

Είναι ακόμα χειρότερα για τον Τόνι Κοσταλούνγκα, ο οποίος στα 71 συνεχίζει να εργάζεται στον κατασκευαστή εξαρτημάτων μηχανών που ξεκίνησε στο Σκίο, έναν βιομηχανικό κόμβο στους πρόποδες. Ο Κοσταλούνγκα, ο οποίος σηκώνεται στις 1 π.μ. και συχνά εργάζεται ως το μεσημέρι, δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να πληρώσει το προσωπικό του εγκαίρως επειδή η πιστωτική του γραμμή έληξε «χωρίς προειδοποίηση ή εξήγηση» στις 11 Σεπτεμβρίου, αφού το SGA ανέλαβε τη πιστωτική του γραμμή από τη Veneto Banca .

«Έχασα λίγες πληρωμές δανείων κατά τη διάρκεια της χειρότερης ύφεσης, αλλά δεν έχω χάσει ποτέ μια πληρωμή σε έναν εργαζόμενο ή προμηθευτή μέχρι τον περασμένο μήνα», ανέφερε ο Κοσταλούνγκα.

Ακόμα και ένα τέλειο πιστωτικό σκορ είναι άχρηστο στο Βένετο τώρα, εάν η μόνη εγγύησή σας είναι αποθεματικό σε κάποια από τις δύο τράπεζες, που ήταν πολυπόθητες επενδύσεις για γενιές ντόπιων.

Ο Αγκοστίνο Μπονόμο, ένας αρτοποιός στο Ασιάγκο, ένα αλπικό θέρετρο γνωστό για το τυρί του, δήλωσε ότι πηγαίνει αρκετά καλά για να επεκτείνει, αλλά αγωνίζεται να πάρει το δάνειο που χρειάζεται για να προσθέσει έναν φούρνο, επειδή τα 350.000 ευρώ μετοχών της τράπεζας Vicenza που οι πρόγονοί του άρχισαν να συγκεντρώνουν πριν από έναν αιώνα είναι άχρηστα. Αυτό είναι μόνο ένα κλάσμα των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ πλούτου που εξαφανίστηκε εδώ από το 2015.

«Φυλάξαμε με ζήλο αυτές τις μετοχές, όπως θα έκανε κανείς με μπάρες χρυσού», δήλωσε ο Μπονόμο, 60 ετών, ο οποίος επίσης διευθύνει το κύριο λόμπι των μικρών επιχειρήσεων του Βένετο. «Η αγορά του μετοχών της τράπεζάς σας ήταν το παραδοσιακό πράγμα έκανε κανείς. Το πήραμε στραβά.»

Μέσα από τα βάθη της ύφεσης της Ιταλίας που ξεκίνησε με την παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από μια δεκαετία, η Popolare di Vicenza και η Veneto Banca συνέχισαν να επεκτείνουν τον εταιρικό δανεισμό τους, ακολουθώντας μια τάση στη βιομηχανία. Μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, τα ανεξόφλητα δάνειά τους ανήλθαν σε 46 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου το 40% των οποίων ήταν μη εξυπηρετούμενα. Ο λόγος αυτός ήταν διπλάσιος από τον ιταλικό μέσο όρο και ακόμη περισσότερο από ό, τι η Banca Monte dei Paschi di Siena με έδρα τη Σιένα είχε προτού η κυβέρνηση παρέμβει για να κρατήσει την παλαιότερη τράπεζα του κόσμου στη ζωή.

Οι πρώην διευθυντές και στις δύο τράπεζες του Βένετο διερευνούνται μετά την διαπίστωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι προέτρεψαν πελάτες να δανειστούν περισσότερα χρήματα για να αγοράσουν μετοχές των τραπεζών, ενισχύοντας τεχνητά τα αποθεματικά. Οι κανονιστικές δηλώσεις δείχνουν ότι δάνεισαν 3 δισεκατομμύρια δολάρια για τον σκοπό αυτό από το 2013 έως το 2016.

«Είναι ένα σκάνδαλο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Intesa Sanpaolo, κ. Κάρλο Μεσίνα, στις 10 Οκτωβρίου, όταν η τράπεζά του ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ταμείου ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τους πελάτες με χαμηλό εισόδημα που έχασαν τα πάντα αγοράζοντας μετοχές των τραπεζών. «Πρόδωσαν την εμπιστοσύνη των πελατών τους.»

Ο αναμενόμενος επαναδιορισμός του κυβερνήτη της Τράπεζας της Ιταλίας, Ιγκνάτσιο Βίσκο, ανατράπηκε αυτήν την εβδομάδα από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα λόγω της αντιμετώπισης των τραπεζικών κρίσεων. «Υπάρχει ανάγκη να αλλάξει σελίδα» στην κεντρική τράπεζα, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε δημοσιογράφους την Τετάρτη. «Ίσως κάποιος να μας εξηγήσει τι συνέβη όσον αφορά την έλλειψη εποπτείας και τα προβλήματα που υπήρχαν.»

Πολλοί μέτοχοι χτυπήθηκαν δύο φορές. Αφού η ΕΚΤ απαγόρευσε στις τράπεζες να αγοράσουν πίσω τις ίδιες μετοχές τους το 2014, προσέφεραν στους πελάτες τους που επιθυμούσαν να εξαργυρώσουν δάνεια χαμηλού επιτοκίου. Αλλά μόλις η αξία του μετοχικού κεφαλαίου έφτασε στο μηδέν, το επιτόκιο που έπρεπε να πληρώσουν εκτοξεύθηκε αμέσως.

Ο Γουόλτερ Μπασέτζιο, συνταξιούχος ηλικίας 74 ετών στη Μοντεμπελούνα, όπου ιδρύθηκε η Veneto Banca το 1877, δήλωσε ότι η τράπεζα και οι υπάλληλοί της ήταν σαν την οικογένεια για όσο θυμάται. Όταν αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί το 2009, πώλησε το μισό του σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτου και επένδυσε τα έσοδα σε μετοχές της τράπεζάς του χωρίς δισταγμό – αυτό έκαναν όλοι. Το κόστισε 800.000 ευρώ.

«Η Veneto Banca ήταν σαν μια μαμά για τους ανθρώπους που ζουν εδώ, προστατεύοντάς τους όταν ήταν απαραίτητο και πάντα δίκαιη με τους ανθρώπους», είπε πίνοντας εσπρέσο στην πλατεία της πόλης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Πιέρ Πάολο Μπαρέτα δήλωσε σε συνέντευξή του στο Μιλάνο τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κρατήσει στη ζωή όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις του Βένετο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με χρέη που κατέχει τώρα το SGA.

«Είμαστε σίγουροι ότι ο Βένετο θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ηγετικό ρόλο του ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης για την Ιταλία», δήλωσε ο Μπαρέτα.

Καθώς οι αξιωματούχοι επεξεργάζονται το νομικό πλαίσιο του SGA, οι διευθυντές του διαπραγματεύονται με τους εθνικούς δανειστές, συμπεριλαμβανομένης της Intesa και της Banca Ifis, για να ξεκινήσουν τη διαχείριση των δανείων, σύμφωνα με ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα.

Ενώ οι πολυεθνικές εταιρείες του Βένετο έμειναν σε μεγάλο βαθμό αλόβητες από την κατάρρευση των τραπεζών, το σύστημα χρηματοδότησης που στήριζε τη μεταμόρφωση της περιφέρειας από μια αγροτική οικονομία σε μια κατασκευαστική δύναμη τον περασμένο μισό αιώνα δε θα είναι ξανά το ίδιο.

«Οι τράπεζες του Βένετο έχουν ζωτική σημασία για τη δημιουργία και την υποστήριξη χιλιάδων μικρών εταιρειών, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας», δήλωσε ο Λουίτζι Τζινγκάλες, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σικάγο. «Αυτό το μοντέλο έχει εξαφανιστεί τώρα.» 

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin