Image default
Πρώτο Θέμα

Η οικονομική πίεση στη Γερμανία προσφέρει ελπίδες στο Brexit

angie and mayΜία από τις προσδοκίες αμέσως μετά το δημοψήφισμα του Brexit ήταν ότι η Γερμανία θα ερχόταν τελικά σε βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω των εμπορικών της συμφερόντων.

Αυτή η πρόβλεψη φαινόταν λίγο ασταθής, υπό το πρίσμα της σκληρής διαπραγματευτικής θέσης που υιοθέτησε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Αλλά ήταν σωστή σκέψη. Καθώς πλησιάζουμε την κρίσιμη προθεσμία του Δεκεμβρίου στον πρώτο γύρο των συνομιλιών του Brexit, η γερμανική γλώσσα έχει μαλακώσει σημαντικά.

Δεν ήταν ποτέ ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι οι γερμανικές εταιρείες δεν θα είχαν τίποτα να πουν αν αντιμετώπιζαν την πιθανότητα μιας ξαφνικής και βάναυσης περικοπής στις αλυσίδες εφοδιασμού. Το 2016, η Γερμανία παρουσίασε εμπορικό πλεόνασμα με το Ηνωμένο Βασίλειο ύψους 50,4 δισεκατομμυρίων ευρώ – 1,6 τοις εκατό του γερμανικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος – το μοναδικό μεγαλύτερο διμερές εμπορικό πλεόνασμα με οποιαδήποτε χώρα.

Αλλά υπάρχει και ένας άλλος λόγος για την πιο εποικοδομητική στάση της Γερμανίας, που δεν υπήρχε πριν από ένα χρόνο. Η κ. Μέρκελ πρόκειται να διαπραγματευτεί μια από τις πιο ακριβές συμφωνίες συνασπισμού στη γερμανική ιστορία. Η απερχόμενη κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει ένα μετρίως μεγάλο δημοσιονομικό πλεόνασμα, το οποίο η κα Μέρκελ θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει για να ικανοποιήσει τα ειδικά συμφέροντα των μελλοντικών εταίρων του συνασπισμού, των Ελεύθερων Δημοκρατών και των Πρασίνων. Ακούγονται εκτιμήσεις για μια δημοσιονομική επέκταση άνω του 1% του ΑΕΠ, αν και αυτό είναι σαφώς το απώτερο όριο του τι είναι δυνατό κάτω από το ανώτατο όριο του χρέους στο γερμανικό σύνταγμα. Όσο πιο κοντά πλησιάζει ο συνασπισμός στο όριο αυτό, τόσο λιγότερος δημοσιονομικός χώρος θα υπάρξει για κάθε γερμανική γενναιοδωρία στην ΕΕ.

Αυτή η επικείμενη οικονομική κρίση αλλάζει τη θέση της Γερμανίας για το Brexit με συγκεκριμένους τρόπους. Η Γερμανία θέλει σαφώς να αποφύγει την κατάρρευση των συνομιλιών του Brexit. Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα προκαλούσε μια υπαρξιακή κρίση στην ΕΕ, δεδομένου ότι ούτε η Γερμανία ούτε η Γαλλία θα ήταν διατεθειμένη να καλύψει το κενό. Αλλά ενώ η Γερμανία θέλει μια συμφωνία, δεν θέλει και να εξαπατηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Γερμανία δεν επιδιώκει να επωφεληθεί από την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά έχει δίκιο να επιμείνει σε ένα ουδέτερο από πλευράς κόστους Brexit. Αν και όταν η κ. Τερέζα Μέι, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, προσφέρει την απαραίτητη σαφήνεια σχετικά με τα οικονομικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η ΕΕ πρέπει να αρνηθεί να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit στη δεύτερη φάση, με συνομιλίες για τη μεταβατική περίοδο και το μελλοντικό εμπορικό καθεστώς.

Η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit θα είναι πολύ πιο δύσκολη από την πρώτη. Είναι σχετικά βέβαιο ότι τα διάφορα μεταβατικά νομικά θέματα μπορούν να ταξινομηθούν, αλλά η μόνιμη εμπορική συμφωνία θα είναι πολύ περίπλοκη. Κυκλοφόρησε μια ενδιαφέρουσα ιστορία την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ετοιμάσει ένα τετρασέλιδο σημείωμα σχετικά με τα περιγράμματα μιας μελλοντικής συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας. Το έγγραφο επιδιώκει πολύ περισσότερα από μια ζώνη χωρίς δασμούς για τα μεταποιημένα προϊόντα. Προτείνει συνεργασία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας, της τρομοκρατίας και σε ορισμένες επιλεγμένες βιομηχανίες υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εταιρειών. Τα χρηματοπιστωτικά ήταν χαρακτηριστικά απόντα.

Αυτό δεν είναι επίσημο έγγραφο. Η θέση της κας Μέρκελ μπορεί να είναι διαφορετική. Αλλά μια χώρα στη μέση της Ευρώπης με υπερβολικά μεγάλο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών δεν μπορεί να αντέξει το χάος του Brexit. Τα συμφέροντα της οικονομίας και της ασφάλειας αλληλεπιδρούν – εξ ου και η συμμετοχή του υπουργείου Εξωτερικών.

Αυτό που δεν βλέπει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου με αρκετή σαφήνεια είναι ότι μια τέτοια ολοκληρωμένη συμφωνία σύνδεσης θα έρθει με τίμημα. Δεν είναι πιθανό η ΕΕ να συμφωνεί με την ελεύθερη κυκλοφορία αεροπορικών εταιρειών ή πυρηνικών υλικών χωρίς την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων. Αυτό μας φέρνει πίσω στη μετανάστευση, το ζήτημα στο επίκεντρο των συνομιλιών του Brexit. Αν το Ηνωμένο Βασίλειο περιορίσει τη μετακίνηση των πολιτών της ΕΕ στη Βρετανία, είναι δύσκολο να δούμε πώς μια εμπορική συμφωνία μπορεί να επεκταθεί πολύ πέρα ​​από την απελευθέρωση από δασμούς για τα μεταποιημένα προϊόντα.

Ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνούσε με την ελεύθερη κυκλοφορία, είναι απίθανο η ΕΕ να δεχτεί τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε μια εμπορική συμφωνία. Η κ. Μέι επέλεξε ένα Brexit χωρίς συμμετοχή στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση. Η επιλογή αυτή καθορίζει το εξωτερικό εύρος της μελλοντικής σχέσης. Δεν υπάρχει πιθανότητα το City  του Λονδίνου να διατηρήσει το σημερινό του επίπεδο πρόσβασης στην ευρωπαϊκή αγορά – αν και μπορεί να υπάρξουν συμφωνίες για ορισμένες υποκατηγορίες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Δεν ήταν ποτέ η βέλτιστη ρύθμιση το κύριο οικονομικό κέντρο της ευρωζώνης να βρίσκεται εκτός των συνόρων της. Αυτός είναι ο τομέας όπου τα έθνη του ευρώ βλέπουν ένα προφανές πλεονέκτημα ως αποτέλεσμα του Brexit. Δε θα το παραχωρήσουν εύκολα.

Αυτό που δημιουργεί κάποια αισιοδοξία ότι η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταλήξουν σε μια ευρεία συμφωνία συνεργασίας είναι η τρέχουσα τάση της καθαρής μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία έχει πέσει γρήγορα. Μέχρι τη στιγμή που οι εμπορικές συνομιλίες φτάσουν σε κρίσιμο σημείο, και οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το τίμημα ενός συμβιβασμού αξίζει να πληρωθεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποφύγει ένα χείλος γκρεμού το 2021 ή το 2022. Η Γερμανία δε θέλει να χάσει τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα ατυχήματα είναι πάντοτε δυνατά σε οποιοδήποτε στάδιο. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι τα συμφέροντα ευθυγραμμίζονται.

Σχετικα αρθρα

Ο Άλμπερτ Μπουρλά βοήθησε να σωθεί ο κόσμος – Μπορεί να σώσει και τη μετοχή της Pfizer;

admin

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

admin

Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

admin