Image default
Πρώτο Θέμα

Όσο πιο δύσκολο γίνεται το Brexit, τόσο πιο απαραίτητο φαίνεται

brexit londonΚανέναν δεν εξέπληξε το γεγονός ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνήθηκαν να προχωρήσουν τις συνομιλίες του Brexit στη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μίλησαν για την πρόοδο και υπονόησαν ότι θα υπάρξει περισσότερο στην επόμενη συγκέντρωση τον Δεκέμβριο, αλλά αυτή η καμπάνια ενθάρρυνσης δεν πρέπει να σκιάζει τη μεγαλύτερη εικόνα. Η διαδικασία κινείται πολύ αργά και με κάθε εβδομάδα που περνάει αυξάνονται οι πιθανότητες μιας χαοτικής αναχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Όσο πιο κοντά εμφανίζεται αυτή η καταστροφή, τόσο πιο σίγουρο είναι ότι η Βρετανία έχει υπολογίσει λανθασμένα – και τόσο περισσότερο ενισχύεται η άποψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε δίκιο να θέλει ένα διαζύγιο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε δύσκαμπτο μέλος της ΕΕ καθ ‘όλη τη διάρκεια. Καθώς η ένωση ενσωματώνεται περαιτέρω κατά τα επόμενα χρόνια – κάτι που ίσως πρέπει να κάνει, αν είναι για να πετύχει – η δυσφορία της Βρετανίας αναγκαστικά θα μεγαλώσει. Το Ηνωμένο Βασίλειο χρειαζόταν μια ουσιαστικά νέα σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Αλλά η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει δουλέψει για να δημιουργήσει αυτό το νέο καθεστώς – ένα είδος συνεργατικής συμμετοχής – από μια θέση ισχύος μέσα στην ένωση. Η προσέγγισή της για τη δημιουργία του ευρώ θα μπορούσε να ήταν η πρότυπη: Να είναι μια ενόχληση, να αρνηθεί να ακολουθήσει, και να κερδίσει ειδική απαλλαγή. Αντί αυτού, απειλώντας να εγκαταλείψει εντελώς την Ένωση, σε ένα χρονοδιάγραμμα που καθορίστηκε από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο παρέδωσε το μεγαλύτερο μέρος της διαπραγματευτικής του δύναμης. Αυτό το τεράστιο τακτικό λάθος θα κοστίσει.

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις εξόδου είναι η απόδειξη. Ταυτόχρονα, ωστόσο, εφιστά την προσοχή στις ίδιες τις πτυχές του ευρωπαϊκού σχεδίου που απασχολούν περισσότερο τόσους βρετανούς – όχι μόνο το 52% που ψήφισαν την έξοδο (παρά τις ατελείωτες προειδοποιήσεις) αλλά και έναν άγνωστο αριθμό απρόθυμων Remainers.

Η δυσκολία της απεμπλοκής της νομοθεσίας της ΕΕ από το νόμο του Ηνωμένου Βασιλείου και η επαναφορά των διεθνών δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου σε βάση κυρίαρχων χωρών γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη. Η απειλή τεράστιας αναστάτωσης είναι πραγματική. Ωστόσο, η κλίμακα και η πολυπλοκότητα του έργου αυτού δείχνουν επίσης πόσο βαθιά και ευρύτατα η ΕΕ έχει διεισδύσει στη βρετανική διακυβέρνηση. Λίγοι ισχυρίζονται ότι το ευρωπαϊκό σύστημα δημοκρατικής λογοδοσίας έχει αναπτυχθεί σε ανάλογο βαθμό. Έτσι, όσο πιο δύσκολο είναι να βγεις, τόσο πιο εμφανές είναι το «δημοκρατικό έλλειμμα» της Ένωσης.

Για πολλούς βρετανούς σχολιαστές, στην πραγματικότητα, η επικείμενη αναταραχή σημαίνει ότι δεν ήταν ποτέ θέμα σύγκρισης μακροπρόθεσμων πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της ένταξης στην ΕΕ: Δεν υπήρχε καμία πραγματική επιλογή, κατά την άποψή τους, πέραν της παραμονής. Αυτό όμως εφιστά την προσοχή σε ένα άλλο πρόβλημα. Το αμετάκλητο της ένταξης στην ΕΕ δεν είχε προηγουμένως διαφημιστεί. Μέχρι πρόσφατα, το άρθρο 50 στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες υποτίθεται ότι επιβεβαίωνε ότι η συμμετοχή στο σχέδιο ήταν εθελοντική, εξαρτώμενη και υποκείμενη στη λαϊκή συγκατάθεση. Τώρα απεικονίζεται από τους Remainers ως ένα είδος ρήτρας αυτοκτονίας.

Θυμηθείτε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η «στενότερη ένωση» εξακολουθεί να αποτελεί κατευθυντήρια αρχή και, με τη δημιουργία του ευρώ, η βαθύτερη ολοκλήρωση έχει καταστεί πρακτική αναγκαιότητα. Αυτό συμβαίνει – άστατα, δύσκολα και οδηγώντας προς ένα άγνωστο τέλος. Αλλά αν η εγκατάλειψη της ΕΕ είναι τώρα δύσκολη, πόσο πιο δύσκολη θα είναι σε δέκα χρόνια ή σε 20; Και τότε, τι είδους ένωση θα είναι η ΕΕ;

Έτσι, αφενός, το κόστος του Brexit το 2019 θα είναι υψηλό. Από την άλλη, μπορεί να είναι τώρα ή ποτέ.

Το σημερινό αδιέξοδο, επιπλέον, προέκυψε εν μέρει από σχεδιασμό της ΕΕ – το οποίο υπονομεύει τους Remainers με έναν ακόμη τρόπο. Ο κύριος διαπραγματευτής της Ευρώπης έχει εντολή να επιτύχει «επαρκή πρόοδο» όσον αφορά την πληρωμή εξόδου, το καθεστώς των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας πριν προχωρήσουν στη συζήτηση για τη μελλοντική σχέση. Αυτό κάνει μια συμφωνία πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί. Οι σύνθετες συνομιλίες επιτυγχάνονται μέσω παράλληλων συμβιβασμών σε ολόκληρο το φάσμα των προβληματικών ζητημάτων – όχι σε άκαμπτη ακολουθία, με τις πιο δύσκολες ερωτήσεις μπροστά.

Πιθανώς αυτή η οργάνωση ήταν σκόπιμη: Θεωρούμε δεδομένο ότι η ΕΕ θέλει να τιμωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο για την απόφαση της εξόδου, εν μέρει για να δώσει μάθημα σε άλλα ανήσυχα μέλη και εν μέρει επειδή η Βρετανία απλά το αξίζει. Μια τέτοια σκέψη έχει κάποια λογική- αλλά δεν προάγει τον ευρύτερο στόχο της ΕΕ για μια στενότερη ένωση βασισμένη στη λαϊκή συγκατάθεση. Μπορείτε να ενισχύσετε την υπακοή δημιουργώντας παραδείγματα και απειλώντας με αντίποινα, αλλά δεν δημιουργείτε πίστη με αυτό τον τρόπο και η πίστη είναι σε μεγαλύτερη έλλειψη στην ΕΕ.

Η ΕΕ πρέπει να είναι πιο σίγουρη για τις προοπτικές της με ή χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο Αν πιστεύει στη δύναμη της ένωσής της και στην εξουσία των τεσσάρων ελευθεριών που το Ηνωμένο Βασίλειο διστάζει να δεχτεί πλήρως, τότε θα πρέπει να περιμένει από τη Βρετανία να μετανιώσει για την έξοδο ακόμη και με όρους που θα φέρουν τη λιγότερη δυνατή αναστάτωση του εμπορίου. Η ΕΕ πρέπει να πιστέψει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα δει το λάθος του εγκαίρως, ακόμα και αν η έξοδος πηγαίνει καλά. Μέχρι τότε, η ΕΕ θα ήταν σίγουρα καλύτερα να έχει έναν εύπορο φίλο, εμπορικό εταίρο και στρατιωτικό σύμμαχο λίγο έξω από τις ακτές της, παρά έναν χτυπημένο και πικραμένο εχθρό.

Οι τακτικές επιλογές της Βρετανίας ήταν τρομερές και αντιμετωπίζουν σοβαρές συνέπειες. Ωστόσο, κρίνοντας από τη διαδικασία μέχρι στιγμής, η ΕΕ δεν είναι πολύ καλύτερη στο να βλέπει πού βρίσκονται πραγματικά τα συμφέροντά της.  

Σχετικα αρθρα

Ποιο είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα του Ισραήλ

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin