Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Σοφία Εφραίμογλου: Μόλις 12,6% οι γυναίκες CEO στην Ελλάδα

    September 6, 2026

    Ανταπάντηση Μητσοτάκη σε Σαμαρά: «Απ’ ό,τι θυμάμαι ο ίδιος πήρε στις εκλογές 18%, ωραία απόδοση»

    September 6, 2026

    Zαχαράκη: Τέλη Σεπτεμβρίου η β’ φάση διορισμού αναπληρωτών στα σχολεία

    September 6, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Σοφία Εφραίμογλου: Μόλις 12,6% οι γυναίκες CEO στην Ελλάδα
    • Ανταπάντηση Μητσοτάκη σε Σαμαρά: «Απ’ ό,τι θυμάμαι ο ίδιος πήρε στις εκλογές 18%, ωραία απόδοση»
    • Zαχαράκη: Τέλη Σεπτεμβρίου η β’ φάση διορισμού αναπληρωτών στα σχολεία
    • ΠΑΣΟΚ: Αναξιοπιστία, αλαζονεία και εξαπάτηση το τρίπτυχο Μητσοτάκη
    • ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κ. Μητσοτάκης θεωρεί ακατανόητο το προβάδισμα των ανθρώπων έναντι των αριθμών
    • Απάντηση Σαμαρά: Το ποιος διαθέτει τεχνογνωσία για να βλάψει την παράταξη, δεν το αποφασίζει η οικογένεια Μητσοτάκη
    • Κ. Κυρανάκης: Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί παίρνουν ζωή – Από το 2027 νέα τρένα, περισσότερη κίνηση και επενδύσεις
    • J. Neuhaus (JTI Hellas) στο 2ο Ν-ΔΕΘ Forum: Οι ιαπωνικές ρίζες της JTI σημαίνουν μακροπρόθεσμη στρατηγική και έμφαση στην ποιότητα
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Sunday, September 6
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Πρώτο Θέμα

    Η Ελλάδα σχεδιάζει ανταλλαγή χρέους 30 δισ

    By adminNovember 1, 2017 Πρώτο Θέμα No Comments3 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    greek bonds 660x480Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει μια άνευ προηγουμένου ανταλλαγή χρέους ύψους 29,7 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και τη διευκόλυνση της πώλησης νέων ομολόγων στο μέλλον.

    Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στη Google
    Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

    Σύμφωνα με σχέδιο που θα μπορούσε να ξεκινήσει στα μέσα Νοεμβρίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανταλλάξει 20 ομόλογα που εκδόθηκαν μετά από αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατείχαν ιδιώτες επενδυτές το 2012 με πέντε νέα ομόλογα σταθερού τοκομεριδίου, σύμφωνα με δύο ανώτερους τραπεζίτες που γνωρίζουν το σχέδιο ανταλλαγής. Οι υπάλληλοι της τράπεζας ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι δεδομένου ότι το σχέδιο δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Οι λήξεις των νέων ομολόγων ενδέχεται να είναι ίδιες με εκείνες των υφιστάμενων χρεογράφων, οι οποίες κυμαίνονται από το 2023 έως το 2042.

    «Η κίνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση της τρέχουσας έλλειψης ρευστότητας στην ελληνική αγορά ομολόγων», σύμφωνα με τους αναλυτές της Παντελάκης Χρηματιστηριακή Α.Ε. στην Αθήνα. Επίσης, θα «καθιερώσει μια καμπύλη αξιοπρεπούς αποδόσεως, διευκολύνοντας έτσι την επιστροφή της χώρας στις αγορές δημόσιου χρέους».

    Η κίνηση έρχεται καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται για τη ζωή μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο του 2018. Η ανταλλαγή χρεών αποτελεί ένα βήμα προς την πλήρη επιστροφή της χώρας στις αγορές που απαιτούνται για να αποφευχθεί ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης. Η κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει την αγορά ομολόγων το 2018 για να συγκεντρώσει τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια ευρώ για να δημιουργήσει ένα κατάλληλο αποθεματικό για την κάλυψη των υποχρεώσεων του χρέους, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

    bb greek debt swap 1

    Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το ακριβές χρονικό σημείο της ανταλλαγής, δήλωσε έλληνας αξιωματούχος. Ένας από τους υπαλλήλους της τράπεζας δήλωσε ότι η συναλλαγή θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 13 Νοεμβρίου και η συμφωνία θα μπορούσε να συμβεί μια εβδομάδα αργότερα. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή πριν από την επόμενη αποστολή των πιστωτών της χώρας, η οποία έχει προγραμματιστεί για την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

    Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η έξοδος στις αγορές σύντομα δεν θα είχε ως στόχο να πάρει νέα χρήματα τόσο ώστε να διαχειριστεί καλύτερα το χρέος της χώρας και να κάνει τα ομόλογά της πιο ελκυστικά. Τα νέα ομόλογα, μετά την ανταλλαγή, αναμένεται να έχουν την ίδια αξία με τα παλιά και θα έχουν ένα σταθερό επιτόκιο, σύμφωνα με άτομο με γνώση του θέματος.

    Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν την Τετάρτη, ενώ η δεκαπενταετής γενική τάση έπιασε νέο χαμηλό στο έτος μέχρι σήμερα στο 6,03 τοις εκατό, ένα επίπεδο που δεν είχαμε δει από τον Σεπτέμβριο του 2014. Τα πενταετή χρεόγραφα απέδωσαν ένα χαμηλό έξι εβδομάδων στο 4,39 τοις εκατό. Ο δείκτης τιμών μετοχών της Αθήνας αυξήθηκε κατά 1,4% στις 2:22 μμ ώρα Αθήνας, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Σεπτεμβρίου.

    Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές τον Ιούλιο για πρώτη φορά από το 2014, συγκεντρώνοντας 3 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω νέων πενταετών ομολόγων. Τώρα, με το σχέδιο ανταλλαγής, η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί την αγορά για αρκετά χρήματα για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων του χρέους το 2019, που αρχικά ανερχόταν σε 19 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει τον αριθμό αυτό κατά 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ με την έκδοση των ομολόγων του Ιουλίου.

    Η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης της χώρας ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα. Τόσο οι έλληνες όσο και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου.

    Ακολουθήστε μας στα social media!
    Facebook X LinkedIn TikTok

    admin

    Keep Reading

    Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Αυτοδυναμία το 2027, δημοσιονομικά όρια και ανοιχτά μέτωπα στην καθημερινότητα

    ΔΕΘ 2026: Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για εισοδήματα, φόρους, στέγαση και ενέργεια

    Ρουμπινί: Η AI δεν είναι φούσκα – Η πραγματική βόμβα βρίσκεται στην Ευρώπη

    Χρηματιστήριο: Έσπασε το φράγμα των 2.700 μονάδων – 7η ανοδική εβδομάδα με τις τράπεζες στο τιμόνι

    Allwyn: Τι κρύβεται πίσω από το EBITDA – Τα €8 δισ. debt-like βάρη, το goodwill των €6,5 δισ. και το στοίχημα των €10 δισ. στην Betano

    Τουρισμός 2026: Η Αθήνα αλλάζει τον χάρτη – +15% οι εισπράξεις, νέες αγορές και μεγάλη άνοδος της Αττικής -Alpha Bank

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    Σοφία Εφραίμογλου: Μόλις 12,6% οι γυναίκες CEO στην Ελλάδα

    September 6, 2026

    Ανταπάντηση Μητσοτάκη σε Σαμαρά: «Απ’ ό,τι θυμάμαι ο ίδιος πήρε στις εκλογές 18%, ωραία απόδοση»

    September 6, 2026

    Zαχαράκη: Τέλη Σεπτεμβρίου η β’ φάση διορισμού αναπληρωτών στα σχολεία

    September 6, 2026

    ΠΑΣΟΚ: Αναξιοπιστία, αλαζονεία και εξαπάτηση το τρίπτυχο Μητσοτάκη

    September 6, 2026

    ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κ. Μητσοτάκης θεωρεί ακατανόητο το προβάδισμα των ανθρώπων έναντι των αριθμών

    September 6, 2026
    Facebook X (Twitter)
    © 2026

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.