Image default
Πρώτο Θέμα

Πολύ σκληρό για να πεθάνει το παραδοσιακό τραπεζικό υποκατάστημα

Στην πραγματικότητα, όχι και τόσο -τουλάχιστον σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Κάθε χρόνο, το ΔΝΤ πραγματοποιεί μια παγκόσμια έρευνα για την αξιολόγηση της πρόσβασης των πολιτών σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Μεταξύ των πολλών δεικτών που παρακολουθεί είναι η διαθεσιμότητα υποκαταστημάτων εμπορικών τραπεζών (συμπεριλαμβανομένων τοποθεσιών που προσφέρουν μόνο ΑΤΜ ή άλλες αυτοματοποιημένες υπηρεσίες). Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα, δείχνουν ότι ο αριθμός καταστημάτων ανά 100.000 ενήλικες παραμένει αξιοσημείωτα σταθερός τα τελευταία χρόνια. Από το 2016, ο σταθμισμένος μέσος όρος πληθυσμού για 134 χώρες και εδαφικές επικράτειες ήταν 17,04. Αυτό είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το 17,49 του 2012, αλλά περισσότερο από ό,τι πριν από την οικονομική κρίση του 2008. Δείτε πώς φαίνεται αυτό:

Τραπεζικά υποκαταστήματα ανά 100.000 ενηλίκους

View

- Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

*Για 134 χώρες και εδαφικές επικράτειες

Αυτό είναι αρκετά περίεργο. Για χρόνια, οι τραπεζίτες και τα στελέχη του κλάδου τεχνολογίας προέβλεπαν -πολύ λογικά- την επικείμενη κατάρρευση του υποκαταστήματος. Και τι συνέβη; Πολύς κόσμος εξακολουθεί να προτιμά την ανθρώπινη αλληλεπίδραση: Το 2016, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανέφερε ότι το 84% των πελατών της τράπεζας είχε επισκεφθεί ένα υποκατάστημα και είχε έρθει σε επαφή με έναν ταμεία τους τελευταίους 12 μήνες. Επίσης, αποδεικνύεται ότι οι millenials, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν περίπου από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως τις αρχές του 2000, στην πραγματικότητα θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να πάνε στην τράπεζα.

Τούτου λεχθέντος, τα υποκαταστήματα εξαφανίζονται ταχύτερα σε ορισμένες περιοχές. Ο περιβόητος διογκωμένος χρηματοπιστωτικός τομέας της Ευρώπης, για παράδειγμα, μείωσε δραματικά τη φυσική του παρουσία μετά την κρίση του 2008 και την επακόλουθη αναταραχή του ευρώ. Οι χώρες της νομισματικής ένωσης είχαν σταθμισμένο βάσει πληθυσμού μέσο όρο 32,44 καταστημάτων ανά 100.000 ενήλικες το 2016, από 45,76 το 2008. Ιδού πώς φαίνεται αυτό σε σύγκριση με άλλα ανεπτυγμένα έθνη και αναδυόμενες αγορές:

Τραπεζικά υποκαταστήματα ανά 100.000 ενηλίκους

View

- Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

*Σταθμισμένος στον πληθυσμό μέσος όρος της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Ινδονησίας, του Μεξικού, της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, η Ισπανία και η Ιταλία εξακολουθούν να διαθέτουν τα περισσότερα υποκαταστήματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδέχεται να έχουν ακόμη μερική ενοποίηση να κάνουν:

Τραπεζικά υποκαταστήματα ανά 100.000 ενηλίκους

View

- Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η παραδοσιακή τράπεζα παραμένει αντιμέτωπη με ένα αβέβαιο μέλλον καθώς ο κόσμος υιοθετεί ολοένα περισσότερο νέους τρόπους δανεισμού, επενδύσεων και πληρωμών. Μέχρι στιγμής, πάντως, το κλασικό υποκατάστημα –ή τουλάχιστον η αυτοματοποιημένη του εκδοχή- επιδεικνύει απρόσμενα μεγάλη ανθεκτικότητα.

Σχετικα αρθρα

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin

Το μεγάλο παιχνίδι με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Ο Άλμπερτ Μπουρλά βοήθησε να σωθεί ο κόσμος – Μπορεί να σώσει και τη μετοχή της Pfizer;

admin

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin