Image default
Πρώτο Θέμα

Η εποχή του χαλαρού χρήματος έχει σχεδόν τελειώσει

shutterstock 67023106Αν και οι εμπειρογνώμονες διαφωνούν σχετικά με το πόσο αποτελεσματικό ήταν η ενίσχυση στην προώθηση της ευρείας οικονομικής ανάπτυξης, δύο συμπεράσματα αμφισβητούνται ελάχιστα: Ο κατακλυσμός των μετρητών ανέτρεψε μια παγκόσμια οικονομική κατάρρευση και συνέβαλε στην προώθηση των μετοχών και των ομολόγων σε επίπεδα ρεκόρ.

Τώρα οι νομοθέτες πιστεύουν ότι οι οικονομίες τους είναι αρκετά ισχυρές ώστε να αναπτυχθούν με λιγότερη ενίσχυση. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πραγματοποίησε την πρώτη κίνηση τον Οκτώβριο, όταν άρχισε να επιτρέπει σε ένα τμήμα ομολόγων στο ισοζύγιο των 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων να ωριμάσει χωρίς να το αντικαταστήσει. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να αγοράζει κρατικά και εταιρικά ομόλογα, αν και πρόσφατα παρουσίασε σχέδιο για τη μείωση των αγορών αυτών από τον Ιανουάριο. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Κίνας αναμένεται να μειώσουν την πιστωτική επέκταση τον επόμενο χρόνο, καθώς ο Πρόεδρος Σι Τσινπίνγκ επικεντρώνεται στην αποφυγή των χρηματοοικονομικών κινδύνων.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας πιθανότατα θα συνεχίσει να τυπώνει χρήματα, αλλά αυτό δεν θα αρκεί για να αντισταθμίσει την παγκόσμια πτώση των κινήτρων των κεντρικών τραπεζών, την οποία οι οικονομολόγοι βλέπουν να ξεκινά από τα μέσα μέχρι τα τέλη του 2018. «Θα ανησυχήσει πολλοί επενδυτές, κανείς δεν είναι πραγματικά προετοιμασμένος γι’ αυτό », λέει ο Νάντερ Ναέμι, διαχειριστής κεφαλαίων της AMP Capital Investors Ltd. στο Σύδνεϋ, ο οποίος αύξησε την κατανομή των μετρητών σε 30%, αναμένοντας τον πόνο σε ομόλογα και μετοχές. «Θα πονέσει – πρέπει να πονέσει, διαφορετικά οι οικονομικές συνθήκες θα είναι πολύ χαλαρές.»

Σε έρευνες, οι παγκόσμιοι επενδυτές εντοπίζουν τη στροφή προς τη νομισματική αυστηρότητα ως την πιο πιθανή αιτία της επόμενης ύφεσης. Η ιστορία δείχνει ότι τέτοιες μεταβάσεις είναι γεμάτες κίνδυνο. Όταν η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια το 1994, ξεκίνησε τη χειρότερη πτώση των εταιρικών ομολόγων σε δύο δεκαετίες. Συνέβαλε επίσης στην πρόκληση της ξαφνικής υποτίμησης του μεξικάνικου πέσο και της επακόλουθης κρίσης Tequila.

Αυξάνοντας την αβεβαιότητα: Τρεις από τους τέσσερις σημαντικότερους αρχηγούς των κεντρικών τραπεζών του κόσμου πλησιάζουν στο τέλος των θητειών τους και πιθανώς να αντικατασταθούν. Οι ίδιοι παράγοντες είναι πιθανό να ωθήσουν τους διαδόχους τους προς τη μείωση των νομισματικών κινήτρων. Οι περισσότερες οικονομίες καταγράφουν σταθερή ανάπτυξη. Οι αγορές εργασίας επέστρεψαν σε αυτό που οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής θεωρούν πλήρη απασχόληση. Τα αμερικανικά εισοδήματα των νοικοκυριών βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί από κρίσεις όπως η Ισπανία έχουν αποκαταστήσει τις οικονομικές απώλειες. Η Κίνα έχει αποτινάξει τους φόβους μιας κρίσης χρέους. Ακόμη και η Ιαπωνία έχει απομακρυνθεί από έναν μακροχρόνιο κύκλο μίνι-ύφεσης.

Είναι αλήθεια ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν πέτυχαν τους στόχους του πληθωρισμού. Η αποτυχία των τιμών να αυξηθούν είναι ένα σημάδι ότι η ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι κάτω του μετρίου. Αλλά οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής αφήνουν στην άκρη αυτήν την ανησυχία, καθώς επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στην εξουδετέρωση των οικονομικών υπερβολών που θα μπορούσαν να θέσουν τα θεμέλια για μια νέα συντριβή.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, υποσχέθηκε πριν από πέντε χρόνια ότι θα κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ. Μέχρι στιγμής χρειάστηκε περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το ποσό με το οποίο επέκτεινε τον ισολογισμό. Στις 26 Οκτωβρίου, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι η αγορά ομολόγων της θα συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, αν και στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα από τον Ιανουάριο ή στο ήμισυ του τρέχοντος ρυθμού. Το ίδρυμα τόνισε επίσης ότι θα επανεπενδύσει τα έσοδα από τη λήξη του χρέους για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Οι ευρωπαίοι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής είναι από τους πιο εντατικούς στην καμπάνια τους για να μειώσουν το κόστος δανεισμού. Στήριξαν αρνητικά επιτόκια, τα οποία αφήνουν τους επενδυτές που επιλέγουν να αποθηκεύσουν τα χρήματά τους σε κρατικά ομόλογα με λιγότερα από αυτά που ξεκίνησαν. Και σε αντίθεση με τη Fed, η οποία έχει περιορίσει τις αγορές της σε κρατικά και ενυπόθηκα ομόλογα, η ΕΚΤ αγοράζει επίσης εταιρικό χρέος. Με αυτόν τον τρόπο, επέκτεινε μια γραμμή βοήθειας στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν διαφορετικά να αναγκαστούν να αποσυρθούν.

Αυτή η επιθετικότητα ποτέ δεν εγκρίθηκε από τους γερμανούς αξιωματούχους, οι οποίοι παραδοσιακά ευνοούν αυστηρότερους ελέγχους για να διατηρήσουν τον πληθωρισμό χαμηλά. Η θητεία του Ντράγκι διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2019. Κάθε γερμανός υποψήφιος θα μπορούσε να έχει μια εσωτερική ροπή για τη δουλειά, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν είχε ποτέ δικό της εκπρόσωπο στο πηδάλιο της κεντρικής τράπεζας της περιοχής.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έριξε περίπου 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική οικονομία από το 2008 έως το 2014. Η σχέση μεταξύ νομισματικών κινήτρων και αγορών ήταν εξαιρετικά στενή: Περισσότερο από το ήμισυ των κερδών του S&P 500 από το 2008 μέχρις ότου η Fed ξεκίνησε να αυξάνει τα επιτόκια στα τέλη του 2015 ήρθε στις μέρες που η Fed ανακοίνωσε αποφάσεις πολιτικής. Γι’ αυτό, παρά τις διαβεβαιώσεις της προέδρου Τζάνετ Γέλεν ότι η μείωση του ισολογισμού θα είναι ένα μη γεγονός- «σαν να παρακολουθείς τη μπογιά να στεγνώνει», είπε- είναι αδύνατον να αποκλείσει μια απότομη αντίδραση στις αγορές.

Η Fed σταμάτησε την αντικατάσταση ορισμένων ομόλογων σε λήξη τον Οκτώβριο και έχει θέσει αποτελεσματικά τη διαδικασία συρρίκνωσης του ισολογισμού της στον αυτόματο πιλότο, με τη μείωση στα περιουσιακά στοιχεία να επιταχύνει σταδιακά. 50 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα θα αφαιρεθούν από τις αγορές ομολόγων της χώρας μέχρι τον Οκτώβριο του επόμενου έτους.

Η τετραετής θητεία της Γέλεν ως πρόεδρος τελειώνει τον Φεβρουάριο. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να ονομάσει τον Τζερόμ Πάουελ, πρώην διευθυντή σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που είναι κυβερνήτης της Fed από το 2012, για να την διαδεχτεί. Ο Πάουελ έχει ψηφίσει μαζί με τη Γέλεν τη σταδιακή άρση των κινήτρων και αναμένεται να διατηρήσει τη συνέχεια στη νομισματική πολιτική. Ένας Ρεπουμπλικάνος που διορίστηκε από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, έχει κερδίσει τη φήμη του ως μη ιδεολόγος και ρεαλιστής. Συμφωνεί με τις εκκλήσεις του Λευκού Οίκου να διευκολύνει τους οικονομικούς κανονισμούς.

Τράπεζα της Ιαπωνίας

Ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα και το συμβούλιό του δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν τα κίνητρα μέχρι να φθάσει ο πληθωρισμός πάνω από το 2%, ένα επίπεδο που σχεδόν κανένας οικονομολόγος δεν βλέπει στον ορίζοντα για τα επόμενα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμός δημιουργίας χρήματος θα επιβραδυνθεί. Ένας λόγος είναι ότι η BOJ έχει δημιουργήσει ένα τέτοιο τεράστιο απόθεμα κρατικών ομολόγων – περισσότερο από το 40% της αγοράς – που δεν χρειάζεται πλέον να αγοράζει για να κρατήσει τη 10ετή απόδοση γύρω στο μηδέν, ο στόχος που υιοθέτησε πέρυσι.

Η πενταετής θητεία του Κουρόντα λήγει τον Απρίλιο. Όταν διορίστηκε το 2013, η τριών δεκαετιών θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών και η αισιόδοξη, σχεδόν πνευματική προσωπικότητά, βοήθησαν να εξασφαλιστεί η επιβεβαίωσή του. Έκτοτε, έχει αναμορφώσει ένα ίδρυμα που επί μακρόν επικρινόταν ότι έκανε λίγα πράγματα για να άρει την Ιαπωνία από τη στασιμότητα.

Τώρα είναι οι δημοσιονομικοί συντηρητικοί που ενοχλούνται: λένε ότι οι χαλαρές νομισματικές πολιτικές του Κουρόντα επέτρεψαν στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε να αποφύγει την καταπολέμηση του μεγαλύτερου δημόσιου χρέους στον κόσμο.

Οι εκκλήσεις τους για μια περισσότερο κεντρώα πολιτική είναι πιθανό να παραμείνουν ανοιχτές μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 22ας Οκτωβρίου, οι οποίες σταθεροποίησαν την εξουσία του κυβερνώντος κόμματος. Οι παρατηρητές της αγοράς πιστεύουν ότι ο Άμπε, ο οποίος λέει ότι έχει «πλήρη εμπιστοσύνη» στις ικανότητες του Κουρόντα, θα τον ανταμείψει με μια άνευ προηγουμένου δεύτερη πλήρη θητεία.

Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας είναι πιο αδιαφανής από τους ομοίους της. Ωστόσο, υπάρχει μια σαφής συναίνεση μεταξύ των παρατηρητών της Κίνας ότι το 2018 οι αξιωματούχοι είναι πιθανό να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να μειώσουν τη συσσώρευση πρωτοφανούς χρέους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά την παγκόσμια κρίση.

Στη συνεδρίαση του Κομμουνιστικού Κόμματος τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος Σι Τσινπίνγκ επανέλαβε ότι η αποτροπή των οικονομικών κινδύνων είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές του. Ένα σημάδι αυτής της δέσμευσης ήταν η προώθηση του Λιου Χε στο 25μελές Πολιτικό Γραφείο. Ένας επί χρόνια σύμβουλος του Σι σε οικονομικά θέματα, έχει υποστηρίξει τη μείωση του χρέους.

Παρά τα επίπεδα κεφαλαιακών ελέγχων, οι ενέργειες της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας εξακολουθούν να επηρεάζουν τις αγορές σε όλο τον κόσμο. Μια αιφνιδιαστική κίνηση τον Αύγουστο του 2015 για να υποτιμήσει το κινεζικό νόμισμα αποδείχτηκε τόσο ανησυχητική που η Fed ανέβαλε μια ευρέως αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Ο κυβερνήτης Ζου Σιατσουάν έχει κρατήσει τη δουλειά εδώ και σχεδόν 15 χρόνια. Το ζήτημα του ποιος θα τον αντικαταστήσει έγινε πιο επείγον, αφού υπαινίχθηκε στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος ότι είναι έτοιμος να συνταξιοδοτηθεί. Παρόλο που η κεντρική τράπεζα λαμβάνει οδηγίες απευθείας από την κυβέρνηση, η επιλογή για την κορυφαία δουλειά εξακολουθεί να έχει σημασία. Ο διάδοχος του Ζου θα πρέπει να σχεδιάσει μια νομισματική πολιτική που να εξισορροπεί την ανησυχία για το χρέος του έθνους με την υποστήριξη μιας οικονομίας που μετατοπίζεται σε μια πιο αργή πορεία ανάπτυξης.   

Σχετικα αρθρα

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών IV

admin

Γιατί οι αγορές θα πέσουν(;) πριν ξανανέβουν…

admin

Tο νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε έως 72 δόσεις

admin

Έρευνα: Το 83% δηλώνει πως ο κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση

admin

Η μετάλλαξη Δέλτα προβληματίζει για την ανάκαμψη

admin

Παγκόσμια ανάκαμψη: Τα διόλου ευχάριστα “μηνύματα” από την κεντρική τράπεζα της Κίνας

admin