Image default
Πρώτο Θέμα

Η φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ θα ωθήσει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα

start upΗ οικονομία της Αμερικής αλλάζει ταχύτατα. Καθώς αναπτύσσεται, με ευκαιριακούς εργαζόμενους, startups και αγωνιζόμενους μονόκερους να δουλεύουν δίπλα και να ανταγωνίζονται τις παραδοσιακές επιχειρήσεις, χρειάζεται έναν δυναμικό κώδικα φορολογίας που προάγει τον ανταγωνισμό, την ανάληψη κινδύνων και την καινοτομία που αποτελεί το θεμέλιο της οικονομίας του 21ου αιώνα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων πιστεύουν – και τα οικονομικά μοντέλα συμφωνούν – ότι το σχέδιο μεταρρύθμισης που επεξεργάζεται ο Ντόναλντ Τραμπ θα απλοποιήσει τον φορολογικό κώδικα και θα αυξήσει την οικονομία. Η μείωση του εταιρικού συντελεστή στο 20% θα μπορούσε να προσθέσει ακόμη και 4.000 δολάρια ή περισσότερο στο μέσο όρο των αμερικανικών αποδοχών κάθε χρόνο μέσω της ταχύτερης οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με το Συμβούλιο των Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου.

Ενώ αυτά τα μακροοικονομικά αποτελέσματα είναι καλά νέα, δεν πρέπει να παραβλέψουμε πόσο το σχέδιο θα βελτιώσει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα – βασικούς παράγοντες της οικονομικής ανάπτυξης. Υπάρχουν δύο σκέλη αυτής της μεταρρύθμισης που θα θέσουν τους αμερικανούς και τις ιδέες τους στην κορυφή της οικονομίας του 21ου αιώνα: μόνιμες πιστώσεις για επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη, και καθιστώντας ευκολότερο για τους απλούς υπαλλήλους να κατέχουν ένα κομμάτι της εταιρείας όπου εργάζονται.

Η πίστωση φόρου για την έρευνα και ανάπτυξη προέκυψε κατά την αναγέννηση της φορολογικής μεταρρύθμισης του Ρέιγκαν. Για να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις στην έρευνα, η πίστωση αυτή επιτρέπει σε μια εταιρεία να ανακατευθύνει χρήματα από τους ομοσπονδιακούς φόρους για να χρηματοδοτήσει έως και το 20% των δαπανών της για Ε&Α. Αυτή η έρευνα είναι που παίρνει ιδέες – μεγάλες και μικρές – και τις μετατρέπει σε καινοτόμα προϊόντα. Είτε βοηθά στη θεραπεία ασθενειών είτε προωθεί την τεχνολογία, η παροχή κινήτρων για ιδιωτική έρευνα μέσω μόνιμης πίστωσης φόρου Ε&Α θα εδραιώσει τις ΗΠΑ ως υπερδύναμη καινοτομίας.

Ακόμη και αν οι καθιερωμένες εταιρείες κάνουν νέες ανακαλύψεις, ο φορολογικός κώδικας δεν θα πρέπει ποτέ να εμποδίζει τις νέες εταιρείες να ανεβαίνουν στην κορυφή και να βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων. Νέες, ιδιωτικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν προκαταβολές που ωφελούν τις επιχειρήσεις και την κοινωνία στο σύνολό τους. Το κορυφαίο ταλέντο είναι απαραίτητο καθώς οι εταιρείες αυτές μετατρέπουν μια ανατρεπτική ιδέα από ένα πρωτότυπο σε ένα προϊόν. Η εργασία και η κατοχή ενός τμήματος μιας πολλά υποσχόμενης startup προσφέρει στους εργαζόμενους μεγαλύτερο μερίδιο σε ένα έργο στο οποίο πιστεύουν πραγματικά. Σήμερα όμως ο φορολογικός κώδικας θέτει τις startup εταιρείες σε μειονεκτική θέση όταν προσελκύουν κορυφαία ταλέντα περιορίζοντας την κυριότητα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικές εταιρείες, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας, προσφέρονται συχνά επιλογές μετοχών αντί άμεσης αμοιβής. Όταν προσφέρονται οι μετοχές ή όταν οι εργαζόμενοι επιλέγουν να ασκήσουν τις επιλογές, συχνά συναντώνται με άμεσο φόρο στα κέρδη, ακόμη και αν δεν μπορούν να πουλήσουν ακόμα κάποια από τις μετοχές τους για να καλύψουν το κόστος. Ένας υπάλληλος μεσαίου εισοδήματος είναι απίθανο να είναι σε θέση να αντέξει τους φόρους επί των μετοχών από μια αναπτυσσόμενη εταιρεία, και έτσι αποφεύγουν να γίνουν ιδιοκτήτες μετοχών φοβούμενοι τον φοροεισπράκτορα.

Αυτό βλάπτει περισσότερους από τους μηχανικούς που αναζητούν εργασία και από διαχειριστές ανθρώπινου δυναμικού. Λιγότερο ελκυστικές επιλογές ιδιωτικής εργασίας συγκεντρώνουν το εργατικό δυναμικό σε εγκατεστημένες επιχειρήσεις και μακριά από τις νεοσύστατες που αμφισβητούν το status quo, ενώ οι εργαζόμενοι στερούνται την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα κομμάτι της επιχείρησης στην οποία εργάζονται.

Στο πλαίσιο του σχεδίου φορολογικής μεταρρύθμισης, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής προτείνουν μια απλή λύση. Την αναβολή του φόρου επί των κερδών των ιδιωτικών μετοχών μέχρις ότου οι εργαζόμενοι μπορέσουν πραγματικά να πραγματοποιήσουν αυτά τα κέρδη με την πώληση των μετοχών, ή τουλάχιστον να τους δοθεί εύλογο χρονικό διάστημα για να πληρώσουν τον φόρο.

Αυτό θα επιτρέψει στις εταιρείες να προσλάβουν και να διατηρήσουν τους καλύτερους δυνατούς υπαλλήλους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να είναι και ιδιοκτήτες. Τελικά, αυτό σημαίνει περισσότερη καινοτομία, περισσότερο ανταγωνισμό, περισσότερες νεοσύστατες επιχειρήσεις και περισσότερες θέσεις εργασίας.

Οι ΗΠΑ παραμένουν στην κορυφή όταν οι αμερικανοί επινοούν και κατασκευάζουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα του παρόντος και του μέλλοντος. Η δημιουργία ενός δυναμικού κώδικα φορολογίας, εξασφαλίζοντας μόνιμη πίστωση φόρου Ε&Α και τοποθετώντας τις νεοσύστατες επιχειρήσεις σε ανταγωνιστική βάση όταν προσελκύουν τους καλύτερους εργαζόμενους, τοποθετεί τις ΗΠΑ στην καλύτερη θέση να καινοτομούν και να ηγηθούν στον 21ο αιώνα.  

Σχετικα αρθρα

XA:«Τα αγαθά κόποις κτώνται»

admin

ΧΑ:”Ηλεκτροπληξία” και φόβος μεγάλης διόρθωσης

admin

Evergrande – Η Lehman Brothers της Κίνας;

admin

FED:Το τέλος του έξυπνου χρήματος πλησιάζει…

admin

Τι θα γίνει εαν σκάσει η «φούσκα» των ακινήτων στην Κίνα

admin

Τηλεπικοινωνίες: Οι ραγδαίες εξελίξεις και το θρίλερ της Vodafone

admin

Οι φόροι, η μεσαία τάξη και η καμπύλη Laffer

admin

Οικονομικός Covid χτυπά τις αγορές:Παγκόσμια διόρθωση προκαλούν Evergrande και οι τιμές του φυσικού αερίου

admin

Instagram: Το #1 τοξικό social media!

admin

Χ.Βλάδος:Το νέο λεφτόδεντρο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΧΑ:Αντίρροπες δυνάμεις

admin

Alpha Bank:Ισχυρή Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας

admin