Image default
Πρώτο Θέμα

ΗΠΑ και Ιαπωνία δεν έχουν εμπορικό πρόβλημα

DJweb 39 eco 09 p1 730x458Στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ιαπωνία, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακούστηκε περισσότερο σαν εμπορικός διαπραγματευτής της δεκαετίας του 1980 από έναν πολιτικό του 2010.

Κάλεσε την Ιαπωνία να επενδύσει περισσότερο στις ΗΠΑ, να αγοράσει περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό και να εισάγει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο και γενικά να πιέσει για άλλα μέτρα που πιστεύει ότι θα μειώσουν το εμπορικό έλλειμμα της χώρας του με τον κύριο σύμμαχό του στον Ειρηνικό.

Αλλά ο Τραμπ επικεντρώνεται στα λάθος πράγματα. Το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ δεν αφορά τόσο τον προστατευτισμό ή την επιθετική ιαπωνική πολιτική όσο τη μακροοικονομία. Και ίσως να μην χρειάζεται να αποκατασταθεί.

Το διμερές εμπορικό έλλειμμα είναι σίγουρα πραγματικό. Η Ιαπωνία εξακολουθεί να εξάγει πολύ περισσότερο στις ΗΠΑ από ότι εισάγει:

bb trade japan usa 1

Γιατί υπάρχει αυτό το έλλειμμα; Στο παρελθόν, η Ιαπωνία ήταν ένα πολύ προστατευτικό έθνος. Στη δεκαετία του ’80, οι ιαπωνικές γραφειοκρατίες έγιναν πολύ δημιουργικές με λόγους να μην επιτρέπουν την είσοδο ξένων προϊόντων στο έθνος – το κλασικό παράδειγμα περιείχε την απαγόρευση ξένων σκι επειδή υποτίθεται ότι δεν ήταν κατάλληλα για το μοναδικό χιόνι της χώρας.

Αλλά πολλά έχουν αλλάξει από τη δεκαετία του ’80. Πρώτον, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας συνειδητοποίησε σταδιακά ότι τέτοιοι περιορισμοί θα μπορούσαν να βλάψουν τις ιαπωνικές εταιρείες Η διατήρηση διαφορετικών προτύπων από ό, τι ο υπόλοιπος κόσμος τείνει να κρατήσει την Ιαπωνία Inc περιορισμένη στο εσωτερικό της μικρής ιαπωνικής αγοράς – ένας κίνδυνος γνωστός ως «Σύνδρομο Γκαλαπάγκος». Αυτή η συνειδητοποίηση, συν μια σειρά επιτυχών εμπορικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990, έκανε την Ιαπωνία πολύ πιο ανοικτή σε αμερικανικά προϊόντα. Σήμερα, για παράδειγμα, οι ιάπωνες προτιμούν πολύ τα αμερικανικά iPhones από εγχώριες μάρκες – αυτό θα ήταν πιθανώς αδιανόητο στη δεκαετία του 1980.

Το εμπόριο Ιαπωνίας-ΗΠΑ έχει επίσης αλλάξει πολύ. Όπως πολλοί σχολιαστές έσπευσαν να επισημάνουν όταν ο Τραμπ προσκάλεσε περισσότερα ιαπωνικά εργοστάσια στις ΗΠΑ, αυτή η αλλαγή έχει ήδη συμβεί. Η Ιαπωνία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή αμερικανικών άμεσων ξένων επενδύσεων μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, αντλώντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην οικονομία και απασχολώντας τεράστιο αριθμό αμερικανών εργαζομένων. Τα περισσότερα από τα ιαπωνικά αυτοκίνητα μάρκας που πωλούνται στις ΗΠΑ κατασκευάζονται στη Βόρεια Αμερική. Μερικά από αυτά είναι στο Μεξικό, αλλά πολλά – για τη Nissan, περίπου τα τρία τέταρτα – κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Cars.com, το Toyota Camry είναι το πιο αμερικανικό αυτοκίνητο.

Υπάρχουν ορισμένοι τομείς στους οποίους περαιτέρω εμπορικές διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να ανοίξουν την ιαπωνική αγορά λίγο περισσότερο. Ορισμένοι μη δασμολογικοί φραγμοί εξακολουθούν να υπάρχουν – για παράδειγμα, στον τρόπο που η Ιαπωνία εγκρίνει αυτοκίνητα για εισαγωγή. Οι πρόσθετες προσπάθειες εναρμόνισης των προτύπων προϊόντων θα ήταν επωφελείς. Και η Ιαπωνία θα πρέπει να εγκαταλείψει πολλούς εμπορικούς φραγμούς της στη γεωργία – τον τελευταίο τομέα όπου η χώρα είναι ενεργά προστατευτική – και να τις αντικαταστήσει με ένα σύστημα επιδοτήσεων όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ. Αλλά αυτά τα μέτρα είναι απίθανο να λύσουν το ζήτημα του διμερούς εμπορικού ελλείμματος.

Ο πραγματικός λόγος για το συνεχιζόμενο έλλειμμα είναι μάλλον μακροοικονομικός. Ένα βασικό στοιχείο του διεθνούς εμπορίου είναι ότι ένα εμπορικό έλλειμμα πρέπει να ταιριάξει με ένα έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών – με άλλα λόγια, εάν η ΗΠΑ αγοράσει περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες από την Ιαπωνία από ό, τι το αντίστροφο, πρέπει να πληρώσει με IOU. Τα IOU είναι χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία – γι’ αυτό το εμπορικό έλλειμμα μπορεί εξίσου εύκολα να θεωρηθεί ως ανισορροπία των χρηματοοικονομικών επενδύσεων. Όταν η Ιαπωνία αγοράζει ομόλογα, μετοχές ή εργοστάσια αυτοκινήτων στις ΗΠΑ και οι Η.Π.Α. αποτυγχάνουν να κάνουν το ίδιο στην Ιαπωνία, αυξάνουν το εμπορικό έλλειμμα.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ήταν ένας μεγάλος αγοραστής αμερικανικών ομολόγων, διατηρώντας τις αγορές κρατικών ομολόγων ακόμη και όταν η Κίνα πώλησε μερικές από τις δικές της συμμετοχές. Πρέπει οι ΗΠΑ να ζητήσουν από την Ιαπωνία να πωλήσει μερικές από αυτές τις εκμεταλλεύσεις; Αυτό θα μπορούσε να μειώσει το διμερές εμπορικό έλλειμμα: το γιεν θα ενισχυθεί έναντι του δολαρίου, ωθώντας τους ιάπωνες να αγοράσουν περισσότερα φτηνά προϊόντα από την Αμερική και να αποθαρρύνουν τους αμερικανούς να αγοράσουν ακριβά ιαπωνικά.

Αλλά το ντάμπινγκ των αμερικανικών ομολόγων από την Ιαπωνία θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ. Αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν ήταν πρόθυμη να επιταχύνει και να γεμίσει το κενό χαλαρώνοντας τη νομισματική πολιτική – και υπάρχουν ενδείξεις ότι η Fed είναι αποφασισμένη για τη σύσφιγξη – αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ.

Μια πολύ καλύτερη στρατηγική για τη μείωση των εμπορικών ελλειμμάτων θα ήταν να πειστεί η Fed να αναβάλει τα σχέδια σύσφιξής της. Η νομισματική χαλάρωση θα ασκούσε πίεση στο δολάριο για να το υποτιμήσει όχι μόνο έναντι του γιεν αλλά και έναντι πολλών άλλων νομισμάτων. Δεδομένου ότι υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις πληθωρισμού, αυτό φαίνεται επίσης σαν μια ασφαλής κίνηση. Εάν αυτό δεν επιλύσει το διμερές εμπορικό έλλειμμα, η ενθάρρυνση των αμερικανικών εταιρειών να κάνουν πιο άμεσες επενδύσεις στην Ιαπωνία θα ήταν ένα πρόσθετο μέτρο.

Με άλλα λόγια, ο Τραμπ και η ομάδα του πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η δεκαετία του 1980 έχει τελειώσει. Η Ιαπωνία είναι ένας καλός εμπορικός εταίρος, ένας σημαντικός σύμμαχος και βασική πηγή επενδύσεων στην Αμερική. Η νομισματική χαλάρωση, και όχι η επιθετική πίεση, είναι η καλύτερη αντιμετώπιση των ανισορροπιών που παραμένουν.  

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin