Image default
Πρώτο Θέμα

Μετεκλογική δοκιμασία για τη Μέρκελ

angie 1611Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρώτο μεγάλο εμπόδιο στην προσπάθειά της της να δημιουργήσει μια πρωτοφανή τετραμερή κυβέρνηση για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Μετά από ένα μήνα διερευνητικών συνομιλιών που χαρακτηρίστηκαν από διαμάχες πάνω στην πολιτική, η Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια προθεσμία που έχει επιβάλει η ίδια εντός της εβδομάδας για να ξεκλειδώσει τις πραγματικές διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό. Θα συγκεντρώσει την Πέμπτη τους επικεφαλής του μπλοκ υπό την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών και του κόμματος των Πρασίνων, για να καταλήξουν σε ετυμηγορία για το κατά πόσον θα συνεχίσουν το έργο.

Η διαφωνία σχετικά με τον επιμερισμό των κινδύνων στη ζώνη του ευρώ, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη διοχέτευση της μετανάστευσης έχουν εμποδίσει τη Μέρκελ, η οποία κέρδισε την τέταρτη θητεία το Σεπτέμβριο αλλά έχει κολλήσει με μια προσωρινή κυβέρνηση προς το παρόν. Οι εγχώριες συγκρούσεις διαδραματίζονται στην παγκόσμια σκηνή, πιο πρόσφατα όταν σηματοδότησε τις απαιτήσεις των Πρασίνων για τον περιορισμό του άνθρακα ως εμπόδιο στις συνομιλίες του συνασπισμού.

«Υπάρχουν μερικά σημεία προσκόλλησης, αλλά είμαι σίγουρη ότι μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία σήμερα το απόγευμα ή το βράδυ», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Τζούλια Κλόκνερ, επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Μέρκελ στο δυτικό κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο, καθώς συμμετείχε στις συνομιλίες το πρωί.

Πίσω από τη συγκρουσιακή διάθεση από όλες τις πλευρές βρίσκεται ο κίνδυνος επανάληψης των εκλογών σε περίπτωση κατάρρευσης των συνομιλιών. Το μπλοκ της Μέρκελ κέρδισε το Σεπτέμβριο με το χαμηλότερο ποσοστό ψήφων από το 1949, ενώ το κόμμα εναντίον της μετανάστευσης Alternative for Germany, το οποίο αγωνίστηκε κατά της Μέρκελ και του υπόλοιπου πολιτικού κατεστημένου, εισήλθε στο κοινοβούλιο με 12,6%.

Οι αρχηγοί των κομμάτων θέλουν να ολοκληρώσουν τις διερευνητικές συνομιλίες που μπορεί να προχωρήσουν και μέχρι την Παρασκευή, πριν αποφασίσουν εάν έχουν αρκετά κοινά για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση που θα πρέπει να διαρκέσει τέσσερα χρόνια.

«Έχουμε προχωρήσει πολύ, έχουμε ήδη συζητήσει και συμφωνήσει σε πολλά πράγματα», δήλωσε ο βαυαρός υπουργός Εσωτερικών Γιόακιμ Χέρμαν, ένας από τους διαπραγματευτές στο μπλοκ της Μέρκελ, την Πέμπτη στη δημόσια τηλεόραση του ARD. «Πιστεύω ότι όλα τα κόμματα στα σχέδιά τους έχουν προετοιμαστεί για την απόφαση που θα γίνει απόψε, σε κάθε περίπτωση.»

Στόχος της εβδομάδας αυτής είναι να καταγραφούν οι συμφωνίες και οι διαφορές με τρόπο που να επιτρέπει σε όλα τα μέρη να υπογράψουν την έναρξη των επίσημων συνομιλιών συνασπισμού. Το κύριο εμπόδιο μπορεί να είναι μια ειδική σύνοδος των Πρασίνων στις 25 Νοεμβρίου που θα ψηφίσει την πρόταση.

Εάν οι συνομιλίες αποτύχουν, οι επιλογές της Μέρκελ θα περιοριστούν. Οι Σοσιαλδημοκράτες, με τους οποίους κυβέρνησε από το 2013, δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται για άλλη συμμαχία μαζί της, αφού το κόμμα γνώρισε τη χειρότερη εκλογική του ήττα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό θα άφηνε τη Μέρκελ με δύο σενάρια που η μεταπολεμική Γερμανία δεν έχει ακόμη δει: μια μειοψηφική κυβέρνηση ή μια επανάληψη των εκλογών.

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin