Image default
Πρώτο Θέμα

Ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα της τρίτης αξιολόγησης

Ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα της τρίτης αξιολόγησης

Στο τέλος Νοεμβρίου καταφθάνουν στην Αθήνα οι θεσμοί με στόχο να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος. Μετά τις εξαγγελίες του μερίσματος και την δρομολόγηση του swap των ομολόγων, επιχειρείται να κλείσουν και τα μεγάλα μέτωπα της τρίτης αξιολόγησης καθώς εκπνέει ο χρόνος.

Οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχουν σταματήσει μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου επαφών στην Αθήνα, καθώς σε τεχνικό επίπεδο υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες.

Η συνεδρίαση του Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου έχει συνδεθεί χρονικά με μία πρώτη τεχνική συμφωνία και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλει να «κλείσει» προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

Στο πρώτο Eurogroup του 2018 το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου θα καθοριστεί, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ και η ατζέντα των συζητήσεων για το τέλος του προγράμματος καθώς και το πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του χρέους.

Η αίσθηση που υπάρχει στους κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι ότι όλα θα είναι έτοιμα στις 28-29 Νοεμβρίου όταν αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι τέσσερις επικεφαλής των θεσμών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το προϋπολογισμό του 2018 και οι εκτιμήσεις είναι ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Ενέργεια, πλειστηριασμοί και κοινωνικό μέρισμα είναι τα μέτωπα τα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει «αναίμακτα». Τα θέματα αυτά κρύβουν δυσκολίες και σε διαπραγματευτικό, αλλά και σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο καθώς το οικονομικό επιτελείο ψάχνει τη «χρυσή τομή» για τη συμφωνία η οποία θα ικανοποιεί τους δανειστές αλλά δεν θα προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Ενέργεια: Φαίνεται πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τις λιγνιτικές μονάδες, όπως και για την μείωση του ποσοστού που έχει η ΔΕΗ στην αγορά.

Πλειστηριασμοί: Απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Χθες στη διυπουργική συνάντηση με τη συμμετοχή των μελών του δ.σ. συμβολαιογραφικών συλλόγων συμφωνήθηκε να προωθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την τροποποίηση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα ως προς το ζήτημα της ασφάλειας των συμβολαιογράφων και της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών. Οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν κανονικά στις 29 Νοεμβρίου, έτσι οι τράπεζες θα μειώσουν τα «κόκκινα δάνεια» και θα βελτιωθεί η κεφαλαιακή επάρκεια τους.

Κοινωνικό μέρισμα: Κοντά σε συμφωνία για το κοινωνικό μέρισμα (οι τέσσερις τομείς που θα διανεμηθούν τα ποσά. Υπάρχει συμφωνία για την κατανομή). Απαραίτητο να παραμείνει 0,5% πρωτογενές πλεόνασμα ως μαξιλάρι. Είναι συμφωνημένο.

Αντικειμενικές αξίες: Οι αντικειμενικές αξίες μεταφέρονται για την επόμενη αξιολόγηση για τεχνικούς λόγους.

:


Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin