Image default
Πρώτο Θέμα

Η καταλανική κρίση διαταράσσει την ισπανική ανάκαμψη

773x435 390777Ήταν η σοβαρότερη πολιτική κρίση στην Ισπανία από την απόπειρα πραξικοπήματος το 1981. Αλλά αυτή τη φορά, δεν ήταν άτακτα στοιχεία του στρατού που προσπάθησαν να εκδιώξουν μια νεοσύστατη δημοκρατία.

Πρόκειται για μια λαϊκιστική πρόκληση στην ακεραιότητα της ίδιας της Ισπανίας.

Η αυτονομιστική κυβέρνηση της Καταλονίας εκπλήρωσε τον προηγούμενο μήνα την εκλογική της υπόσχεση να κηρύξει μια ανεξάρτητη δημοκρατία, αφού κέρδισε την πλειοψηφία στις περιφερειακές εκλογές του 2015. Εμπνευσμένοι από αποσχισθέντα κράτη όπως η Σλοβενία, η οποία κήρυξε ανεξαρτησία το 1991, οι αυτονομιστές πραγματοποίησαν παράνομο δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου.

Από το 43 τοις εκατό των καταλανών που ψήφισαν, το 90 τοις εκατό υποστήριξε την ανεξαρτησία, σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση. Η επακόλουθη πολιτική κρίση αναμένεται να έχει φρενάρει την ισπανική οικονομία, η οποία έχει γνωρίσει ανάκαμψη μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Στα τέλη Οκτωβρίου, η Μαδρίτη κινήθηκε γρήγορα για να αποκαταστήσει τον έλεγχο και προκήρυξε νέες εκλογές για τις 21 Δεκεμβρίου, αλλά η αβεβαιότητα για το μέλλον της περιοχής εξακολουθεί να βαραίνει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Η Καταλονία αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα πέμπτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας και τον υψηλότερο περιφερειακό αριθμό επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση αναθεώρησε τις προβλέψεις ανάπτυξης της Ισπανίας για το 2018 από 2,6% σε 2,3%, λόγω των πολιτικών αναταραχών.

«Οι εταιρείες στην Καταλονία έχουν παγώσει τις επενδυτικές τους αποφάσεις και τις αποφάσεις πρόσληψης λόγω της αβεβαιότητας», λέει ο Ντανιέλ Λακάλ, επικεφαλής οικονομολόγος του διαχειριστή κεφαλαίων Tressis. «Οι καταναλωτές είναι επίσης νευρικοί.»

Αρκετά στελέχη που ρωτήθηκαν από το FT, από τοπικές και διεθνείς εταιρείες, δήλωσαν ότι έχουν θέσει τις αποφάσεις για μίσθωση και επενδύσεις στην περιοχή σε αναμονή μέχρι να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια. «Είμαστε σε κατάσταση αναμονής και βλέπουμε», λέει ένας επικεφαλής οικονομικός διευθυντής.

Το πολιτικό χάσμα έχει δημιουργήσει μια τεταμένη ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο εταιρείας με βάση στην Καταλονία. Αναφέρει ότι ήταν δύσκολο για το προσωπικό να «επικεντρωθεί στη δουλειά του» αντί να μαλώνουν μεταξύ τους ή με τους πελάτες για την πολιτική.

Η μείωση του αριθμού των τουριστών στην Καταλονία έχει αποδυναμώσει την τοπική οικονομία. Έχασε σχεδόν 15.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ισπανίας, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

Μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις αποφάσισαν να μεταφέρουν την έδρα τους από την Καταλονία, προστατευόμενοι από τον κίνδυνο να εγκαταλείψει η περιοχή τόσο την ΕΕ όσο και την ευρωζώνη.

Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της περιοχής – η CaixaBank και η Sabadell – ήταν από τις πρώτες που έφυγαν καθώς η πολιτική κρίση άρχισε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις καταθέσεις. Αυτό σταμάτησε μόλις οι δανειστές άλλαξαν έδρα, σύμφωνα με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στις τράπεζες.

Ακόμα και ο εμβληματικός περιφερειακός παραγωγός Cava Freixenet σκέφτηκε να φύγει. «Οι επιχειρήσεις χρειάζονται νομική ασφάλεια και δεν την έχουμε τώρα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Χοσέ Λουίς Μπονέτ τον Οκτώβριο.

Αμέσως μετά το δημοψήφισμα, οι αυτονομιστές φάνηκαν να έχουν το πάνω χέρι. Το σύνταγμα της Ισπανίας αναφέρει ότι η ανεξαρτησία είναι παράνομη, αλλά η περιφερειακή κυβέρνηση, τα δύο τρίτα των περιφερειακών δημάρχων και δεκάδες χιλιάδες ακτιβιστές φάνηκαν πρόθυμοι να υποστηρίξουν την προσπάθεια ανεξαρτησίας. Η περιφερειακή αστυνομία των 17.000 ανδρών αγνόησε τις δικαστικές εντολές να σταματήσει η ψηφοφορία.

ft spain cat 1

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι φάνηκε να έχει υπερνικηθεί.

Αλλά οι τύχες των αυτονομιστών γρήγορα άλλαξαν. Το σχέδιο τους να κερδίσουν τη διεθνή υποστήριξη απέτυχε δραματικά. «Αν επιτρέψουμε στην Καταλονία. . . να αποσπαστεί, άλλοι θα κάνουν το ίδιο», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τον περασμένο μήνα.

Όταν ο κ. Ραχόι χτύπησε τελικά τους αποσχιστές, το έκανε με την πλήρη πυγμή του νόμου, στις 27 Οκτωβρίου, κερδίζοντας την έγκριση της γερουσίας για να χρησιμοποιήσει έκτακτα συνταγματικά μέτρα για να πάρει τον άμεσο έλεγχο της περιοχής.

Ολόκληρη η καταλανική κυβέρνηση απολύθηκε με μια υπογραφή, με τη λήψη αποφάσεων στην περιοχή να μεταβιβάζεται στον κ. Ραχόι. Το ημιαυτόνομο περιφερειακό κοινοβούλιο διαλύθηκε και η αστυνομική δύναμη της περιοχής αναλήφθηκε.

Υπήρξαν φόβοι στη Μαδρίτη ότι οι αυτονομιστές θα έβγαιναν στους δρόμους για να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα κράτος με τη βία. Αντί αυτού, η συνθηκολόγηση των καταλανικών θεσμών ήταν άμεση. Τα αποσχιστικά πολιτικά κόμματα συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε νέες περιφερειακές εκλογές που προκηρύχθηκαν από τη Μαδρίτη για τις 21 Δεκεμβρίου. Η αποκατάσταση του ελέγχου της κεντρικής κυβέρνησης ενθάρρυνε ορισμένες επιχειρήσεις: η Freixenet αποφάσισε να μείνει.

Ο περιφερειακός ηγέτης Κάρλες Πουτζδεμόν είχε καταφύγει στις Βρυξέλλες για να προσπαθήσει πιέσει τους ευρωπαίους πολιτικούς να τον στηρίξουν. Αυτός και τέσσερις συνάδελφοι υπουργοί παραδόθηκαν στη βελγική αστυνομία αφού η Ισπανία εξέδωσε ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης. Απελευθερώθηκαν αργότερα ενώ εξετάστηκε η έκδοσή τους.

Τα καταλανικά κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας προετοιμάζουν μια νέα εκστρατεία για να κερδίσουν νέα εντολή για ανεξαρτησία. Δεν είναι σαφές πώς οι ψηφοφόροι θα αντιδράσουν στην κράτηση – εν αναμονή δίκης – εννέα πρώην υπουργών της Καταλονίας. Διερευνούνται σχετικά με κατηγορίες περί εξέγερσης, ανταρσίας και κατάχρησης δημόσιων πόρων.

Η Ισπανία διαθέτει ανεξάρτητη δικαιοσύνη, αλλά υπάρχουν φόβοι στη Μαδρίτη και στην ευρύτερη Ευρώπη, ότι μια σκληρή στάση θα μπορούσε να έχει αντίθετα αποτελέσματα στην εκλογική περιφέρεια.

Μακροπρόθεσμα, ο κ. Ραχόι πρέπει να διερευνήσει πώς θα κερδίσει τους μετριοπαθείς καταλανούς υπέρ της ανεξαρτησίας. Μέρος της απάντησης θα μπορούσε να είναι η μεταρρύθμιση του συντάγματος της χώρας του 1978, ώστε να δοθούν περισσότερες εξουσίες στην Καταλονία.

Μία από τις επιλογές είναι να δοθεί στην Καταλονία μεγαλύτερος έλεγχος των οικονομικών της και να αναγνωριστούν ρητά οι καταλανοί ως «έθνος» και όχι ως μία από τις διάφορες ανώνυμες «εθνότητες» – τη διατύπωση του άρθρου 2 του Συντάγματος.

Ο κ. Ραχόι δήλωσε στο κοινοβούλιο τον Οκτώβριο ότι το σύνταγμα «δεν είναι ένας μόνιμος νόμος και δεν έχει καμία αξίωση να είναι».

Ωστόσο, οι παραχωρήσεις στην περιοχή θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναζωπύρωση των παλαιών αποσχιστικών συναισθημάτων στη χώρα των Βάσκων.

«Η μεταρρύθμιση του συστήματος αυτόνομων κοινοτήτων κινδυνεύει να ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας των ανταγωνιστικών αιτημάτων από άλλες περιοχές που επιθυμούν μεγαλύτερες εξουσίες», λέει ο Γουίλιαμ Τσίσλετ, αναλυτής στο Elcano Royal Institute.

Ο άλλος κίνδυνος είναι ότι η καταλανική κρίση αποσπά την προσοχή από τις οικονομικές προκλήσεις της χώρας. Το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία μειώνεται τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά παραμένει από τα υψηλότερα στην ΕΕ στο 16%, ιδίως μεταξύ των νέων και των εργαζομένων με χαμηλή ειδίκευση.

Τα προβλήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο έχει υψηλό ποσοστό ατόμων που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο, «έχουν επίσης ως στόχο να παρεμποδίσουν τη μελλοντική αύξηση της παραγωγικότητας», σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κομισιόν.

Αλλά αυτή τη στιγμή, το μόνο παιχνίδι στην πόλη είναι η Καταλονία – και το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Σχετικα αρθρα

“Έκρηξη” της επιχειρηματικότητας εν μέσω πανδημίας

admin

Ο συναγερμός για τον πληθωρισμό έχει ήδη χτυπήσει – Τότε γιατί η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια;

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin