Image default
Πρώτο Θέμα

Τρεις διασώσεις μετά, η Ελλάδα παραμένει «πρόκληση»

imf cuts growth forecast greek economy 2017 22 from 28Οι διαδοχικές διασώσεις της Ελλάδας έχουν εκπληρώσει τους στόχους τους μόνο σε περιορισμένο βαθμό, καθώς η οικονομική ανάπτυξη παραμένει αδύναμη, το χρέος έχει αυξηθεί και η ικανότητα δανεισμού των τραπεζών παραμένει περιορισμένη, σύμφωνα με έκθεση των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώ οι γραμμές βοήθειας εξασφάλιζαν ότι η χώρα θα μπορούσε να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις και να βελτιώσει την κατάσταση του προϋπολογισμού της, δεν κατάφεραν να επιτύχουν τον κύριο στόχο της πλήρους πρόσβασης στην αγορά για το πιο χρεωμένο κράτος της ηπείρου, σύμφωνα με την εξέταση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου με έδρα το Λουξεμβούργο. Η έκθεση επικεντρώθηκε στο πώς η Ευρωπαϊκή Κομισιόν, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, συνέβαλε στην επίβλεψη τριών προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας.

«Τα προγράμματα αυτά προωθούν τη μεταρρύθμιση και αποφεύγουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Μπαουντίλιο Τομέ Μουγκουρούσα, μέλος του ελεγκτικού σώματος που συνέταξε την έκθεση. «Αλλά η ικανότητα της χώρας να χρηματοδοτηθεί πλήρως από τις χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένει μια πρόκληση.»

Η έκθεση είναι η πρώτη που προσφέρει μια τόσο εμπεριστατωμένη ματιά στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των τριών ελληνικών προγραμμάτων για μετρητά έναντι μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας θέματα που έχουν συχνά αναφερθεί σε κριτικές από έλληνες αξιωματούχους και άλλους παρατηρητές. Εξετάζει τα προγράμματα διάσωσης που υπέγραψε η Ελλάδα το 2010, το 2012 και το 2015.

Η εξέταση έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για την κυβέρνηση της Αθήνας, η οποία επιδιώκει να βγει επιτυχώς από το τρίτο της πρόγραμμα διάσωσης το επόμενο καλοκαίρι και είναι επί του παρόντος στη μέση ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της. Η επιτυχία του τρέχοντος προγράμματος είναι κρίσιμη για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει δει το πολιτικό της κεφάλαιο να εξατμίζεται ενόψει οδυνηρών μεταρρυθμίσεων και η οποία βασίζεται σε μια οικονομική ανάκαμψη για να ανακτήσει τη δημοτικότητά της.

Και για τους πιστωτές της χώρας της ευρωζώνης, η αποτυχία αυτού του προγράμματος διάσωσης θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες, δημιουργώντας αμφιβολίες για το αν η νομισματική ένωση είναι πλήρως εξοπλισμένη για να χειριστεί μια τέτοια κρίση.

Ενώ ο έλεγχος επικεντρώνεται στην Κομισιόν, ο θεσμός της ΕΕ είναι μόνο ένα μέρος της αποκαλούμενης τρόικας των επιτηρητών – συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – που επιβλέπουν τα διαδοχικά προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, προσχώρησε επίσης στην ομάδα των πιστωτών για το τρίτο και τελευταίο ελληνικό σχέδιο διάσωσης.

Η έκθεση των ελεγκτών διαπίστωσε ότι οι όροι που τέθηκαν στα μέτρα διάσωσης δεν είχαν «ούτε τεθεί σε προτεραιότητα με βάση τη σημασία τους ούτε ενσωματωθεί σε μια ευρύτερη στρατηγική για την Ελλάδα». Οι οικονομικές τους υποθέσεις ήταν «ανεπαρκώς αιτιολογημένες» ανέφερε επίσης η έκθεση.

bb greece aud 1

Η έκθεση επισημαίνει μια μικτή εικόνα στο σχεδιασμό και την εφαρμογή διαφορετικών οικονομικών αναθεωρήσεων. «Οι μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και τη δημόσια διοίκηση έφεραν δημοσιονομική εξοικονόμηση, αλλά η εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων ήταν πολύ πιο αδύναμη», ανέφερε.

Ένα άλλο ζήτημα που επισημάνθηκε στην έκθεση ήταν ο ανεπαρκής συντονισμός σε διάφορους τομείς πολιτικής. Ένα παράδειγμα είναι η έλλειψη αξιολόγησης του τρόπου με τον οποίο τα φορολογικά μέτρα όπως οι φόροι ακίνητης περιουσίας θα επηρέαζαν επιπρόσθετα τη φερεγγυότητα των τραπεζικών οφειλετών και, με τη σειρά τους, την αγοραία αξία των δανείων των τραπεζών, ουσιαστικά αποτυγχάνοντας να συνδέσουν την επίδραση των αυστηρών δημοσιονομικών πολιτικών στην υγεία του τραπεζικού τομέα.

Οι ελεγκτές ήταν επιεικείς με την Κομισιόν, λέγοντας ότι εξωτερικοί παράγοντες όπως η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα επηρέασαν επίσης τη διαχείριση των προγραμμάτων. Αναφέρει τις έξι εκλογές που διεξήγαγε η χώρα από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Ιανουάριο του 2015 και ένα δημοψήφισμα τον Ιούλιο του 2014 ως παράγοντες που συμβάλλουν στην αβεβαιότητα για το μέλλον των προγραμμάτων και στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Η έκθεση περιέχει συστάσεις για την κομισιόν, καθώς και σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα στις προϋποθέσεις που καθορίζονται στα μέτρα διάσωσής της και να διασφαλιστεί ότι τα προγράμματα αυτά αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής ανάπτυξης για τη χώρα.

Στην απάντησή της, η Κομισιόν δήλωσε ότι είναι «ανοικτή σε εποικοδομητική κριτική και βάσιμες συστάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να γίνουν βελτιώσεις κατά το σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας» και σκοπεύει να στηριχτεί στις αλλαγές που εντοπίστηκαν. Πρόσθεσε ότι σε πολλές περιπτώσεις ο ρόλος της ήταν συμπληρωματικός όχι μόνο με άλλους θεσμούς, αλλά και με όργανα όπως το Eurogroup – όπως είναι γνωστή η ισχυρή ομάδα υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Με την τρίτη οικονομική διάσωση της Ελλάδας να λήγει τον Αύγουστο, τόσο η Αθήνα όσο και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να αποφύγουν μια πολιτικά τοξική συζήτηση για ένα νέο πακέτο διάσωσης, το οποίο θα συνοδεύεται από όρους. Ένα ράλι των ελληνικών κρατικών με τη στήριξη μιας αναδυόμενης οικονομικής ανάκαμψης και η υπόσχεση για πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποφυγή νέας διάσωσης, ακόμη και όταν η χώρα δεν έχει ακόμη ανακτήσει πλήρως την πρόσβαση στην αγορά.

Η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε την Τετάρτη μια άνευ προηγουμένου ανταλλαγή ομολόγων συνολικού ύψους 29,7 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας του χρέους της και την ελάφρυνση της πώλησης νέων χρεογράφων στο μέλλον. Η ανταλλαγή χρέους είναι ένα βήμα προς την πλήρη επιστροφή της χώρας στις αγορές που απαιτείται για να αποφευχθεί ένα νέο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης. Η κυβέρνηση σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την αγορά το 2018 για να συγκεντρώσει τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια ευρώ για να δημιουργήσει ένα κατάλληλο ρυθμιστικό για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, δήλωσε προηγουμένως ένας αξιωματούχος.

Μετά από περισσότερο από επτά χρόνια αμείλικτης λιτότητας, η Ελλάδα έχει τώρα το υψηλότερο πλεόνασμα προϋπολογισμού όλων των προηγμένων οικονομιών, με προσαρμογή στον οικονομικό κύκλο, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Στο πλαίσιο της διάσωσης που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε το 2015, η χώρα θέσπισε πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους 4,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της, ή περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την Κομισιόν. Ένα άλλο δημοσιονομικό πακέτο ίσο με το 2% του ΑΕΠ θα εισαχθεί μετά το 2018.

Σχετικα αρθρα

“Έκρηξη” της επιχειρηματικότητας εν μέσω πανδημίας

admin

Ο συναγερμός για τον πληθωρισμό έχει ήδη χτυπήσει – Τότε γιατί η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια;

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin