Image default
Πρώτο Θέμα

Ακόμη και με χαμηλές αποδόσεις, τα ομόλογα έχουν τη χρήση τους

bonds low gradeΟ Τζέφρι Γκάντλαχ από τη DoubleLine Capital προειδοποίησε πρόσφατα ότι υπάρχει πιθανότητα να τερματιστεί η ανοδική αγορά ομολόγων που έχει ξεπεράσει τις αρχές της δεκαετίας του 1980: «Η στιγμή της αλήθειας έφτασε για την κοσμική ανοδική αγορά ομολόγων! Πρέπει να ξεκινήσετε αμέσως να τρέχετε ή θα γραφούν νεκρολογίες.»

Τελικά αυτή η μέρα θα έρθει και οι επενδυτές θα βιώσουν ένα περιβάλλον αυξανόμενου επιτοκίου. Στην πραγματικότητα, τεχνικά μπορεί να βρισκόμαστε ήδη σε ένα, καθώς η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε κάτω από 1,4% τον Ιούλιο του 2016. Από το καλοκαίρι του 2016, τα επιτόκια του 10ετούς ομολόγου είναι τώρα περίπου 100 μονάδες βάσης υψηλότερα.

Ο συνδυασμός των αυξανόμενων αποδόσεων που προέρχονται από μια χαμηλή βάση έχει κάνει την κατοχή των ομολόγων κατά τη διάρκεια μιας ανοδικής αγοράς μετοχών να μοιάζει με χαμένο στοίχημα. Ο δείκτης - Barclays των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκε μόλις κατά 3,9% ετησίως από τις αρχές του 2009 έως τα τέλη Οκτωβρίου. Αυτό ωχριά σε σύγκριση με το 15% ετήσιας απόδοσης του S&P 500 την ίδια περίοδο. Σε βάση συνολικής απόδοσης, τα ομόλογα είναι μόλις 44%. Οι μετοχές έχουν επιστρέψει σχεδόν 250 τοις εκατό σε αυτόν τον χρόνο.

Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων θα μειωθούν σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα επιτοκίων, ενώ η μεταβλητότητα στις αγορές σταθερού εισοδήματος θα είναι πιθανώς υψηλότερη, επειδή τα χαμηλότερα ποσοστά παρέχουν μικρότερο μαξιλάρι για την προστασία των επενδυτών από τις διακυμάνσεις των τιμών. Αν και η σημερινή κατάσταση θα απαιτήσει από τους επενδυτές ομολόγων να μειώσουν τις προσδοκίες τους από τις αποδόσεις που παρατηρήθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια, τα ομόλογα μπορούν ακόμα να αποδειχθούν χρήσιμο εργαλείο χαρτοφυλακίου για διάφορους λόγους.

Οφέλη από τη διαφοροποίηση: Οι μετοχές τείνουν να αποδίδουν άσχημα σε αποπληθωριστικό περιβάλλον, καθώς οι οικονομικές συνθήκες βλάπτουν την αύξηση των κερδών. Τα ομόλογα λειτουργούν καλά σε αυτόν τον τύπο αγοράς και δίνουν στους επενδυτές τη δυνατότητα διατήρησης κεφαλαίου, σχετικής σταθερότητας και χαμηλής συσχέτισης με μετοχές. Από το 1928 έως το 2016, τα 10ετή αμερικανικά κρατικά ομόλογα έχουν ξεπεράσει σε απόδοση τις μετοχές για 33 από τα 89 χρόνια ή σχεδόν το 40% του χρόνου. Οι μετοχές έχουν πετύχει υψηλότερες αποδόσεις την περίοδο αυτή, αλλά τα ομόλογα έχουν δώσει στους επενδυτές μια πολύ πιο ομαλή πορεία με χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Κάλυψη έναντι κινδύνου αγοράς μετοχών: Ενώ οι μετοχές εξακολουθούν να έχουν τεράστιο πλεονέκτημα όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις, τα ομόλογα κερδίζουν τη θέση τους παρέχοντας ένα μαξιλαράκι όταν πέφτουν οι μετοχές. Αυτός ο πίνακας δείχνει κάθε καθοδικό χρόνο μετά το 1928 για το S&P 500 μαζί με τις αντίστοιχες αποδόσεις για τα 10ετή κρατικά ομόλογα:

bb bonds stuff 1

Οι μετοχές γνώρισαν ένα καθοδικό έτος περίπου μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Τα ομόλογα είχαν θετικές αποδόσεις 21 από τις 24 φορές. Αυτό σημαίνει ότι κατά τα τελευταία 90 περίπου χρόνια, οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν μειωθεί μόνο κατά τη διάρκεια του ίδιου ημερολογιακού έτους σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις. Τα ομόλογα παρέχουν επίσης πριμοδότηση κατά τη διάρκεια των πωλήσεων στη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η μέση απώλεια μετοχών κατά τα έτη αυτά ήταν περίπου 14%, ενώ τα 10ετή κρατικά ομόλογα κέρδισαν κατά μέσο όρο πάνω από 5%.

Συναισθηματική αντιστάθμιση: Τέλος, τα ομόλογα προσφέρουν στους επενδυτές κάτι σαν συναισθηματική κάλυψη έναντι της κακής συμπεριφοράς όταν οι μετοχές παραφέρονται. Πολύ λίγοι επενδυτές έχουν το σθένος να κρατήσουν όλο το χαρτοφυλάκιό τους επενδυμένο σε μετοχές ανά πάσα στιγμή. Τα ομόλογα μπορεί να μην κερδίζουν τις υψηλές αποδόσεις που έχουν δει από τότε που τα επιτόκια ήταν διψήφια στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και είναι πιθανό να χάσουν κάποια αξία σε μια ανοδική αγορά μετοχών, αλλά η ελπίδα είναι ότι το χρεόγραφο θα παρέχει στους επενδυτές μια άγκυρα που θα τους εμποδίσει από μια κακή απόφαση σε μια λάθος στιγμή.

Από την άποψη αυτή, τα ομόλογα μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγή κεφαλαίων είτε για την επανεξισορρόπηση των μετοχών σε χαμηλότερα επίπεδα είτε για σκοπούς δαπανών για ανάγκες ταμειακών ροών. Αλλά δίνουν στους επενδυτές που διατρέχουν κίνδυνο τη σταθερότητα που επιθυμούν να εξισορροπήσουν την αστάθεια των κινήσεων στο χρηματιστήριο.

Η επένδυση σε ομόλογα δεν είναι εύκολη. Οι επενδυτές πρέπει ακόμα να υπολογίσουν τη διάρκεια, το προφίλ ληκτότητας και την πιστωτική ποιότητα των συμμετοχών τους με σταθερό εισόδημα. Και τα ομόλογα δεν είναι χωρίς κίνδυνο – οι επενδυτές εξακολουθούν να πρέπει να ανησυχούν για τον πληθωρισμό μακροπρόθεσμα, καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Κατά πάσα πιθανότητα θα δούμε μεγαλύτερη μεταβλητότητα στο σταθερό εισόδημα στο μέλλον από ό, τι οι επενδυτές έχουν συνηθίσει. Ωστόσο, τα ομόλογα μπορούν ακόμα να εξυπηρετήσουν ένα σκοπό σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων, εφόσον οι επενδυτές έχουν τις σωστές προσδοκίες.

Σχετικα αρθρα

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin

XA:Ξεκούραση στο δείκτη, η δράση στα μικρομεσαία

admin

Οι 5 αναγκαίες κατευθύνσεις για την οικονομία μας στην μετά Covid εποχή…

admin