Image default
Πρώτο Θέμα

Πώς να εκμεταλλευτούμε την ανάκαμψη της Ευρώπης

europe sculpture.gi.topΜετά από χρόνια διαχείρισης κρίσεων, έντονων αμφιβολιών και ακόμη υπαρξιακών απειλών, η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Η οικονομική ανάπτυξη αυξάνεται, η πολιτική αβεβαιότητα μειώνεται και παρά το (αν όχι εν μέρει λόγω) Brexit, το όραμα μιας «όλο και πιο στενής» περιφερειακής ένωσης ενεργοποιεί κάποια νέα εποικοδομητική σκέψη στις πυρηνικές χώρες. Η μετατροπή της σε βιώσιμη ευημερία, ωστόσο, δεν είναι καθόλου αυτόματη και αυτή η στροφή θα είναι προβληματική χωρίς πρόοδο σε τέσσερις βασικούς τομείς.

Το τελευταίο σύνολο ισχυρών αριθμών υψηλής συχνότητας δείχνει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται με πολύ πιο υγιείς ρυθμούς από 2% έως 2,5% ετησίως, ενώ πολλά από τα κράτη μέλη της συμμετέχουν στην αυξανόμενη επέκταση. Αν και η ανεργία των νέων εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα σε πολλές οικονομίες, το συνολικό ποσοστό ανεργίας μειώνεται. Και, με μεγάλη ρευστότητα, οι ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν καλή απόδοση, τόσο σε απόλυτες τιμές όσο και σε σχέση με άλλους.

Η ενδογενής οικονομική και χρηματοοικονομική επούλωση ανοίγει τον δρόμο για τη μείωση της παρατεταμένης εξάρτησης από τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ μπορεί να αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά ένα σχέδιο εξόδου τόσο για τα αρνητικά επιτόκια όσο και για το πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας αγοράς τίτλων, αν και θα είναι πολύ σταδιακό, πράγμα που θα συμβάλει επίσης στη μείωση του υψηλού κινδύνου μεγαλύτερης πολιτικής πρόκλησης της θεσμικής ανεξαρτησίας .

Η Γαλλία και η Γερμανία διεξήγαγαν τις κυριότερες εκλογές τους και τώρα υπάρχει ελπίδα για έναν εποικοδομητικό περιφερειακό πολιτικό διάδρομο που θα στηρίζεται σε ένα ενισχυμένο συλλογικό όραμα και τη συντονισμένη δράση των δύο χωρών. Παρόλο που η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αντιμετώπισε κάποιες εγχώριες πολιτικές αναταραχές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η σχέση της με τη Γαλλία και τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν συνδυάζει τη νέα ενέργεια με βαθιά εμπειρία και αξιοπιστία, αυξάνοντας τις ελπίδες για πρόοδο σε μερικά μακρόχρονα στοιχεία του ευρωπαϊκού σχεδίου.

Η εσωτερική ώθηση για μεταρρυθμίσεις ενισχύεται από πολλά σημεία πίεσης.

Η ψηφοφορία του Ηνωμένου Βασιλείου υπέρ του Brexit παρείχε ώθηση για μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ των άλλων 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τις άκρως αβέβαιες ημέρες αμέσως μετά το δημοψήφισμα, οι υπόλοιπες χώρες της ένωσης έχουν αναπτύξει σωστά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να προχωρήσουν χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικά τώρα που το χάσμα των οικονομικών επιδόσεων έχει στραφεί κατά της Βρετανίας και διευρύνεται.

Το Brexit ενίσχυσε άλλες εξωτερικές πιέσεις στην αποτελεσματική λειτουργία της ΕΕ. Αυτές περιλαμβάνουν την κοινή πρόκληση της μετανάστευσης, την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, τις αβεβαιότητες σχετικά με την κοινή άμυνα και τις κραυγές από ορισμένα από τα ανατολικά μέλη.

Όλα αυτά θέτουν το ιστορικό ευρωπαϊκό εγχείρημα σε διαφορετικό σημείο και όχι μόνο από την άποψη της επί τόπου κατάστασης. Μια αντιδραστική αντιμετώπιση της διαχείρισης των κρίσεων και της πρόληψης δίνει τη θέση της σε μια πιο εμπιστοσύνη ενεργητική και στρατηγική που επιδιώκει την επίτευξη κοινής ευημερίας.

Ωστόσο, αυτή η αλλαγή παραμένει διστακτική και, κρίσιμα, πρέπει ακόμη να αναπτυχθούν βαθύτερες διαρθρωτικές ρίζες. Αυτό δεν θα συμβεί αν δεν σημειωθεί πρόοδος σε τέσσερις σημαντικούς τομείς. (Αντίθετα με όσα πιστεύουν πολλοί, δεν περιλαμβάνουν την ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του Brexit. Πράγματι, η ΕΕ έχει ξεκινήσει να ξεπερνά αυτό το θέμα που κυριαρχεί στην πολιτική στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποτρέπει την προσοχή από άλλες σημαντικές προκλήσεις).

Οι τέσσερις τομείς είναι:

Ενίσχυση των κινητήριων δυνάμεων της ανάπτυξης, συνδυάζοντας τις καθυστερημένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε μεμονωμένες χώρες με νέα έμφαση στην ολοκλήρωση της περιφερειακής οικονομικής και χρηματοπιστωτικής ολοκλήρωσης – δηλαδή, προσθήκη μιας πλήρους τραπεζικής ένωσης και καλύτερης δημοσιονομικής ολοκλήρωσης στη νομισματική ένωση.

Η οικοδόμηση μιας πιο συνεργατικής σχέσης μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας μόλις σχηματιστεί ένας κυβερνών συνασπισμός στη Γερμανία. Αυτό θα χαρακτηριζόταν από την αύξηση της προθυμίας της γερμανικής περιφερειακής ηγεσίας να δράσει. Η Γαλλία, η οποία έχει πολύ μεγαλύτερη προθυμία να δράσει, αλλά λιγότερη ικανότητα, θα ενισχύσει το ανάστημά της με πιο συντονισμένες προσπάθειες για να καταστήσει τα εσωτερικά οικονομικά της σε τάξη.

Η επίλυση των αυτονομιστικών προκλήσεων που, μακροπρόθεσμα, είναι πιο σοβαρές τόσο για τη ζώνη του ευρώ όσο και για την ΕΕ από ό, τι το Brexit. Αυτές αφορούν χώρες όπως η Ισπανία που έχουν υιοθετήσει το όραμα της ολοένα στενότερης οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ένωσης, σε αντίθεση με την επικεντρωμένη έμφαση του Ηνωμένου Βασιλείου μόνο στο ελεύθερο εμπόριο. Αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει με μια λογική διαμεσολάβηση της ΕΕ στην Καταλονία.

Ανάπτυξη πιο συγκεκριμένων συλλογικών απαντήσεων σε σημαντικές προκλήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συνεργατικό τρόπο. Τα ευρωομόλογα και η ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα ηγούνται της λίστας παρατεταμένων θεμάτων, ωστόσο μπορεί να είναι πιο ελπιδοφόρο – τουλάχιστον τακτικά – να ξεκινήσουμε με μια καλύτερη κοινή απάντηση στα πιο πρόσφατα ζητήματα που παρουσιάζονται από την τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης μιας πιο οραματικής προσέγγισης στη φορολογία, τη ρύθμιση και την αξιολόγηση των ευρύτερων διαρθρωτικών επιπτώσεων.

Ένας τέτοιος συνδυασμός μέτρων «από κάτω προς τα πάνω» και «από πάνω προς τα κάτω» θα αυξήσει την ανθεκτικότητα και την ευελιξία της Ευρώπης, ανοίγοντας τον δρόμο για το είδος οικονομικών και χρηματοοικονομικών πλεονεκτημάτων χωρίς αποκλεισμούς που βελτιώνουν όχι μόνο την πραγματική απόδοση αλλά και τη δυνητική ευημερία. Χωρίς αυτά τα μέτρα, τα πρόσφατα οικονομικά οφέλη της Ευρώπης θα μπορούσαν να αποδειχθούν ένα κυκλικό βήμα παρά μια σταθερή βάση για ένα καλύτερο μέλλον που παραμένει μια νόμιμη και εφικτή φιλοδοξία για τους πολίτες της περιοχής.

Σχετικα αρθρα

ΧΑ:Αντίρροπες δυνάμεις

admin

Alpha Bank:Ισχυρή Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας

admin

Λαγκάρντ: Οι κρίσιμες αλλαγές που απαιτούνται στην ευρωζώνη-Tο χάσμα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο

admin

Η κινέζικη Lehman ταράζει τις αγορές

admin

Pfizer: Μειωμένη αποτελεσματικότητα με τον χρόνο – Πράσινο φως στην τρίτη δόση

admin

Bloomberg: Τι περιμένουμε τους επόμενους έξι μήνες της πανδημίας

admin

Οι φόβοι για διόρθωση πληθαίνουν στη Wall Street και προβληματίζουν την Ευρώπη

admin

Το Facebook έκανε τα “στραβά μάτια” για VIP χρήστες που “πάτησαν” τους κανόνες του

admin

Κλίμα vs Καπιταλισμού; – Jean P.Ferry

admin

Πανδημία: Η νέα παλαιά καθημερινότητα της Δανίας

admin

ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΔΕΘ ΤΟΥ 2021-Δρ.Χ.Βλάδος

admin

Γερμανικές εκλογές, ελληνικές προσδοκίες

admin