Image default
Πρώτο Θέμα

Καταρρέει η λίρα, αναταράξεις στην Τουρκία

RTX2YFYP 870Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα και τα ομόλογα κατέρρευσαν, πιέζοντας τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής να βρουν τρόπους να προχωρήσουν σε μια πορεία της αγοράς που τους φέρνει σε αντίθεση με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το νόμισμα υποχώρησε έως 1,2% έναντι του δολαρίου, πριν αποκαταστήσει κάποιες ζημίες, αφού η κεντρική τράπεζα ώθησε τους δανειστές να χρησιμοποιήσουν ένα παράθυρο που καθιστά το δανεισμό ακριβότερο από την Τετάρτη. Η κίνηση ουσιαστικά ανήλθε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και ήρθε λίγες ώρες πριν από την πώληση ομολόγων πενταετούς διάρκειας από το δημόσιο.

Η αναταραχή φέρνει στο επίκεντρο το αίνιγμα που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υπό την ηγεσία του κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Τσετίνκαγια, ο οποίος πιέζεται από τις αγορές να αυξήσει τα επιτόκια ακόμα και όταν ο Ερντογάν τον προτρέπει να τα μειώσει. Ο πρόεδρος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η τράπεζα ήταν σε «λάθος δρόμο» με τη χρήση υψηλών επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ένα επιχείρημα που βασίζεται σε μια ασυνήθιστη αντίληψη των οικονομικών που θεωρεί τα υψηλότερα επιτόκια ως αιτία του πληθωρισμού και όχι ως εργαλείο ελέγχου του.

bb turkey lira 1

Το επιχείρημα αυτό υιοθετήθηκε από τον κ. Τζεμίλ Ερτέμ, έναν από τους επικεφαλής συμβούλους του Ερντογάν, σε μια στήλη στην εφημερίδα Milliyet την Τρίτη. Σε οικονομίες όπως η Τουρκία, όπου ο μεγαλύτερος συντελεστής για τον πληθωρισμό κόστους είναι τα τέλη τόκων, η προσπάθεια να μειωθεί ο πληθωρισμός με υψηλότερα επιτόκια είναι «σαν να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά», έγραψε.

Αντιμετωπίζοντας την πολιτική πίεση για τη διατήρηση των επιτοκίων χαμηλά για την τόνωση της ανάπτυξης, ο Τσετίνκαγια έχει κρατήσει το επίσημο κόστος δανεισμού αμετάβλητο από τον Μάιο, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 11,9% τον Οκτώβριο, ο υψηλότερος από το 2008. Η παρέμβασή του την Τρίτη βαθμολογήθηκε χαμηλά από τους επενδυτές.

«Εντελώς αστείο – λες και 25 μονάδες βάσης θα κάνουν τη διαφορά», δήλωσε ο Τίμοθι Ας, υπεύθυνος στρατηγικής της BlueBay Asset Management LLP στο Λονδίνο. «Κουτσαίνουν ως την επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής, η οποία είναι εβδομάδες μακριά και πιθανότατα θα χρειαστεί να νέα νυχτερινή συνάντηση έκτακτης ανάγκης για να πάρει το πράσινο φως από τον Ερντογάν για μια πιο ουσιαστική αύξηση των επιτοκίων.»

Το νόμισμα διαπραγματεύθηκε κατά 0,6% χαμηλότερα στα 3,9532 ανά δολάριο από τις 1:09 μμ στην Κωνσταντινούπολη. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της χώρας αυξήθηκε κατά 21 μονάδες βάσης σε 13,11%, αγγίζοντας το ρεκόρ του 13,16%. Οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες είχαν πέσει έως και 1,5% την ημέρα, κάλυψαν τις ζημίες ως το 0,2%, ακολουθώντας αύξηση 1,2% στον δείκτη βιομηχανικών εταιρειών.

Η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί πιθανώς να αυξήσει τα επιτόκια κατά 150-200 μονάδες βάσης για να κάνει τη διαφορά και έτσι η λίρα θα παραμείνει εκτεθειμένη έως ότου η κεντρική τράπεζα συνεδριάσει ξανά στις 14 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Κιράν Κοσίκ, υπεύθυνο στρατηγικής της UniCredit SpA στο Λονδίνο.

«Εκτός αν η κεντρική τράπεζα παρέμβει τώρα, πιστεύουμε ότι η περαιτέρω αδυναμία της λίρας είναι πολύ πιθανή», είπε.

Η αναταραχή στην αγορά της Τουρκίας έρχεται καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για τις αποκαλύψεις από τη δίκη ενός τουρκοϊρανού εμπόρου χρυσού, του Ρέζα Ζαράμπ, ο οποίος κατηγορείται για συνωμοσία με αξιωματούχους και στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης σε κρατική τράπεζα για να αποφύγουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ έναντι του Ιράν. Η δίκη έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 27 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη και αυξάνονται οι υποψίες ότι ο Ζαράμπ μπορεί να έχει γίνει μάρτυρας για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Αυτή η υπόθεση έχει εντείνει τις εντάσεις με τη Δύση σε μια από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας της Τουρκίας, με τους τούρκους αξιωματούχους να χαρακτηρίζουν τις κατηγορίες των ΗΠΑ ως επίθεση στην οικονομία της Τουρκίας. Εκείνοι που δεν κατάφεραν να ανατρέψουν την κυβέρνηση σε πραξικόπημα πέρυσι τώρα «θέτουν παγίδες για μια σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπεκίρ Μποζντάγ σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα.

«Η επιδείνωση των προοπτικών του πληθωρισμού, η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και των διπλωματικών κινδύνων από τις συνεχιζόμενες αγωγές στις ΗΠΑ απαιτούν αυστηρότερη επιβολή επιτοκίων», δήλωσε ο Γκόκτσε Τσέλικ, οικονομολόγος της QNB Finansbank στην Κωνσταντινούπολη. «Η αποκατάσταση των επιτοκίων θα πρέπει να είναι σημαντικά υψηλότερη από τη σημερινή κίνηση των 25 μονάδων βάσης.»

Όποιος επενδύει σε τουρκική λίρα θα στοιχηματίσει ότι η κεντρική τράπεζα θα αντισταθεί στην πολιτική πίεση, σύμφωνα με τον Άντερς Φέργκεμαν, διαχειριστή χρήματος στην Pinebridge Investments Europe Ltd.

«Όποιος έχει μείνει στην τουρκική λίρα στα τρέχοντα επίπεδα ελπίζει ότι η κεντρική τράπεζα θα αντιμετωπίσει τις προσκλήσεις του προέδρου Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια και θα παράσχει μια ακόμη μαζική αύξηση των επιτοκίων για την ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας», δήλωσε.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Οικονομικό κλίμα και κινητικότητα της κοινότητας

admin

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin