Image default
Πρώτο Θέμα

Η οικονομία της ευρωζώνης είναι γεμάτη εκπλήξεις

119bb7a586db5050a395e20bd6610e955ec89d29Ο αναπάντεχος οικονομικός αστέρας του 2017, όταν ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα, θα είναι η ζώνη του ευρώ: η ανάπτυξη φαίνεται να φτάνει στο 2,2% σε σύγκριση με μια πρόβλεψη αυτή την εποχή πέρυσι για μόλις 1,4%.

Εάν προσθέσουμε σε αυτό με τα τέσσερα χρόνια πτώσης της ανεργίας και της εξόδου του πληθωρισμού από τη ζώνη ανησυχίας για αποπληθωρισμό, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής και οι πολιτικοί έχουν κάτι να περηφανεύονται.

Αλλά συμβαίνει κάτι ουσιαστικό ή αυτή είναι μια ακόμη ψευδής αυγή για μια οικονομία που έχει καταφέρει κατά μέσο όρο ετήσια ανάπτυξη κάτω από 1,6% στην 18χρονη ιστορία της;

Ένας σκεπτικιστής θα μπορούσε να πει ότι όλα είναι μόνο κυκλικά και σύντομα θα αντιστραφούν. Ή ότι είναι απλώς το αποτέλεσμα των 2,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που αναγκάζει μια περίφημα σκληρωτική οικονομία να ενδώσει.

Και τα δύο έχουν σίγουρα παίξει ρόλο – αλλά αν και υπάρχουν κίνδυνοι αυτό δε σημαίνει ότι η ώθηση της ανάπτυξης δε διαφέρει από τις προηγούμενες ανοδικές τάσεις ή ότι θα τελειώσει γρήγορα.

Το κυκλικό επιχείρημα, για παράδειγμα, πηγάζει από τη τάση της ευρωζώνης να υστερεί σε σχέση με την οικονομία των ΗΠΑ, τείνοντας να ξεκινά μια απογείωση ενώ η τελευταία σταματά. Πράγματι, ο τρέχων κύκλος της ζώνης του ευρώ είναι τέσσερα χρόνια πίσω από τον αμερικανικό.

Με κάποια σημάδια ότι η μακρά ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ μπορεί να φτάνει το ζενίθ της – οι πρόσφατες έρευνες έχουν μειωθεί και οι ομολογίες δίνουν προειδοποιητικά μηνύματα – ο σκεπτικιστής θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι με τον συνηθσμένο τρόπο η ευρωζώνη έχει ξεκινήσει την ίδια στιγμή που η Αμερική τελειώνει.

Υπάρχουν όμως διαφορές από το 2006, όταν μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερημένης ανάπτυξης η ευρωζώνη ξεπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο για να υποχωρήσει, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση έπληξε και τις δύο χώρες.

Η μία, λέει η Πάολα Σουμπάτσι, ανώτερη συνεργάτης στο Chatham House, είναι η αποδοχή της Ευρώπης ότι η ανάπτυξη χρειάζεται μερικές φορές βοήθεια.

«Υπάρχει πλέον μια κατανόηση – ακόμα και στη Γερμανία – ότι η ζήτηση πρέπει να υποστηριχθεί», ανέφερε. «Αντίθετα με 10 χρόνια πριν, ή ακόμα και πριν από πέντε χρόνια, υπάρχει η κατανόηση ότι δεν μπορείς απλά να κάθεσαι και να περιμένεις την ανάπτυξη.»

Δεν είναι ότι τα μέτρα λιτότητας που εισήχθησαν μετά την οικονομική κατάρρευση έχουν αποτελέσει αντικείμενο ντάμπινγκ χονδρικής, και μάλλον ορισμένες κυβερνήσεις είναι πιο πρόθυμες να προσθέσουν δαπάνες στο μίγμα – ειδικά αφού πολλοί ψηφοφόροι εγκατέλειψαν τα κυρίαρχα κόμματα.

Η Γερμανία, για παράδειγμα, αύξησε τις δημόσιες δαπάνες για δρόμους και γέφυρες, γρηγορότερο διαδίκτυο και κοινωνική στέγαση – μετατρέποντας τις κρατικές δαπάνες σε έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της ευρωζώνης τα τελευταία δύο χρόνια.

Ορισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν αναληφθεί μετά από χρόνια μάταιων αιτημάτων από τους κεντρικούς τραπεζίτες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους.

Οι πιο ευέλικτοι εργατικοί νόμοι – ιδίως στην Ισπανία και την Ιρλανδία – βοήθησαν στην ταχεία ανάπτυξη, σημειώνει ο Φλόριαν Χενς, ευρωπαίος οικονομολόγος στην τράπεζα Berenberg.

«Αυτό που κινεί τα πράγματα είναι τα κέρδη από την απασχόληση», είπε.

Το επιχείρημα εδώ για τη συνέχιση της ανάπτυξης είναι ότι υπάρχει άφθονη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στο εργατικό δυναμικό.

Αν και μακριά από το ζενίθ του 12,1% στα μέσα του 2013, το ποσοστό ανεργίας της ευρωζώνης εξακολουθεί να είναι 8,9% – αρκετά, σύμφωνα με τον Χενς, για δύο ακόμη χρόνια προτού υπάρξει έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Καταβάλλονται επίσης προσπάθειες για να συνεχιστούν τέτοιες μεταρρυθμίσεις. Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη υπογράψει διατάγματα για την καταβολή αποζημιώσεων για αθέμιτες απολύσεις, ενώ παράλληλα δίνει στις επιχειρήσεις μεγαλύτερη ελευθερία να προσλαμβάνουν και να απολύουν.

Η δοκιμασία για τους μεταρρυθμιστές της ζώνης του ευρώ θα είναι να πετύχουν τα σχέδιά τους ενάντια σε ένα αντικαθεστωτικό κύμα ανάμεσα στους ψηφοφόρους που οργίζονται που έχουν παραμεληθεί κατά την ανάκαμψη μετά την οικονομική κρίση.

Το νέο κλίμα ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ ενισχύθηκε και από την ενίσχυση της ΕΚΤ, αλλά η απόσυρσή της ενδέχεται να μην είναι τόσο επιζήμια όσο το 2011-2012.

Η Σάρα Χιούιν, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Standard Bank, λέει ότι η ΕΚΤ προχώρησε πάρα πολύ νωρίς και ότι ο ισολογισμός της – τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει – συρρικνώθηκε το 2012-2014, όταν η ευρωζώνη έπεσε στη δεύτερη ύφεση.

Αλλά αυτό ήταν και το ζενίθ της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, μεγάλο μέρος της οποίας έχει διορθωθεί.

Η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει κατά το ήμισυ τις αγορές της έχει προκαλέσει λίγη αγωνία επειδή κινείται αργά. Η ενίσχυση θα συνεχιστεί – εξισορροπημένη σε σχέση με την ανάπτυξη – και τα χαμηλά επιτόκια έχουν γίνει σχεδόν χαρακτηριστικό της ζώνης του ευρώ.

Είναι λοιπόν τα πάντα ρόδινα; Όχι. Οι κίνδυνοι παραμένουν, συμπεριλαμβανομένων των ευρύτερων, όπως η παγκόσμια επιβράδυνση που προκάλεσε η Κίνα.

Η τελευταία ανησυχία είναι η προοπτική της πολιτικής αναστάτωσης στη Γερμανία, δεδομένου ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέτυχε να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Προσθέστε την πιθανή εκλογική αναταραχή στην Ιταλία το επόμενο έτος και έχετε το ίδιο είδος πολιτικής αβεβαιότητας με τις αρχές του 2017, όταν υπήρχαν ανησυχίες για τους υποψηφίους κατά της ευρωζώνης στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Αλλά προς το παρόν οι οικονομολόγοι φαίνεται να τα βλέπουν αυτά ως θόρυβο, βασιζόμενοι στα θεμέλια της ανάπτυξης της ευρωζώνης για να προβλέψουν μια ελαφρά επιβράδυνση το επόμενο έτος μετά την έκπληξη του τρέχοντος έτους.

«Θα απαιτούσε μια μεγάλη πολιτική αναστάτωση κάπου στον κόσμο (για να τελειώσει αυτό)», δήλωσε ο Χενς της Berenberg.  

Σχετικα αρθρα

Πληθωρισμός:Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι-M.A. EL-ERIAN

admin

FED:Έρχεται το τέλος του φθηνού χρήματος τον Νοέμβριο

admin

‘Eλλειμμα ύψους 10.150 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 13.011 εκατ. ευρώ

admin

Το παιχνίδι της Ρωσίας με τους αγωγούς – Ένα σχέδιο 30 ετών

admin

Covid-19: Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα εμβόλια

admin

NOVA : Άνθρακες ο θησαυρός… της ΕΟΝ

admin

Morgan Stanley: Υποβάθμισε τις ελληνικές μετοχές

admin

Ο ψυχρός πόλεμος 2.0 Κίνας – Η.Π.Α

admin

ΤτΕ: Οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους

admin

ALPHA BANK: Άνιση οικονομική μεγέθυνση και πληθωριστικός κίνδυνος

admin

Forbes: Οι ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν την Ελλάδα

admin

Φέρει η ενεργειακή κρίση ρωσική υπογραφή;

admin