Image default
Πρώτο Θέμα

Οι τράπεζες της Ανατολικής Ευρώπης πρωτοστατούν στην ανάπτυξη

5a2e9f78b43f73abf9ae9d8ff5fa6a7e8163ca50Οι καταναλωτικές δαπάνες είναι σε άνοδο. Τα επιτόκια φτάνουν στο ναδίρ. Ο τραπεζικός τομέας της Ανατολικής Ευρώπης βρίσκεται σε θετική τροχιά.

Μετά την επιβίωση από το τοξικό μείγμα του σχεδόν μηδενικού κόστους δανεισμού, των σκληρών κανονιστικών περιορισμών και των ζημιών από υποθήκες σε ξένο νόμισμα, οι δανειστές επωφελούνται από την οικονομική επέκταση που επιταχύνεται σε μεγάλο μέρος της ανατολικής Ευρώπης. Τα συνδυασμένα καθαρά έσοδα των πολωνικών τραπεζών αυξήθηκαν κατά 8% τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, εξαιρουμένης της πώλησης της συμμετοχής Visa Europe πέρυσι. Η OTP της Ουγγαρίας αύξησε το κέρδος κατά ένα πέμπτο σε αυτήν την περίοδο.

Ακόμη και οι πολιτικοί έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν τις τράπεζες ως σάκο του μποξ.

Πάρτε τους κορυφαίους παίκτες στη μεγαλύτερη αγορά της περιοχής. Η πολωνική Bank Pekao SA και η PKO Bank Polski SA σημείωσαν αμφότερες υψηλότερα κέρδη για τους μετόχους. Οι μονάδες της Erste Group Bank AG και της Societe Generale SA ενισχύθηκαν από την πρόωρη νομισματική αυστηρότητα στην Τσεχία, ενώ οι ρουμάνοι ομόλογοι επωφελούνται από την οικονομία που αναπτύσσεται με σχεδόν διψήφιο ρυθμό. Ακόμη και η Ουγγαρία, η οποία έχει πειραματιστεί με τον υψηλότερο τραπεζικό φόρο στην Ευρώπη, έχει δηλώσει ανακωχή με τη βιομηχανία.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ING Bank Slaski Μπρούνον Μπάρτκιεβιτς σε δημοσιογράφους στη Βαρσοβία μετά την ανακοίνωση άλματος στα κέρδη του τρίτου τριμήνου. «Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε μια ανάκαμψη των επενδύσεων. Οι κανονισμοί φαίνεται να είναι πιο ήπιοι από όσο νομίζαμε. Η οικονομία είναι ισχυρή και υγιής.»

bb east eu banks 1

Το αυξημένο δέλεαρ του χρηματοπιστωτικού κλάδου προσελκύει επενδυτές μετοχών και ωθεί τις αποτιμήσεις, με τα χρηματιστήρια να διαπραγματεύονται κοντά σε πολυετή υψηλά σε όλη την περιοχή. Ο μέσος όρος τιμής προς τη λογιστική αξία των πολωνικών τραπεζών σημείωσε άνοδο σε υψηλά δύο ετών στο 1,44 αυτό το μήνα από την αρχή του περασμένου έτους. Αυτό συγκρίνεται με τους δείκτες που κυμαίνονται κάτω από 1 για τους δυτικοευρωπαίους ομολόγους.

Είναι το «τέλειο περιβάλλον για τις τράπεζες», δήλωσε ο Σεζάρι Στιπουλκόβσκι, διευθύνων σύμβουλος της MBank SA, της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της Πολωνίας.

Τα βελτιωμένα θεμελιώδη μέτρα ενθαρρύνουν επίσης τα στελέχη για να ξεκινήσουν τις εξαγορές. Η OTP Bank Nyrt, η μεγαλύτερη της Ουγγαρίας, επιδιώκει να επεκτείνει μια σειρά αγορών, εκμεταλλευόμενη ένα κύμα ενοποίησης που δεν έχει δει εδώ και δεκαετίες. Η Raiffeisen Bank International AG έχει επίσης αναβιώσει τις προσπάθειες πώλησης πλειοψηφικού μεριδίου στην πολωνική μονάδα της, αφού προσεγγίστηκε από έναν ή περισσότερους δυνητικούς αγοραστές.

Οι τράπεζες ωφελούνται καθώς η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ρουμανία πέτυχε τη μεγαλύτερη έκπληξη, με 8,8 τοις εκατό για το τρίτο τρίμηνο, αν και η πολωνική και η τσεχική οικονομία σημείωσαν επίσης υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 5%. Αυτό συγκρίνεται με ένα μέσο όρο 2,5% στη ζώνη του ευρώ.

«Η σταθερή κατανάλωση, η άνοδος των μισθών και η προσεκτική νομισματική σύσφιγξη σε χώρες όπως η Τσεχία, η Ρουμανία και η Πολωνία είναι από τις βασικές τάσεις που θα βοηθήσουν πολύ», δήλωσε ο Γκούντερ Ντέουμπερ, επικεφαλής οικονομικών, σταθερού εισοδήματος και έρευνας στο Raiffeisen.

Ως ένα πρόσθετο όφελος, πολλοί πολιτικοί στην περιοχή σταμάτησαν να αντιμετωπίζουν τις τράπεζες ως πηγή μετρητών για τις εκλογές. Η Ουγγαρία έχει μειώσει τον τραπεζικό της φόρο και έχει ολοκληρώσει τον δαπανηρό καθαρισμό υποθηκών σε ξένο νόμισμα. Πολωνοί νομοθέτες έχουν παγώσει νομοθεσία για τις μετατροπές των δανείων που θα ωθούσαν ορισμένες τράπεζες στο κόκκινο και επικεντρώθηκαν σε λιγότερο δαπανηρή ρύθμιση για να βοηθήσουν μόνο τους πιο προβληματικούς δανειολήπτες.

Σίγουρα, οι κανονιστικές απειλές δεν έχουν εξαφανιστεί, ειδικά στην Πολωνία. Ο οικονομικός επιτηρητής στη Βαρσοβία ετοιμάζει πρόσθετους κεφαλαιακούς κανόνες για τις τράπεζες με έκθεση σε υποθήκη σε ξένο νόμισμα και το κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει ένα νομοσχέδιο για την ενίσχυση των δανειοληπτών.

«Προφανώς, εξακολουθούν να υφίστανται κανονιστικοί κίνδυνοι, αλλά τώρα φαίνονται να είναι διαχειρίσιμοι», δήλωσε ο Στιπουλκόβσκι τον περασμένο μήνα. «Η οικονομική ανάπτυξη της Πολωνίας που οδηγείται από την ισχυρή κατανάλωση μαζί με τις αναδυόμενες επενδύσεις και συνοδεύεται από τις προοπτικές υψηλότερων επιτοκίων δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για τις τράπεζες.»

Η τράπεζα του Στιπουλκόβσκι, μια μονάδα της Commerzbank AG της Γερμανίας, έχει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια δανείων εκτός του ζλότυ και θα είναι ένα από τα πιο επηρεασμένα από νέες υποχρεώσεις. Πράγματι, μόνο ένας από τους 16 αναλυτές που ερωτήθηκαν από την - συνιστά την αγορά μετοχών της MBank έναντι 12 προσκλήσεων για πώληση. Η PKO, μια άλλη ομάδα με μεγάλη έκθεση σε δάνεια σε ξένο νόμισμα, έχει επίσης 12 πωλήσεις έναντι 10 συστάσεων για κατοχή και μόνο 1 αγορά, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το -. Ο λόγος αντιστρέφεται για την Pekao, η οποία έχει λιγότερα από αυτόν τον επικίνδυνο τύπο ενυπόθηκου δανείου.

Παρόλα αυτά, η MBank σκέφτεται να αυξήσει την αναλογία απόδοσης ιδίων κεφαλαίων σε 10% σε τρία χρόνια από περίπου 8%. Το βελτιωμένο περιβάλλον έχει ενισχύσει τα κέρδη των δανειστών της περιοχής με αξιοσημείωτη συνοχή, καθώς η Πολωνική PKO, η Ουγγρική ΟΤΡ και η Komercni Banka AS της Τσεχίας ξεπερνούν ακόμη και την υψηλότερη εκτίμηση των αναλυτών που ερωτήθηκαν από το - το τελευταίο τρίμηνο.

Η Pekao, της οποίας η ελεγχόμενη από το κράτος PZU SA αγόρασε αποφασιστικό μερίδιο πέρυσι, αναμένει ότι το καθαρό εισόδημα θα αυξηθεί κατά 32%, φθάνοντας τα 3 δισεκατομμύρια ζλότυ (836 εκατομμύρια δολάρια) το 2020. Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της PKO δήλωσε ότι μπορεί να αυξήσει τα κέρδη σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια ζλότυ φέτος από 2,9 δισεκατομμύρια ζλότυ το 2016 και θα το ενισχύσει ακόμα περισσότερο το επόμενο έτος αν διατηρηθεί η οικονομική ανάπτυξη.

Έχοντας αντιμετωπίσει πρωτοφανή χαμηλά επιτόκια, τα οποία μείωσαν τα περιθώρια των τραπεζών, ο κλάδος είναι έτοιμος για σύσφιξη.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων «θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον τερματισμό του μακροχρόνιου πόνου για ορισμένες τράπεζες», σύμφωνα με τον Τόμας Νίτσελ, ανατολικοευρωπαίο τραπεζικό αναλυτή του - Intelligence.  

Σχετικα αρθρα

“Έκρηξη” της επιχειρηματικότητας εν μέσω πανδημίας

admin

Ο συναγερμός για τον πληθωρισμό έχει ήδη χτυπήσει – Τότε γιατί η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια;

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin