Image default
Πρώτο Θέμα

Η ακούσια παράδοση του Τραμπ στην Κίνα

10China Trump master768Πριν εξήντα χρόνια η Ρωσία συγκλόνισε τον κόσμο με την εκτόξευση του δορυφόρου Sputnik. Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν 11 ετών.

Αυτή η επίδειξη ανωτερότητας ώθησε την Αμερική να ξεπεράσει την ΕΣΣΔ σε μια κίνηση που παρήγαγε το διαδίκτυο και το παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης. Η σημερινή στιγμή Sputnik, αντιθέτως, φαίνεται να έχει προσπεράσει τον 71χρονο πρόεδρο της Αμερικής. Η Κίνα ανοιχτά σχεδιάζει να κυριαρχήσει την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι το 2030. Ο κ. Τραμπ φαίνεται πολύ απασχολημένος με το Twitter για να το παρατηρήσει.

Ωστόσο, οι φιλοδοξίες της Κίνας για AI αποτελούν μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ από ό, τι η πυρηνική εμβέλεια της Βόρειας Κορέας. Η Πιονγκγιάνγκ πιθανώς να περιοριστεί από την εγγύηση της εξαφάνισης. Δεν υπάρχει προφανές εμπόδιο στο στόχο της Κίνας να ξεπεράσει τις ΗΠΑ. «Όποιος ηγηθεί στο AI θα κυβερνήσει τον κόσμο», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η παρατήρησή του ακολούθησε την ανακοίνωση της Κίνας ότι σκοπεύει να προφτάσει τις ΗΠΑ μέχρι το 2020, να τις ξεπεράσει μέχρι το 2025 και να κυριαρχήσει στο παγκόσμιο ΑΙ πέντε χρόνια μετά. Οι κορυφαίοι τεχνολόγοι της Αμερικής πιστεύουν ότι οι φιλοδοξίες της Κίνας είναι εύλογες. «Απλά σταματήστε για ένα δευτερόλεπτο», είπε ο Έρικ Σμιτ, εκτελεστικός πρόεδρος της Alphabet, την περασμένη εβδομάδα. «Η κινεζική κυβέρνηση το είπε.»

Σε αντίθεση με το Sputnik, δεν υπάρχει καμία κινεζική ενέργεια που να πείσει για την απειλή. Αλλά οι τάσεις είναι ξεκάθαρες για όσους ενδιαφέρονται να τις δουν. Ο πρόεδρος Σι Τσινπίνγκ έχει μεταδώσει την ανωτερότητα της Κίνας στο ΑΙ ως στρατηγικό στόχο. Ο κ. Τραμπ δεν είπε τίποτα για τις φιλοδοξίες της Αμερικής. Αλλά η πρότασή του για τον προϋπολογισμό είναι ενδεικτική. Θέλει να μειώσει κατά 11% τη δημόσια χρηματοδότηση των «έξυπνων συστημάτων» από τις ΗΠΑ και τις συνολικές ομοσπονδιακές δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης κατά σχεδόν ένα πέμπτο. Ο προϋπολογισμός της Nasa θα συρρικνωθεί επίσης.

Ομοίως, ο κ. Τραμπ θέλει να μειώσει κατά το ήμισυ την εισροή νόμιμων μεταναστών, γεγονός που θα έπληττε την ικανότητα της Αμερικής να στρατολογεί τους λαμπρότερους ερευνητές. Θα ήταν πολύ πιο λογικό να τους προσέφερε πράσινη κάρτα. Κινέζοι σπουδαστές κερδίζουν συχνά διαγωνισμούς προγραμματισμού της Google. «Εάν έχετε οποιαδήποτε προκατάληψη. . . ότι με κάποιο τρόπο το εκπαιδευτικό τους σύστημα δεν πρόκειται να παράγει το είδος των ανθρώπων στο οποίο αναφέρομαι, κάνετε λάθος», δήλωσε ο κ. Σμιτ.

Μπορεί η Αμερική να κυριαρχήσει παρά τη μυωπία του κ. Τραμπ; Αυτό είναι πολύ πιθανό. Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ παραμένουν κορυφαίες στον κόσμο. Όμως το χάσμα μειώνεται. Η Κίνα έχει δύο βασικά πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι ότι μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της είναι στο διαδίκτυο από ό, τι στην Αμερική. Το 40% του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου λαμβάνει χώρα μέσα στην Κίνα, κυρίως μέσω των Alibaba, Tencent και Baidu, των τριών μεγάλων κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας. Η ικανότητά τους να χειρίζονται τεράστια ποσά δεδομένων αντιμετωπίζει λίγα νομικά όρια. Ομοίως, η κλίμακά τους είναι τρομακτική. Την περασμένη εβδομάδα, η Tencent ξεπέρασε το Facebook υπερβαίνοντας την χρηματιστηριακή αξία των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε ορισμένους τομείς, όπως οι ηλεκτρονικές πληρωμές, η οπτική αναγνώριση και το φωνητικό λογισμικό, η Κίνα βρίσκεται ήδη μπροστά από τους ομολόγους της στη Silicon Valley. Αναπτύσσεται γρήγορα στην αυτόνομη οδήγηση. Σχεδόν όλες αυτές οι τεχνολογίες έχουν στρατιωτική εφαρμογή. Σκεφτείτε τον πόλεμο σμηνών από drones.

Δεύτερον, ο ιδιωτικός τομέας της Κίνας συνεργάζεται στενά με το κράτος. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένα μειονέκτημα για τους φιλελεύθερους. Αλλά οι άνθρωποι έχουν μικρή μνήμη. Όπως ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ στήριξε την άνοδο της Silicon Valley, το Πεκίνο επιδοτεί την κυριαρχία της Κίνας σε τεχνολογία βαθιάς μάθησης. Επιπλέον, ο ψηφιακός τομέας της είναι ολοένα και πιο αυτοδύναμος. Με την εξαίρεση των μικροεπεξεργαστών, που παραμένουν υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι περισσότερες παραγωγικές ικανότητες της Κίνας παράγονται στο εσωτερικό. Είναι όλο και λιγότερο ευάλωτη σε διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Σε περίπτωση που ξεσπάσει ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, η Κίνα θα μπορούσε να προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό απρόσκοπτα με την ανάπτυξη του ΑΙ. Υπάρχει ο λόγος που η Κίνα έχει αποκλείσει το Google, το Facebook, το Twitter και άλλους.

Το ίδιο ισχύει για τη διαστημική τεχνολογία της Κίνας. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο γενικός επικεφαλής των αμερικανικών πυρηνικών όπλων, Τζον Χάιτεν, προκάλεσε ανησυχία όταν είπε ότι θα αντισταθεί σε μια «παράνομη» εντολή του προέδρου. Αλλά επαναλάμβανε απλώς το βιβλίο κανόνων. Πιο δυσοίωνα ήταν τα σχόλιά του για τα μεγάλα άλματα της Κίνας στην τεχνολογία πολέμου του 21ου αιώνα. Όταν κάποιος πρότεινε ότι η διαστημική απειλή της Κίνας ήταν τόσο γνωστή όσο το περίφημο «χάσμα των πυραύλων» με τους Σοβιετικούς, ο στρατηγός Χάιτεν δήλωσε: «Αυτό που βλέπω είναι πολύ επιθετικές [κινεζικές και ρωσικές] ενέργειες για την οικοδόμηση μιας δομής δυνάμεων που θα αντισταθμίσει ολόκληρες τις διαστημικές δυνατότητές μας.»

Αν θέλετε να μάθετε τις προτεραιότητες ενός έθνους, εξετάστε τον προϋπολογισμό του. Η κύρια φιλοδοξία του κ. Τραμπ είναι να μειώσει τον συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ στο 20%. Κατά τη διάρκεια της εποχής του Αϊζενχάουερ, ο οριακός συντελεστής φόρου εισοδήματος ήταν πάνω από 90 τοις εκατό. Αυτό δεν εμπόδισε την αμερικανική δημόσια και ιδιωτική ευστροφία να ξεπεράσει τους σοβιετικούς. Σήμερα η Αμερική είναι ο τεχνολογικός ηγέτης του κόσμου. Με τον κ. Τραμπ στο πιλοτήριο, το αύριο μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό.

Σχετικα αρθρα

FED:Έρχεται το τέλος του φθηνού χρήματος τον Νοέμβριο

admin

‘Eλλειμμα ύψους 10.150 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 13.011 εκατ. ευρώ

admin

Το παιχνίδι της Ρωσίας με τους αγωγούς – Ένα σχέδιο 30 ετών

admin

Covid-19: Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα εμβόλια

admin

NOVA : Άνθρακες ο θησαυρός… της ΕΟΝ

admin

Morgan Stanley: Υποβάθμισε τις ελληνικές μετοχές

admin

Ο ψυχρός πόλεμος 2.0 Κίνας – Η.Π.Α

admin

ΤτΕ: Οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους

admin

ALPHA BANK: Άνιση οικονομική μεγέθυνση και πληθωριστικός κίνδυνος

admin

Forbes: Οι ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν την Ελλάδα

admin

Φέρει η ενεργειακή κρίση ρωσική υπογραφή;

admin

H “μαύρη” Δευτέρα των ομολόγων

admin