Image default
Πρώτο Θέμα

Η δεξιά, η αριστερά και ο Μακρόν

emmanuel macron portraitΟ γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θεωρούταν κάποτε ως η πεμπτουσία του κέντρου, έχει πρόσφατα επισημανθεί ως δεξιός πολιτικός.

Έχει, εξάλλου, εξαλείψει τον φόρο περιουσίας, εισήγαγε μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, μείωσε τα στεγαστικά οφέλη και εισήγαγε μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση – πολιτικές που αγκαλιάζει η πλειοψηφία των δεξιών ψηφοφόρων. Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.

Το χάσμα δεξιάς-αριστεράς παραμένει βαθιά αισθητό στη Γαλλία. Η δεξιά έχει παραδοσιακά τονίσει την ελευθερία – την κατάργηση των φραγμών που εμποδίζουν την ικανότητα των ατόμων να δημιουργούν. Η αριστερά έχει επικεντρωθεί στην ισότητα, ακολουθώντας πολιτικές που στοχεύουν στη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού μέσω της αναδιανομής. Αυτή η διαίρεση παραμένει ιδιαίτερα έντονη στην οικονομική και κοινωνική πολιτική, αν και επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως η εκπαιδευτική πολιτική (για παράδειγμα, η διευρυμένη εκπαίδευση έναντι της πρώιμης εξειδίκευσης).

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι ο βασικά αναδιανεμητικός χαρακτήρας του γαλλικού κράτους έχει μειώσει σημαντικά το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών τις τελευταίες δεκαετίες. Ταυτόχρονα, οι αποκλίσεις στα δύο κύρια στρατόπεδα έχουν αυξηθεί, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο να διακρίνουμε με σαφήνεια δύο αντιτιθέμενες προοπτικές.

Για παράδειγμα, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο καταγγέλλει τα επιδόματα, όπως είναι χαρακτηριστικό της δεξιάς, και ωστόσο αγκαλιάζει την κρατική ανακατανομή. Όμως, αυτό το αίτημα της αριστεράς γίνεται με τη μεσολάβηση της πολιτικής ταυτότητας του Μετώπου, ιδιαίτερα της έντονης αντίθεσής του στη μετανάστευση. Η αναδιανομή, με άλλα λόγια, είναι μόνο για «εμάς», τον «πραγματικό» λαό της Γαλλίας.

Όσο για την αριστερά, δεν έχει κατακερματιστεί τόσο όσο έχει διασκορπιστεί. Παραμένει μια σαφής διάκριση μεταξύ της «κυβερνητικής αριστεράς» και της «ριζοσπαστικής». Ωστόσο, αυτό το χάσμα διέπει ακόμα και το εσωτερικό του άλλοτε κυρίαρχου Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η αριστερά είναι βαθιά διαιρεμένη σε όλα σχεδόν τα ζητήματα – την Ευρώπη, τον κοσμικό χαρακτήρα, την εκπαίδευση, τις επιχειρήσεις και πολλά άλλα – καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό των σημερινών «αριστερών» πολιτικών. Στην πραγματικότητα, οι Σοσιαλιστές έχουν ξεκινήσει να διακρίνονται όχι για αυτό που είναι, αλλά για αυτό που δεν είναι, υιοθετώντας τη γραμμή «ούτε Μακρόν ούτε Μελανσόν» (αναφορά στον ακροαριστερό Ζαν-Λυκ Μελανσόν).

Ωστόσο, αυτή η διάκριση μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή όσο οι σοσιαλιστές μπορεί να πιστεύουν. Άλλωστε, ήταν οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι που εξέλεξαν τον Μακρόν. Και ήξεραν τι ψήφισαν: κάθε πολιτική που έχει εφαρμόσει μέχρι τώρα συμπεριλήφθηκε στην πλατφόρμα εκστρατείας του. Αυτό υποδηλώνει ότι η κεντροαριστερή πλευρά της Γαλλίας δέχεται σε μεγάλο βαθμό την τρέχουσα προσέγγιση.

Βεβαίως, οι βασισμένες σε κίνητρα οικονομικές πολιτικές του Μακρόν είναι πιο δεξιές από ό, τι έχει γνωρίσει η Γαλλία εδώ και πολύ καιρό. Και η κεντροδεξιά έχει, μέχρι στιγμής, υποστηρίξει καθεμιά από αυτές. (Η συνεπιλογή από τον Μακρόν του μεγαλύτερου μέρους του οικονομικού προγράμματος του κεντροδεξιάς έχει επιδεινώσει την πρόκληση που αυτή αντιμετωπίζει, αφήνοντάς της ελάχιστες επιλογές εκτός από τη χρήση της πολιτικής ταυτότητας για να ξεχωρίσει.)

Ταυτόχρονα, οι κοινωνικές πολιτικές του Μακρόν στοχεύουν να παράγουν περίπου το ίδιο επίπεδο ανακατανομής όπως και πριν. Έτσι, ενώ η προσέγγισή του αμφισβητεί το πολιτικό πρότυπο της αριστεράς, περιλαμβάνει πολιτικές που είναι θεμελιωδώς κεντροαριστερές.

Φυσικά, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να γίνουν αισθητές οι επιπτώσεις αυτών των πολιτικών. Αλλά δε θα είναι οι φτωχοί αυτοί τελικά θα χάσουν, θα είναι τα σχετικά εύπορα νοικοκυριά που δεν είχαν προηγουμένως υπαχθεί στον φόρο περιουσίας.

Η ιδέα ότι η εξάλειψη ενός φόρου περιουσίας μπορεί να ωφελήσει μια ολόκληρη οικονομία είναι δύσκολο να στοιχειοθετηθεί. Η προσδοκία ότι τα οφέλη θα περάσουν στα μεσαία και κατώτερα τμήματα είναι εξαιρετικά αμφίβολη. Ωστόσο, σε μια χώρα όπου ο καπιταλισμός ήταν ιστορικά πολύ αδύναμος, είναι αξιοσημείωτη η βασισμένη σε κίνητρα λογική πίσω από την κίνηση. Σε μια οικονομία προσανατολισμένη στην καινοτομία, η οποία τώρα χρηματοδοτείται από το κεφάλαιο παρά από το χρέος, ο φόρος περιουσίας είχε γίνει ένα ιστορικό μειονέκτημα, αποτρέποντας τη γαλλική βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα.

Το γαλλικό μοντέλο, το οποίο επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των υπερβολικών κοινωνικών ανισοτήτων μέσω μεταφορών, χτίστηκε σε μια εποχή που ο αριθμός των χαμένων ήταν σχετικά μικρός. Όμως, καθώς το μερίδιο των ηττημένων έχει αυξηθεί παράλληλα με την εμφάνιση μιας μετα-βιομηχανικής οικονομίας, το μοντέλο αυτό έχει φθάσει στα όριά του, καθώς η αυξανόμενη ανακατανομή υπονομεύει την οικονομική αποδοτικότητα.

Αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Μακρόν είναι να επικαιροποιήσει το οικονομικό λειτουργικό σύστημα της Γαλλίας, στρεφόμενος από την προσέγγιση αποκατάστασης του παρελθόντος σε ένα προπαρασκευαστικό μοντέλο που μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις προκλήσεις που δημιουργούνται από την ψηφιακή τεχνολογία, την παγκοσμιοποίηση και την ταχεία καινοτομία. Αντί να αγνοήσει τις ανισότητες, η προσέγγιση αυτή αποσκοπεί στο να τις αποτρέψει. Η παραδοσιακή λογική αναδιανομής θα εγκαταλειφθεί υπέρ μιας προ-διανεμητικής προσέγγισης.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η ανεργία θα αντιμετωπιστεί όχι με την επέκταση του εργατικού δυναμικού του δημόσιου τομέα, αλλά με την ενίσχυση της κατάρτισης μέσω προγραμμάτων που αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικές ανισότητες θα μειωθούν όχι μόνο με την αύξηση των πόρων αλλά με μια διεπιστημονική προσέγγιση που θα εξισορροπήσει την έγκαιρη παρέμβαση για την υποστήριξη των πιο ευάλωτων με μεγαλύτερη θεσμική αυτονομία. Και αυτό σημαίνει ότι η ποιότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης θα βελτιωθεί όχι με τη συγκέντρωση περισσότερων χρημάτων σε αυτό, αλλά με μεγαλύτερη έμφαση στην προληπτική ιατρική.

Η συγχώνευση της αριστεράς και της δεξιάς από τον Μακρόν δημιούργησε ένα υπαρξιακό δίλημμα για τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα της Γαλλίας, τα οποία τώρα αγωνίζονται για επιβίωση. Οι ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές εκλογές του 2019 μπορεί να ισοδυναμούν με ένα είδος αναμέτρησης.

Αλλά αυτό δεν είναι το νόημα. Σε μια εποχή βαθιάς ανισότητας, η πρωταρχική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Γαλλία είναι να μετατοπίσει την εστίασή της από τον έλεγχο ζημιών στην πρόληψη των ζημιών. Οι πολιτικές του Μακρόν θα πρέπει να αξιολογηθούν βάσει αυτού του στόχου, όχι σύμφωνα με τις ιδεολογικές ετικέτες που έχουν χάσει τη σημασία τους.  

Σχετικα αρθρα

Πληθωρισμός:Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι-M.A. EL-ERIAN

admin

FED:Έρχεται το τέλος του φθηνού χρήματος τον Νοέμβριο

admin

‘Eλλειμμα ύψους 10.150 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 13.011 εκατ. ευρώ

admin

Το παιχνίδι της Ρωσίας με τους αγωγούς – Ένα σχέδιο 30 ετών

admin

Covid-19: Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα εμβόλια

admin

NOVA : Άνθρακες ο θησαυρός… της ΕΟΝ

admin

Morgan Stanley: Υποβάθμισε τις ελληνικές μετοχές

admin

Ο ψυχρός πόλεμος 2.0 Κίνας – Η.Π.Α

admin

ΤτΕ: Οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους

admin

ALPHA BANK: Άνιση οικονομική μεγέθυνση και πληθωριστικός κίνδυνος

admin

Forbes: Οι ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν την Ελλάδα

admin

Φέρει η ενεργειακή κρίση ρωσική υπογραφή;

admin