Image default
Πρώτο Θέμα

Τι σημαίνουν οι περιπέτειες της Μέρκελ για την ΕΕ

1060x600 3507a65ce2432b8059bc711f0ade19d7Θέλετε να είστε απαισιόδοξοι για την Ευρώπη; Ας μετρήσουμε τους λόγους.

Ο τελευταίος λόγος απαισιοδοξίας είναι η Γερμανία, η οποία, από αδιαφιλονίκητος ηγέτης της Ευρώπης, κατέληξε ξαφνικά σε πηγή προβλημάτων. Το τελευταίο χτύπημα: Ο αγώνας της Άνγκελα Μέρκελ για να κρατήσει τον έλεγχο της κυβέρνησης μετά την κατάρρευση του αγώνα της για την εκκαθάριση ενός νέου κυβερνώντος συνασπισμού το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η Μέρκελ, ηγέτης της φαινομενικής μετριοφροσύνης και της ανεξάντλητης καλής λογικής, πρέπει τώρα να επιλέξει μεταξύ ενός νέου εξαντλητικού γύρου διαπραγματεύσεων για συνασπισμό, μιας μειοψηφικής κυβέρνησης ή νέων εκλογών.

Εν τω μεταξύ, η Βρετανία εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το τεράστιο καθήκον της αποσύνδεσης σχεδόν 45 χρόνων ενότητας φαίνεται κατά καιρούς πέρα από τις δυνατότητες τις αδύναμης βρετανικής κυβέρνησης των Συντηρητικών. Αλλά ο λαός μίλησε στο δημοψήφισμα του Brexit, και κανείς δεν μπορεί να αρπάξει το τιμόνι και να γυρίσει τη χώρα πίσω. Η δεξιά της Ιταλίας, αναζωογονημένη από τα κέρδη στις περιφερειακές και τοπικές εκλογές και στρέφεται σε μεγάλο βαθμό προς το δεξιό, ακόμα και προς τα δεξιά και για το σκεπτικισμό του ευρώ, είναι πλέον το φαβορί για να κερδίσει γενικές εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους.

Η Ισπανία διέλυσε την κυβέρνηση της Καταλονίας και την διοικεί άμεσα επειδή η περιοχή – η πλουσιότερη στην Ισπανία – ψήφισε για ανεξαρτησία σε αντισυνταγματικό δημοψήφισμα. Κατά ειρωνικό τρόπο, η δράση της Μαδρίτης πιθανότατα θα αυξήσει την υποστήριξη της ανεξαρτησίας. Στην Πολωνία, μια ολοένα και πιο αυταρχική κυβέρνηση, με επικεφαλής το Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης, συγκρούεται καθημερινά με την ΕΕ – το τελευταίο ξέσπασμα προέρχεται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρωθυπουργό της Πολωνίας.

Και αυτά είναι μόνο οι μεγαλύτερες χώρες. Στις τάξεις των μεσαίων και μικρών μελών της ΕΕ, τα θέματα είναι εξίσου άσχημα – χειρότερα, σε ορισμένες περιπτώσεις. Το Βέλγιο, σύμφωνα με ορισμένους από τους υπουργούς του, θα σταματήσει να υφίσταται σε λιγότερο από μια δεκαετία, χωρισμένο μεταξύ των πλέον όλο και πιο αυτόνομων, φλαμανδικής (ολλανδόφωνης) και βαλλονικής (γαλλόφωνης), περιοχών. Η Ουγγαρία, με το κυβερνών κόμμα Fidesz, ενισχυμένο από την ανυποχώρητη αντίθεσή του στη λήψη μεταναστών, τώρα αντιτίθεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι πρέπει να το κάνει.

Στην Αυστρία, οι συνομιλίες συνασπισμού μεταξύ του συντηρητικού ηγέτη Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας κατέληξαν σε ένα «πολύ καλό ξεκίνημα» τον περασμένο μήνα. Αν το κατορθώσουν, το Λαϊκό Κόμμα του Κουρτς και το Κόμμα της Ελευθερίας θα αποτελέσουν ένα μπλοκ εχθρικό προς τη μετανάστευση και σκεπτικιστικό έναντι των Βρυξελλών, που σίγουρα θα πιέσει για επιστροφή εξουσιών στα μέλη.

Τα κόμματα στην Ολλανδία χρειάστηκαν επτά μήνες για να συνενώσουν έναν συνασπισμό ο οποίος τους δίνει μία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και που αναμένεται να καταρρεύσει ευρέως τους επόμενους μήνες. Στην Τσεχία – ένα ακόμη κράτος μέλος που αρνήθηκε να δεχτεί μετανάστες – οι συνομιλίες για συνασπισμό δεν κατέληξε πουθενά μετά τις εκλογές τον περασμένο μήνα, και ο ηγέτης του νικητήριου κόμματος ANO, Αντρέι Μπάμπις, δήλωσε ότι θα σχηματίσει μειονοτική κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Μπάμπις αντιμετωπίζει κατηγορίες απάτης για επιδότηση ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ και κάθε κυβέρνηση μειοψηφίας αναμένεται να προκαλέσει πολιτική αναταραχή και να μην υπάρξει συμφωνία για έναν προϋπολογισμό.

Για να δούμε μερικούς ακόμη λόγους, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρείται παντού στην Ευρώπη απρόβλεπτο στοιχείο, δεν συμπαθεί περισσότερο την ΕΕ και έτσι δεν θα βοηθήσει τις χώρες που έχουν συνηθίσει να ονομάζονται οι πιο στενοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρέπει να μάθουν να φροντίζουν μόνες τον εαυτό τους. Η εχθρότητα της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία – αμοιβαία και ενισχυμένη από την κατάσχεση της ουκρανικής περιοχής της Κριμαίας και τη συνεχή επιχορήγηση των αντιδημοκρατικών ανταρτών στην περιοχή του ανατολικού Ντόνμπας – παραμένει μια ανοιχτή και εμφανώς μη ιάσιμη, πληγή.

Και έτσι φτάνουμε στη Γερμανία, το λιμάνι μετριοπάθειας στη θύελλα της αναταραχής, με επικεφαλής μια γυναίκα λατρεμένη στο εσωτερικό και σεβαστή στο εξωτερικό. Αλλά αυτήν την βδομάδα στη Γερμανία, η δημοφιλής ταμπλόιντ Bild ξεφωνίζει – «Πόσο καιρό μπορεί να μείνει η Μέρκελ στν εξουσία;». Η κεντρώα εφημερίδα Frankfurter Algemeine Zeitung, δημοσίευσε μια εμπρηστική συνέντευξη με τον ηγέτη του κοινωνικά φιλελεύθερου Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ – ο οποίος αποχώρησε από τις συνομιλίες συνασπισμού τη Δευτέρα.

Ο συντηρητικός συνασπισμός CDU-CSU της Μέρκελ κέρδισε τις περισσότερες κοινοβουλευτικές έδρες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά η μεγάλη απώλεια υποστήριξης από τα προηγούμενα ποσοστά της αναγκάζει να αναζητήσει απίθανους εταίρους του συνασπισμού. Το σοσιαλδημοκρατικό SPD, εξίσου αποδυναμωμένο, βλέπει τον νέο συνασπισμό με τη Μέρκελ ως συνταγή για περισσότερη φθορά – αν και τώρα λέει ότι θα επιστρέψει εάν τα μέλη του δώσουν τη συγκατάθεσή τους. Η Μέρκελ προσπάθησε τις τελευταίες εβδομάδες να συνενώσει μια κυβέρνηση με το FDP και τους αριστεριστές Πράσινους, οι οποίοι αύξησαν σημαντικά το ποσοστό τους στην εθνική ψηφοφορία. Η διάλυση του Σαββατοκύριακου έριξε την πολιτική της χώρας σε κρίση. Παντού στην Ευρώπη, τα προβλήματα του ηγετικού κράτους θεωρήθηκαν πιο δηλητηριώδη για την ένωση από οτιδήποτε άλλο από τα άλλα δεινά που την περιβάλλουν.

Τα ευρωπαϊκά νεύρα μπορεί να είναι υπερβολικά τεταμένα. Μπορεί να γίνει υπόθεση ότι η γερμανική πολιτική χρειάζεται μια ανατάραξη και ότι μια δεύτερη αναμέτρηση – η προτιμώμενη εναλλακτική λύση της Μέρκελ εάν τα μέλη του SPD απορρίψουν έναν νέο συνασπισμό – θα παράγει μια ανανεωμένη πολιτεία.

Μπορεί. Μπορεί επίσης να παράγει – και αυτό είναι ο φόβος των φιλελεύθερων Γερμανών, αριστερά και δεξιά – ένα ισχυρότερο Alternativ fur Deutschland, το ακροδεξιό κόμμα που έφτασε από κανένα μέλος στη Bundestag στο τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας. Είναι κάθετα εναντίον της μετανάστευσης και στην εκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε εντονότερα από μια αφίσα που με μια λευκή, έγκυο γερμανίδα με το σύνθημα «Νέοι Γερμανοί; Τους φτιάχνουμε μόνοι μας».

Με τέτοιες διαιρέσεις, η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει μόνο μια εποχή ασταθούς πολιτικής. Απειλεί να ξεφύγει από τη ζώνη που η πολιτική της έχει καταλάβει για το μεγαλύτερο μέρος της μεταπολεμικής περιόδου. Δηλαδή, μια συμφωνία ότι το κέντρο θα διατηρηθεί και ότι ο αντιφασισμός είναι μια στάση που μοιράζονται όλοι, μέρος του ιστού της γερμανικής κοινωνίας, η επανένταξή της στον δημοκρατικό κόσμο.

Επισημαίνει και κάτι άλλο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στις διαπραγματεύσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit, παρουσιάζεται ως ένα ενωμένο μπλοκ των 27 που ασχολούνται, απρόθυμα και σοβαρά, με τον άσωτο 28ο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια Ένωση που χρειάζεται επειγόντως ειλικρινής συζήτηση, να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές και εξωτερικές αδυναμίες και προκλήσεις της, και πάσχει από προφανή ανικανότητα να κινηθεί προς ένα στενότερο ολοκληρωμένο μπλοκ, πόσο μάλλον μια ομοσπονδία.

Η σημερινή παρακμή της Γερμανίας μπορεί να είναι σύντομη, καθώς η χώρα παραμένει η πιο επιτυχημένη οικονομία στην Ευρώπη, και μία από τις καλύτερες κυβερνήσεις. Η Μέρκελ παραμένει η δημοφιλέστερη πολιτικός και η φήμη της για ορθολογική, προσεκτική κυβέρνηση αξίζει τον κόπο. Έχει υποσχεθεί στην ΕΕ ότι η Γερμανία εξακολουθεί να έχει μια κυβέρνηση δεσμευμένη στην ένωση.

Αλλά οι τελευταίες εξελίξεις θα πρέπει να προκαλέσουν προβληματισμό και δράση. Εάν η όλο και πιο στενή ένωση είναι μια χίμαιρα, ποια μορφή συνένωσης είναι λογική για τον 21ο αιώνα; Και όταν μπορέσει να σχεδιαστεί μία και να συμφωνηθεί, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο για μια διαφορετική Ευρώπη, που δε θα κυνηγά πλέον το σημερινό αδύνατο όνειρο.  

Σχετικα αρθρα

Οι αποδόσεις των ομολόγων και πώς η Fed έχει χάσει τον έλεγχο

admin

Bloomberg: Βίλες και ξενοδοχεία στην Ελλάδα ψάχνουν οι Αμερικανοί

admin

Ποιο είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα του Ισραήλ

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin